Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. novembra 2017, 16:14
Čas čítania 0:00
Radka T.

Z úplne prvého psieho klonu naklonovali ďalšie psy. Šteniatka sa tešia ukážkovému zdraviu

ZAUJÍMAVOSTI ZVIERACIA RÍŠA
Uložiť Uložené

Vedci však mienia trojiciu šteniatok sledovať aj naďalej.

Klonovanie zvierat už nepatrí k oblastiam, ktoré by vedci nedokázali doviesť do úspešného konca. Nedávno sa im podarilo naklonovať šteniatka z klonu psa. Vedci ho využili na to, aby zistili, čo sa stane, keď sa zvieratá znovu naklonujú. Odpovede na ich otázky sú potešiteľné.

Na začiatku celého bol vyklonovaný pes Snuppy. Narodil sa deväť rokov po tom, ako prišlo na svet prvé klonované zviera na svete, ovečka Dolly. Úspech šteniatka Snuppyho bol taký prelomový, že ho magazín Time označil za najimpozantnejší vynález roka. Písal sa rok 2005. 

Z úplne prvého psieho klonu naklonovali ďalšie psy. Šteniatka sa tešia ukážkovému zdraviu
Zdroj: TASR

O desať rokov na to Snuppy zomrel. Vedci však prezieravo zachovali jeho genetický materiál a zo vzorky buniek sa im podarilo naklonovať ďalšie psíky. Bunky kultivovali, ponorili do tekutého dusíka a neskôr vložili do vajíčka iného psa. Z neho predtým odstránili DNA. Tehotné napokon ostali tri sučky a dokopy porodili štyri šteniatka. Prežiť sa podarilo len trom z nich. Tieto psy majú teraz deväť mesiacov a darí sa im dobre. Sú zdravé, spokojné a roztomilé.

Odporúčané
Moja sliepka hrá v reklame na Kinekus a s kozou cvičíme agility. Stano je tréner zvierat (Rozhovor) Moja sliepka hrá v reklame na Kinekus a s kozou cvičíme agility. Stano je tréner zvierat (Rozhovor) 16. marca 2024, 12:30

Súbežne s tým sa však vedci zaoberali aj otázkou, aké zdravotné dopady má vlastne klonovanie na zvieratá. Intenzívne sa tým zaoberala najmä Národná univezita v juhokórejskom Soule. Cieľom jej výskumníkov bolo zistiť, či sú takéto zvieratá náchylné na ochorenia a či je vlastne klonovanie bezpečné. 

Snuppy totiž žil 10 rokov, pričom priemerný vek jeho rasy - afganských chrtov, je 11,9 rokov. Tai, pes, z ktorého bol Snuppy naklonovaný, sa dožil 12 rokov. A to je pri psoch celkom slušný vek. A aj keď oba psy zomreli na rakovinu, stále je to v rámci normálnej odchýlky. Navyše Snuppyho klony, čiže spomínané tri šteniatka, sa tešia dobrému zdraviu. Vedci preto nepredpokladajú, že ich čaká rýchlejšia miera starnutia alebo budú náchylnejšie na ochorenia ako prirodzene chované zvieratá. Mienia ich však naďalej pozorovať. 

Domov
Zdieľať
Diskusia