Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. januára 2018, 13:44
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Závodné psy sú často dopované drogami. Kokaín či pervitín majú chrtom zaistiť lepší výkon

ZAUJÍMAVOSTI PES
Uložiť Uložené

Nehumánne prístupy k závodným chrtom poburujú svet.

Závodenie chrtov je jedným z najkontroverznejších športov. Snaha psov získať prvé miesto podľa mnohých často hraničí s týraním zvierat a mnoho krajín už stihlo celý šport zakázať. V niektorých častiach sveta je však závodenie chrtov stále populárne a zisťuje sa, že rovnako ako používajú často doping ľudia, ani zvieratá na tom nie sú úplne nevinne.

Samozrejme, nie však vlastným pričinením. Len nedávno sa v Írsku otestovali štyri psy na doping a u všetkých z nich bol objavený kokaín ako podporná látka. U niektorých sa tiež v krvi nachádzali steroidy či metamfetamín. Írsko však nie je jediný problém. Medzi rokmi 2012 a 2016 bolo v Spojenom kráľovstve odhalených 261 psov, v ktorých systéme sa nachádzali drogy, predovšetkým kokaín.

Závodné psy sú často dopované drogami. Kokaín či pervitín majú chrtom zaistiť lepší výkon
Zdroj: pixabay.com

Čistý kokaín však nie je najbežnejšou prísadou chrtej potravy, najčastejšie sa využíva takzvaný benzoylecgonín, čo je časť molekuly tvoriacej kokaín. Látka patrí medzi omamné a psychotropné látky prvej kategórie, čo znamená, že sa môže používať ako vedľajšia látka pri výrobe liečiv.

Odporúčané
Týchto 5 leteckých spoločností ti dovolí vziať si domáce zvieratko na palubu. Aké dokumenty potrebuješ a koľko to stojí? Týchto 5 leteckých spoločností ti dovolí vziať si domáce zvieratko na palubu. Aké dokumenty potrebuješ a koľko to stojí? 12. mája 2023, 13:30

Paradoxne, ľudia využívajú kokaín predovšetkým ako rekreačnú drogu, keďže dokáže ľahko vytvoriť príjemné pocity. Na zlepšenie fyzickej výkonnosti ho ľudia konzumujú len zriedkavo, výkonnosť zvyšuje, no len krátkodobo. Ale na niektoré zo zvierat, vrátane chrtov, má priam rozprávkový efekt.

Teórie hovoria, že chrty nie sú tak ľahko ovládateľné ako ľudská myseľ a kým my sa dokážeme presvedčiť, aby sme v agónii pokračovali ďalej, závodný pes bez schopnosti uvažovať to môže z vyčerpania vzdať ešte pred dosiahnutím cieľa a aj voči tomuto má biely prášok bojovať.

Psy sú tak drogované voči vlastnej vôli.
 Kokaín u nich zvyšuje výkon, no takisto prináša poriadne množstvo zdravotných rizík. Zlyhanie srdca, porážka, záchvaty či dokonca smrť nie sú vôbec výnimočnými dôsledkami drogovania psov, ktorí prežívajú celý život v obrovskej námahe. Samozrejme, záleží od krajiny, no výšky pokuty sa pohybujú približne okolo 250 eur a s ňou sa majiteľovi psa doručuje aj zákaz činnosti. Pre neho, no i pre samotného závodného psa.

Domov
Zdieľať
Diskusia