Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. januára 2018, 10:39
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Nový rok príde osláviť aj dychberúci meteorický roj. Jedinečných Kvadrantidov uvidíme stovky za hodinu

ZAUJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložiť Uložené

Nebeské divadlo hneď na začiatku roka.

Nebolo to tak dávno, čo sme na oslavách príchodu roka 2018 hľadeli na nebeské divadlo, ktoré nám prichystal silvestrovský večer a s ním aj dymiace ohňostroje. To však rozhodne nie je jediné predstavenie, ktoré sa dá na začiatku tohto roka pozorovať. Už 3. januára v noci totiž vrcholí meteorický roj Kvadrantidov, jeden z najmasívnejších húfov vesmírnych telies, ktoré môžeme vo svojej blízkosti pozorovať voľným okom.

Kvadrantidy boli objavené v roku 1980 a ich názov vychádza z neoficiálneho súhvezdia Nástenný kvadrant, ktorý podľa aktuálne používaných hviezdnych máp spadá do súhvezdí Pastier, Drak a Herkules.

Zo Zeme možno v roji pozorovať približne dvesto meteorov za hodinu. Samotná cesta Zeme okolo Kvadrantidov potrvá až do šiesteho januára, no experti odporúčajú hľadať žiarivé objekty práve v noci z tretieho na štvrtého januára. Jediným problémom ostáva predpoveď počasia, ktorá na mnohých častiach slovenského územia hlási zamračené alebo polooblačno s výdatným snežením či dažďom. Ak sa však plánuješ vydať sledovať roj do hôr, veľká zima byť nemá a aj nočné teploty v horách sa pohybujú tesne pod nulou.

 

#20Eighteen #HappyNewYear #HappyYearOfTheNew #universe #quadrantids #quadrantidsmeteorshower

Príspevok, ktorý zdieľa David Bishop (@pastorbishop157),

Domov
Zdieľať
Diskusia