Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. decembra 2017, 14:49
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Už aj v Rakúsku budú môcť páry rovnakého pohlavia vstúpiť do manželstva! Heterosexuálne dvojice zase dostanú registrované partnerstvá

ZAUJÍMAVOSTI RAKÚSKO
Uložiť Uložené

Naši západní susedia oslavujú veľkú výhru.

Bojovníci za ľudské práva dosiahli vďaka najnovšiemu rozhodnutiu Ústavného súdu v Rakúsku veľký úspech. Dvojice rovnakého pohlavia sa budú môcť už od začiatku roku 2019 oficiálne zosobášiť, pretože súd rozhodol, že doterajšie existujúce zákony diskriminovali ľudí na základe sexuálnej orientácie. Už od roku 2010 pritom mohli homosexuálne páry v Rakúsku uzatvárať registrované partnerstvá, lenže doteraz im boli odopierané sobáše, čo sa onedlho zmení.

Ak rakúska vláda zákon neupraví skôr, potom sa páry rovnakého pohlavia budú môcť zosobášiť od roku 2019, ale nezanikne im pritom možnosť uzatvoriť registrované partnerstvo, ba čo viac, registrované partnerstvá budu môcť najnovšie uzatvárať aj heterosexuálne dvojice. Súd sa vo svojom rozhodnutí vyjadril, že v dnešnej dobe nie je možné udržiavať v zákone rozdiely medzi manželstvom a registrovaným partnerstvom bez toho, aby neboli dvojice rovnakého pohlavia bezdôvodne diskriminované, a práve preto sa registrované partnerstvá otvoria aj pre heterosexuálne páry, ktoré možno nebudú chcieť ihneď vstúpiť do manželského zväzku.

Odporúčané
Ako zažiť budget-friendly Alpy v Rakúsku: pohodlná cesta vlakom z Bratislavy a MHD úplne zdarma (Reportáž) Ako zažiť budget-friendly Alpy v Rakúsku: pohodlná cesta vlakom z Bratislavy a MHD úplne zdarma (Reportáž) 23. septembra 2023, 9:30

Rakúsko sa vďaka rozhodnutiu súdu zaradilo medzi viaceré európske krajiny, ktoré už urobili potrebný krok dopredu a umožnili homosexuálnym párom uzatvárať manželstvá, lenže situácia sa bude zrejme vyvíjať ešte zaujímavo, pretože nová rakúska vláda bude pravdepodobne zložená aj zo strán, ktoré homosexuálne manželstvá odmietajú, avšak proti rozhodnutiu Ústavného súdu veľa nezmôžu.  


Domov
Zdieľať
Diskusia