Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. marca 2018, 15:49
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Zanedbané časti bratislavského centra oživí nové námestie s priestorom pre mestskú hudbu. Meno mu môžeš vymyslieť aj ty

ZAUJÍMAVOSTI BRATISLAVA SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Za centrum mesta sa dnes hanbíme. O pár rokov to však bude úplne inak.

Aj napriek tomu, že hlavné mesto naozaj ľúbime, má svoje problémy, niektoré z nich vskutku kolosálne. Nespokojnosť vládne napríklad voči hlavnej vlakovej stanici či bývalej autobusovej, no decembrový prieskum na vzorke 500 Bratislavčanov ukázal, že ďalším problémom je aj Kamenné námestie (časť Rajská – Cintorínská). To sa dá dnes charakterizovať veľmi jednoduchými pojmami - neporiadok, bezdomovci, opustený hotel Kyjev a predovšetkým, nevyužitý potenciál.

Zanedbané časti bratislavského centra oživí nové námestie s priestorom pre mestskú hudbu. Meno mu môžeš vymyslieť aj ty
Zdroj: Lordship

Oblasť Kamenného námestia však už čoskoro zmení svoju tvár. Pred niekoľkými dňami o tom diskutovali najvyšší predstavitelia mesta spolu s architektmi a urbanistmi. Plán je jasný: Oblasť Kamenného námestia sa má stať novým mestským priestorom, ktorý poskytne oddych a zábavu pre všetkých občanov i návštevníkov hlavného mesta.


Okoliu dominuje predovšetkým opustený hotel Kyjev. Ten dnes patrí britskej spoločnosti Lordship. Ich snom je prestavba celého okolia, no tú brzdili správne orgány. Plány však vyzerajú viac než lákavo.

Zanedbané časti bratislavského centra oživí nové námestie s priestorom pre mestskú hudbu. Meno mu môžeš vymyslieť aj ty
Zdroj: Lordship

Koniec komunistickej opachy

Plány investora rátajú s rekonštrukciou bývalého hotela na moderne vyzerajúci komplex hodný centra európskej metropoly. Nebude chýbať tvorba bytových či kancelárskych jednotiek, na dolných podlažiach zasa pribudnú obchody. K hotelu pribudne nová kancelárska budova na Špitálskej ulici. Tam, kde je dnes len málo využívané parkovisko pred hotelom, vyrastie nová stavba. Oba domy má na starosti štúdio A1 ReSpect, ktoré sa postaralo i o oceňovanú Euroveu.

Rozlúčka so starým hotelom však nebude jediná. Červenú dostanú aj autá, ktorých parkovanie bude presunuté pod zem. Podľa spoločnosti Lordship patria ulice chodcom, nie vozidlám. Okolie dvoch kancelárskych budov však neostane ľadom, práve naopak. Trojuholník ulíc Rajská a Cintorínska vkusne doplní nové námestie.

Zanedbané časti bratislavského centra oživí nové námestie s priestorom pre mestskú hudbu. Meno mu môžeš vymyslieť aj ty
Zdroj: Lordship

Hudobný živel v centre mesta

Dnes miesto plné pochybných živlov sa tak zmení v lokalitu pulzujúcu umením a mestským životom. Okrem iných aktivít nebude chýbať galériová kaviareň či pódium pre pouličnú hudbu. Nápad podporil i známy hudobník Martin Valihora: "Zeleň, kaviarne a hudobné pódium skrátka predstavujú ďalšie miesto plné kultúrneho vyžitia a také Bratislava naozaj potrebuje."

41-ročný Valihora, ktorý je viac než populárnym slovenským hráčom na bicie, zo začiatku študoval klavír, no napokon sa stal prakticky domácou jazzovou legendou. Pôsobiť už stihol v mnohých vplyvných kapelách ako Prúdy, IMT Smile či Fermata a spoluprácu si strihol s Rytmusom, Anitou Soul či napríklad s Igorom Kmeťom. "Som rád, že to vznikne ako kultivovaný nový priestor, nie ako lacná prerábka toho starého. Rád tu kedykoľvek zahrám a dokonca budem šťastný, ak na tomto mieste vznikne aj pravidelná partia hudobníkov. Je len na nás, či toto miesto oživíme."


Živé námestie však nemôže ostať nepomenované a interpret tak ponúkol svoju víziu. Podľa Valihoru by bol vhodný napríklad názov Námestie Mariána Vargu, len nedávno zosnulého fenomenálneho slovenského hudobníka so svetovým dosahom. Majster Varga navyše prežil významnú časť jeho tvorivého obdobia na vedľajšej Dunajskej ulici. Už od šiestich rokov sa naplno venoval hudbe, študoval klavír na bratislavskom konzervatóriu, no to po troch rokoch vymenil za pôsobenie v hudobnej skupine Prúdy.

Zanedbané časti bratislavského centra oživí nové námestie s priestorom pre mestskú hudbu. Meno mu môžeš vymyslieť aj ty
Zdroj: katolickenoviny.cz

Na konte má napríklad prvú slovenskú artrockovú kapelu, Collegium Musicum. Jeho nezvyčajné inštrumentálne kompozície zaujali uši z celého sveta a keď Varga publikoval niekoľko albumov, predávali sa aj v zahraničí. Netreba sa však zamerať len na jedného umelca, možno treba dať priestor aj ostatným. Iné návrhy totiž napríklad hovoria o Námestí umenia.

Pozornosť však treba upriamiť aj na históriu pouličnej hudby, ktorá siaha až do antického Grécka.
Postupom storočí sa však hudba z ulice presunula najmä do Severnej Ameriky, kde sa vyskytlo niekoľko mimoriadne talentovaných umelcov. Joan Baez, Woody Guthrie alebo Janis Joplin patria medzi pionierov tohto žánru v modernom svete a na ulici stávali desiatky rokov dozadu. Námestím pomenovaným podľa ikony pouličnej hudby sa nemôže pochváliť hocijaké mesto.

Zmenami si však prejde i samotný stred Kamenného námestia, ktoré je často považované za samotné centrum Bratislavy. Pribudne množstvo zelených plôch, po ktorých verejnosť tak veľmi túžila. Objekt prejde komplexnými opravami a spolu s Námestím SNP bude vytvárať spojenú pešiu zónu vedúcu priamo do historického centra.

14.03. sme spustili hlasovanie v článku, na Facebooku a Instagrame. Názvy, ktoré ste nám navrhli v komentoch sú:

  • Námestie Jána Kuciaka
  • Námestie nádeje
  • Umelecké námestie
  • Slušné námestie
  • Námestie čistoty

26.03. sme vyhodnotili hlasovanie a výsledky sú:

  • Námestie umenia (2549 hlasov)
  • Námestie Mariána Vargu (972 hlasov)
  • Námestie hudby (130 hlasov)
  • Námestie Jána Kuciaka (9 hlasov)
  • Námestie nádeje (1 hlas)
  • Umelecké námestie (1 hlas)
  • Slušné námestie (1 hlas)
  • Námestie čistoty (1 hlas)
Anketa:
Ako by si námestie nazval ty?
Námestie umenia
Námestie Mariána Vargu
Námestie hudby
Iný názov (napíšem do komentárov!)
Námestie umenia
34 %
244 Hlasov
Námestie Mariána Vargu
35 %
246 Hlasov
Námestie hudby
21 %
150 Hlasov
Iný názov (napíšem do komentárov!)
10 %
70 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia