Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. januára 2018, 12:16
Čas čítania 0:00
Radka T.

Miss Belgicka vyhrala kráska s exotickými koreňmi. Angeline teraz čelí rasistickým poznámkam a urážkam

MÓDA BELGICKO
Uložiť Uložené

S rasizmom sa nikdy predtým nestretávala, po víťazstve v súťaži krásy je všetko inak.

Takmer takto pred rokom obleteli svet fotky vtedajšej Miss Helsinki. Víťazka Sephora si kvôli farbe pleti vyslúžila tvrdé komentáre na sociálnej sieti. Počas tohtoročného januára si ľudia našli novú obeť. Stala sa ňou aktuálna Miss Belgicka.

Niektorí ľudia totiž nemôžu stráviť fakt, že novou miss je síce rodená Belgičanka, avšak s filipínskymi koreňmi. Kráska Angeline Flor Pua sa pritom nikdy predtým nestretávala s rasistickými poznámkami. Až do chvíle, keď v rámci národnej súťaži krásy porazila konkurenciu a stala sa najkrajšou ženou Belgicka.

 

Príspevok, ktorý zdieľa S. (@xingeling84),

Kráska má čínsko-filipínskeho otca a filipínsku mamu. Dvojica sa však stretla až v Belgicku, kde sa im narodila Angeline. Rodáčka z mesta Antverpy, kde, mimochodom, minulý rok vyhrala miestnu súťaž krásy, tento mesiac zvíťazila aj v národnej súťaži krásy a neunikla tak pozornosti krutému online svetu.

Niektorí užívatelia sociálnych sietí začali okamžite spochybňovať jej národnosť. „Nazývam to Miss Filipíny, nie Miss Belgicko,“ napísal jeden z kritikov. Objavili sa aj poznámky, že korunku mala získať modrooká blondínka.

Odporúčané
Monika sa vypracovala v Bruseli: Ako stážistka som začínala s platom 1 400 €. Stačilo mi to na život aj na cestovanie (Rozhovor) Monika sa vypracovala v Bruseli: Ako stážistka som začínala s platom 1 400 €. Stačilo mi to na život aj na cestovanie (Rozhovor) 5. decembra 2022, 14:30

Kritika sa okrem rasistických poznámok zvrhla na nemiestne urážanie Angeliny. „Dúfam, že to nie je ladyboy,“ napísal istý užívateľ na Twitteri. Takto sa však označujú ázijskí, najmä thajskí transsexuáli, čo sa však rozhodne Angeline netýka.

Samozrejme, negatívne komentáre sa novej missky dotkli. „Bolí ma, keď čítam takéto veci o sebe, pretože viem, že nie sú pravdivé,“ narážala Angeline na pochybnosti ľudí, v ktorej krajine sa skutočne narodila. A aby zatvorila kritikom ústa, vyhlásila, že pokojne môže ukázať svoj doklad totožnosti či rodný list. Navyše, s rasistickými poznámkami a urážkami sa predtým nestretla. „Ľudia ma vždy akceptovali, či už v škole, alebo práci,“ vysvetlila s tým, že z toho, čo sa deje teraz, je šokovaná.

Tešiť ju môže, okrem nových príležitostí, zážitkov i skúseností vďaka víťazstvu na miss, veľká dávka podpory od ľudí stojacich na opačnom brehu. Podľa niektorých jej úspech jasne dokazuje, že Belgicko oslavuje rozmanitosť. Podľa Angeline je však rasizmus citlivou témou po celom svete. Jeho obetiam odkazuje, aby boli hrdí na to, kým a čím sú a odkiaľ pochádzajú. 

Domov
Zdieľať
Diskusia