Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. februára 2018, 10:19
Čas čítania 0:00
Radka T.

Chcela zničiť olympiádu v Kórei a zabila desiatky ľudí. Bývalá severokórejská špiónka teraz varuje pred Kim Čong-unom

ZAUJÍMAVOSTI SEVERNÁ KÓREA
Uložiť Uložené

Ľuďom chce pripomínať, čoho všetkého je schopný severokórejský režim.

Keďže sa blíži zimná olympiáda v Južnej Kórei, nemožno si nespomenúť ani na časy, keď bolo úmyslom zničiť letné olympijské hry v roku 1988 v Soule. A postavou, ktorej meno sa v súvislosti so saborážou skloňovalo, bola bývalá severokórejská agentka Kim Hjon-hi

Dnes už päťdesiatnička Kim má za sebou pohnutú minulosť. A zároveň je ukážkovým príkladom toho, čo dokáže s ľuďmi urobiť účelová manipulácia. V súvislosti s blížiacou sa olympiádou, kde majú Severná a Južná Kórea kráčať na otváracom ceremoniáli pod spoločnou vlajkou a vytvoriť i spoločný tím, sa rozhodla bývalá špiónka prehovoriť. 

Kim Hjon-hi celý svet varuje pred tým, aby nedôveroval súčasného vodcovi Kim Čong-unovi. „Severná Kórea využíva olympijské hry ako zbraň. Snaží sa uniknúť sankciám tým, že sa drží za ruky s Južnou Kóreou a chce sa oslobodiť od medzinárodnej spolupráce,“ vyhlásila. Kórejský tím je preto podľa nej pre Kima skôr dobrý reklamný trik.

Chcela zničiť olympiádu v Kórei a zabila desiatky ľudí. Bývalá severokórejská špiónka teraz varuje pred Kim Čong-unom
Zdroj: TASR/AP

Bývalá agentka si v súvislosti s KĽDR zažila svoje, hoci nie je žiadne neviniatko. Narodila sa v Kesongu, ale časť života trávila i na Kube. Jej otec bol totiž diplomat, no rodina sa neskôr opäť usadila v Severnej Kórei, konkrétne v hlavnom meste. Mladá Kim vynikala v škole, no neskôr sa ukázalo, že má talent nielen na štúdium. Vstúpila do špionážnej agentúry, prijala meno Ok Hwa a podstúpila náročné tréningy. Bojové umenie, streľba, rádiová komunikácia či ako prežiť vo voľnej prírode - toto všetko sa v rámci tréningov Kim, vlastne Ok, učila, pričom rok mala stráviť aj na výcviku na utajenom mieste v lese. Ešte predtým sa naučila i po japonsky. „Bola som vyškolená, aby som prijímala rozkazy ako robot,“ opísala vtedajšie časy. 

Odporúčané
V obchode sa prechádzali komparzisti a z hotela nás nepustili na ulicu. Jozef Zelizňák rozpráva o svojej ceste do KĽDR (Rozhovor) V obchode sa prechádzali komparzisti a z hotela nás nepustili na ulicu. Jozef Zelizňák rozpráva o svojej ceste do KĽDR (Rozhovor) 23. februára 2024, 9:30

Prvá veľká úloha ako severokórejskej agentky bola mimoriadne krutá a ovplyvnila životy stoviek ľudí. Zároveň to bola aj jej posledná misia. Úlohou bolo umiestniť bombu na palubu lietadla, pre nič netušiacich pasažierov mal byť osudným let 858 Juhokórejských aerolínií. Udalosť mala vyvolať dojem, že Južná Kórea je príliš nebezpečná na to, aby tam prišli športovci z celého sveta. V roku 1987 sa Kim, žiaľ, podarilo do lietadla bombu umiestniť a zabiť tak všetkých 115 ľudí na palube. Malo to byť na príkaz Kim Čong-ila, syna Kim Ir-sena. „Cieľom bolo zablokovať nadchádzajúce olympijské hry v Soule,“ vyhlásila ex-špiónka. Hry sa mali konať o niekoľko mesiacov na to, teda v roku 1988. Južná Kórea však nakoniec situáciu ustála a hry sa zrušiť nepodarilo. 

Písal sa spomínaný rok 1987, keď sa Kim so svojím komplicom, tiež Kimom, vydali na smrteľnú misiu. Hrali sa na japonský pár, ktorý cestuje po svete. Dostali sa aj do Viedne, kde získali bombu - malé rádio. Jedna polovica slúžila ako bežné rádio, no druhá ukrývala výbušnú látku s chemikáliami. Agenti ho umiestnili do úložného priestoru a Kim si vzala pár tabliet na upokojenie. Let z Bagdadu do Soulu mal dve medzipristátia, dvojica vystúpila v Abú Dhabí a smerovala do Bahrajnu, kde ju aj zadržali. Lietadlo, ktoré sa malo dostať do Soulu, tam nikdy nepriletelo.

Pre prípad priznania mali agenti nachystané kyanidové cigarety. Ak by niekto zlyhal, jednoducho mal spáchať samovraždu požitím pilulky ukrytej v cigaretovom filtre. Kim stratila vedomie, pretože kapsulu nestihla zhltnúť, jej mužský kolega zomrel. Pri vypočúvaní všetko poprela, napokon sa však priznala. Tvrdí, že misia bola osobne podpísaná Kim Čong-ilom a že jej vymyli mozog. Mysleli si, že krvavá misia prispeje k revolúcii Kórey a jej zjednoteniu.

Chcela zničiť olympiádu v Kórei a zabila desiatky ľudí. Bývalá severokórejská špiónka teraz varuje pred Kim Čong-unom
Zdroj: TASR/AP

A hoci ju zo začiatku odsúdili na smrť, napokon dostala milosť. Prezident argumentoval tým, že je rovnakou obeťou ako ľudia, ktorí umreli v lietadle. Kim ostala žiť v Južnej Kórei, pracovala v národnej spravodajskej službe, porodila dve deti a napísala pamäti. Jej celoživotnou úlohou sa však stalo aj varovanie pred Severnou Kóreou. Ľuďom chce pripomínať, čoho všetkého je schopný tento režim, ktorý sa podľa nej odvtedy vôbec nezmenil. Neustále ju však strážia bodyguardi, pretože sa nachádza na zozname nežiaducich osôb. 

Domov
Zdieľať
Diskusia