Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. februára 2018, 10:51
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Čo Američania nechápu na Európe? Lacné pivo, lásku k alkoholu, podvody na ulici a zvláštnu mafiu

ZAUJÍMAVOSTI AMERIKA EURÓPA
Uložiť Uložené

Rozdielne kultúry prinášajú plno úsmevných maličkostí.

Európania a súčasní Američania síce pochádzajú z rovnakého kontinentu, no storočia, kedy sme spolu komunikovali len pomocou lodí, sa na oboch častiach ľudstva poriadne podpísali. Aj napriek tomu, že sme si mimoriadne podobní, sú medzi nami nepatrné kultúrne rozdiely, nad ktorými sa začuduje ktokoľvek z Európanov i Američanov. Práve na tieto odlišnosti sa pokúsil nájsť odpoveď jeden z používateľov najväčšieho internetového fóra Reddit, keď sa Američanov spýtal, čo ich na Európe najväčšmi prekvapilo.

Čo Američania nechápu na Európe? Lacné pivo, lásku k alkoholu, podvody na ulici a zvláštnu mafiu
Zdroj: pixabay

Strávil som leto v Ríme, začalo liať a potreboval som dáždnik. Bolo to zvláštne, no zrazu som uvidel muža predávajúceho jeden jediný dáždnik. Dohodli sme sa na troch eurách a išiel som sa osušiť do kaviarne. Dáždnik som odložil na držiak pri dverách, no keď som odchádzal, už tam nebol. A pred dverami ho predával ten istý muž, no našu transakciu si záhadne nepamätal. Ale vzal len tri eurá.

Bol som na futbale v Taliansku. Keď som si kupoval lístok, chceli vedieť, akému tímu fandím, aby mi určili miesto. A potom sa ľudia začali mlátiť a podpaľovať tribúny. Keď je v USA "drsný zápas", ľudia po sebe kričia nadávky.

Strávil som leto v Nemecku. Mali tam tú najlepšiu vodovodnú vodu na svete, no nikto ju nepil a volali ju "hajzlovou". 

Šoférovali sme cez Španielsko a na jednej strane cesty som videla masívne hniezda na elektrických stožiaroch. Bolo to niečo neuveriteľné, tak som si ich okamžite začala fotiť a ľudia na mňa pozerali ako na debila. Neskôr som sa o tom rozprávala s nemeckým turistom, ktorý mi povedal o bocianoch. Nechápem, že niečo také môže nosiť deti.

Čo Američania nechápu na Európe? Lacné pivo, lásku k alkoholu, podvody na ulici a zvláštnu mafiu
Zdroj: pixabay

Navštívil som Prahu. Voda stála štyridsať korún. Pivo dvadsaťpäť.

Nechápem, prečo je v Európe v nedeľu všetko zavreté. Vraj lebo je svätá. Hlavne že nikto nie je v kostole a rodičia s deťmi miesto toho púšťajú hlúpych šarkanov.

Každé jedlo v Paríži trvá neuveriteľné tri hodiny. Keď som mal obed o dvanástej, bolo mi jasné, že stretnutie nestíham skôr ako o tretej poobede.

Videl som, ako archeológovia objavili 2000 rokov starý rímsky pilier na susedovom pozemku a každý to bral ako bežnú rutinu, akoby to bol kus pňa.

Keď som v Británii videl oznam, že v tom podniku nalievajú už od 11. storočia, tak to som fakt nechápal.

V Amsterdame majú pri nábreží čudné záchody. Čo to má byť?
Odpoveď: Pri riečnych kanáloch sú záchody, pretože niektorí (opití) ľudia do nich často močia. Niektorí hlupáci tam spadli a utopili sa.

Čo Američania nechápu na Európe? Lacné pivo, lásku k alkoholu, podvody na ulici a zvláštnu mafiu
Zdroj: pixabay

V Anglicku nie je žiaden hmyz. Necháš si cez noc otvorené okno a zasvietené svetlo, no do izby ti vletí jedna mucha za rok.

Bola som na hudobnom festivale a keď sa ma niekto spýtal, či som Američanka, okamžite začal riešiť našu politiku a vojenské akcie, akoby očakával, že sa do všetkého vyznám. Nenávidim to.

"Toto je najlepší párok v rožku, aký som kedy mal."
"A to si ešte len na letisku."

Je úplná hlúposť platiť za verejné záchody.

Raz v Taliansku som bol na obed hladný, tak som chcel ísť zohnať jedlo a pivo. Vyšiel som z domu a celé mesto bolo v strede pracovného dňa vyľudnené, ani psi neboli vonku. Siestu potrebujeme aj v USA.

Odporúčané
Slovenka Adéla robí kariéru v LA: Moja naivita tu dostala zabrať, šoubiznis je tvrdý. Pomôcť mi chce Madonnin producent (Rozhovor) Slovenka Adéla robí kariéru v LA: Moja naivita tu dostala zabrať, šoubiznis je tvrdý. Pomôcť mi chce Madonnin producent (Rozhovor) 3. apríla 2024, 12:30

V Španielsku som videl, ako sa pes vykadil pred 900-ročný kostol a nikto to nezdvihol. Akoby tam tých kostolov mali desiatky. Potom som zistil, že majú.

Čo Američania nechápu na Európe? Lacné pivo, lásku k alkoholu, podvody na ulici a zvláštnu mafiu
Zdroj: pixabay

Doprava v Taliansku je neuveriteľná. Ak čakáš, že ťa niekto pustí cez cestu, nemáš šancu. Musíš vbehnúť do prúdu áut a vodiči zastavia, sú na to pripravení. Všetci sa všade ponáhľajú, dokonca aj autobusár ide päťdesiat v uličke, kde má domy od oboch spätných zrkadiel vzdialené asi päť centimetrov.
Odpoveď: Som Talian a ani ja to nechápem. To, ako zle a náhodne jazdíme ma nikdy neprestane fascinovať.

Každú noc o tretej ráno sa v Španielsku do mesta vyvalí masívna flotila všetkých možných čističov, upratovačov a zberačov odpadu, ktorí dajú do hodiny celé mesto dokopy od zvratkov a moču.

V Portugalsku a Grécku majú pivo v McDonald's. Mal som pätnásť a predali mi.

Navštívil som nemocnicu, mal som milión rôznych skenovaní, rozprával som sa s lekármi, nemal žiadne zdravotné poisťovne a zaplatil som 24 eur.

Mojej žene operovali slepé črevo a niekoľko ďalších žliaz. Chcel som zaplatiť, no vysmiali ma, vraj je to zadarmo. Keby som žil v USA, boli by sme dvakrát v bankrote.

Prvýkrát v Írsku. Na letisku sa ma cestovný agent spýtal, či ide o obchodnú alebo súkromnú cestu, keďže som už dlho čakal na známych. Vraj súkromnú. "Skvelé. Tak čo tu stojíš, choď sa naje*ať!"

Odporúčané
Michal šiel na najvyšší vrch Ameriky: Počas výstupu tam zomreli traja ľudia. Pár dní nato aj známy Slovák (Rozhovor) Michal šiel na najvyšší vrch Ameriky: Počas výstupu tam zomreli traja ľudia. Pár dní nato aj známy Slovák (Rozhovor) 21. februára 2024, 14:30

Sofia, Bulharsko. Len tak som šiel po ulici a vo dvore bojovali traja muži v oblekoch. Nepoužívali ruky, len sa kopali. Celý ten čas. Mafia je zrejme všade iná.

Čo Američania nechápu na Európe? Lacné pivo, lásku k alkoholu, podvody na ulici a zvláštnu mafiu
Zdroj: pixabay.com

Domov
Zdieľať
Diskusia