Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. januára 2018, 17:42
Čas čítania 0:00
Radka T.

Útek z Alcatrazu: Jedni z najhľadanejších väzňov na svete sa vraj neutopili, ale žili celé roky. Záhadný list prezradil, čo sa naozaj stalo

ZAUJÍMAVOSTI VÄZENIE
Uložiť Uložené

Polícia mala dostať list už pred piatimi rokmi. Údajný väzeň - utečenec John v ňom tvrdil, že má rakovinu.

Azda najznámejší útek z väzenia všetkých čias je teraz opäť na pretrase. Hoci sa stal ešte v roku 1962, nové svetlo do neho vniesol list, ktorý však polícia tajila. Ak sa zakladá na pravde, vyvracia to, v čo sa doposiaľ verilo a vysvetľuje, čo sa so zajatcami na úteku stalo.

Písal sa rok 1962. Trom mužom, Johnovi Anglinovi a jeho bratovi Clarencovi, ako i Frankovi Morrisovi, sa podarilo ujsť z kedysi nedobytného a tajomstvami opradeného väzenia Alcatraz, pevnosti na ostrove. Útek z neho bol odvážny, no bratia spolu s Frankom si svoj plán vymysleli dokonale. Naostrenými lyžicami totiž do svojich ciel vyhĺbili tunel a pri úteku si pomohli improvizovaným člnom z plášteniek. V celách po sebe nechali len falošné hlavy vyrobené z mydla a toaletného papiera. Odvtedy o nich nik nepočul, no ocitli sa na zozname najhľadanejších osôb a vznikli aj zábery toho, ako by asi mohli muži vyzerať. 

Samozrejme, útek, po ktorom rok na to väznicu zatvorili, máta vyšetrovateľov a fascinuje filmárov. Tak vznikol aj film Útek z Alcatrazu. Späť však k trojici bývalých zajatcov. Hoci FBI prípad uzavrelo ešte v roku 1979 s tým, že muži pravdepodobne neprežili útek cez chladné vody, žiadny presvedčivý dôkaz sa nenašiel. Navyše sa objavil list, kde má byť osud väzňov objasnený. Jeho pisateľ sa podpísal ako John Anglin, jeden z bratov - bankových lupičov.

„Volám sa John Anglin. Utiekol som z Alcatrazu v júni 1962. Áno, urobili sme tak v noci, hoci ledva-ledva,“ tvrdí autor listu. Polícia v San Franciscu ho dostala už pred piatimi rokmi. Avšak až teraz ho miestnej televíznej stanici poskytol nemenovaný zdroj. V liste sa píše, že Johnon brat umrel v roku 2008 a Morris ešte v roku 2005. Samotný John mal časť svojho života stráviť v Severnej Dakote i Seattli, v čase písania listu sa vraj nachádzal v Južnej Karolíne.

V liste tvrdil, že má 83 rokov a s úradmi sa pokúšal o dohodu. „Ak mi sľúbite a oznámite v televízii, že vo väzení nebudem viac ako rok a dostanem lekársku pomoc, prezradím vám, kde som,“ snažil sa vyjednávať s tým, že trpí rakovinou. Samozrejme, písmo prešlo analýzou, no výsledky boli vraj nepresvedčivé. Napriek tomu sa pravosť listu ale nedala ani vyvrátiť.

Odporúčané
Na „samotke“ strávil vyše 13 000 dní – viac ako polovicu života. Chcel znásilniť a dobodať dozorcu Na „samotke“ strávil vyše 13 000 dní – viac ako polovicu života. Chcel znásilniť a dobodať dozorcu 31. októbra 2023, 9:30

Synovec bratov však uviedol, že jeho babička roky po úteku naozaj dostávala ruže s kartičkou a podpismi jej synov. Kritiku namieril aj voči orgánom, ktoré podľa neho mali rodinu kontaktovať ohľadom listu. „Tým, že mal rakovinu a umieral, mám pocit, že sa mohli pokúsiť stretnúť s rodinou,“ kritizoval synovec David Widner, ktorý už pred pár rokmi naznačil, že väzni môžu byť nažive. Bolo to kvôli spomínaným odkazom, ako i fotografii. Na základe nej si totiž myslel, že bratia sa uchytili v Brazílii. List od údajného utečenca Johna však vypovedal trochu iný príbeh.

Na snímke vraj bratia Anglinovci v roku 1975. 

Domov
Zdieľať
Diskusia