Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. decembra 2017, 21:03
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Okolo nás preletel čudný asteroid, ktorý si stihol pripísať už aj prvenstvo a rozrušiť všetkých konšpirátorov

ZAUJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložiť Uložené

Keď sa preloží jeho názov z havajčiny do nášho jazyka, vyjde nám pojem "posol".

O mimozemšťanoch sme sa už dlho nezmienili, no nemôžeme vás ukrátiť o najnovšiu kuriozitu. 19. októbra 2017 sa Robertovi Werykovi vďaka teleskopu Pan-STARRS podarilo objaviť podlhovasté teleso neznámeho pôvodu. Do našej slnečnej sústavy totiž priletelo "zvonka", čiže ide o nami prvý zaznamenaný asteroid pochádzajú spoza hraníc slnečnej sústavy. Čaká ho obdobný osud - náš malý vesmírny priestor čochvíľa opustí a bude veľkou rýchlosťou putovať ďalej, do temnoty. Súčasne už nabralo kurz smerom od Slnka s rýchlosťou cca 5 kilometrov za sekundu.

Cesta telesa skrz náš solárny systém:

Okolo nás preletel čudný asteroid, ktorý si stihol pripísať už aj prvenstvo a rozrušiť všetkých konšpirátorov
Zdroj: en.wikipedia.org

400 metrov dlhý objekt zaujme okrem iného aj svojím podlhovastým tvarom. Oumuamua, ako sa daný asteroid nazýva, sa dostal do takmer všetkých významných svetových médií. Akokoľvek šialene bude znieť nasledujúca veta - existuje totiž veľmi malá šanca, že môže ísť o mimozemské zariadenie. Či už o medzihviezdnu loď či niečo iné, prípadne môže mať na povrchu cudzie technológie. Tvrdenie sme si nevycucali z prsta, seriózne sa v podobnom duchu píše o asteroide aj v zahraničí. Nám, bežným smrteľníkom, teraz zostáva len čakať na výsledky od SETI a na dáta od teleskopov. S najvyššou pravdepodobnosťou ide o prirodzený objekt, kus skaly, no človek nikdy nevie.

Odporúčané
Ak si milovník vesmíru, v Brne je miesto pre teba. Pozri si, ako vyzerá štúdium kozmických technológií a kde sa môžeš uplatniť Ak si milovník vesmíru, v Brne je miesto pre teba. Pozri si, ako vyzerá štúdium kozmických technológií a kde sa môžeš uplatniť 11. januára 2024, 9:00

Okolo nás preletel čudný asteroid, ktorý si stihol pripísať už aj prvenstvo a rozrušiť všetkých konšpirátorov
Zdroj: NASA; Alan Fitzsimmons (ARC, Queen's University Belfast), Isaac Newton Group Derivative: nagualdesign - https://apod.nasa.gov/apod/ap171103.html

Čo ak by sa náhodou zachytil signál umelého pôvodu?

Domov
Zdieľať
Diskusia