Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Obsah vznikol v spolupráci so spoločnosťou Tatra Banka
6. decembra 2017, 11:21
Čas čítania 0:00
Emil A.

Je výhodnejšie bývať v podnájme alebo si zobrať hypotéku na vlastné bývanie? Názory sa líšia a je potrebné zvážiť viacero faktorov

ZAUJÍMAVOSTI HYPOTÉKA NEHNUTEĽNOSTI
Uložiť Uložené

Ak má človek dostatočne stabilné finančné zázemie, má šancu bývať vo vlastnom za rovnaké peniaze, ako keby platil nájom za cudzí byt.

Čo je pre mladého človeka výhodnejšie - platiť nájom alebo si zobrať hypotéku na vlastné bývanie? Pripravili sme porovnanie, ktoré ti priblíži náklady spojené s bývaním.

Čím je záujemca dlhšie v situácii, že má dostatočný, stabilný a dlhodobý príjem, tým je náchylnejší ku kúpe nehnuteľnosti a v prípade potreby môže dočasne prenajímať izbu niekomu ďalšiemu. V dnešnej dobe si najčastejšie berú hypotéky mladí ľudia, ktorí predtým platili nájom a rozhodli sa splácať vlastné bývanie. Vyberajú si prevažne dostupnejšie panelákové byty alebo menšie novostavby.

 

Na druhej strane, sú mladé páry, ktorých oficiálny príjem na výplatnej páske nepostačuje na schválenie hypotekárneho úveru a musia tak zvoliť prenájom určitej nehnuteľnosti. V podobnej situácii sa ocitajú ľudia po rozvode a hľadajú si tak nájomný byt ako prestupnú stanicu medzi novým domovom.

Je výhodnejšie bývať v podnájme alebo si zobrať hypotéku na vlastné bývanie? Názory sa líšia a je potrebné zvážiť viacero faktorov
Zdroj: Unsplash.com

Prenájom volia aj migrujúci pracujúci v produktívnom veku či študenti, ktorí majú dostatočné finančné zázemie, ale nechcú sa viazať na určitú lokalitu, nie to na nehnuteľnosť. Alebo majú vlastný byt či rodinný dom, no nachádza sa v regióne s nižšou zamestnanosťou a napríklad do Bratislavy sa dočasne sťahujú za pracovnou príležitosťou.

Odporúčané
Tomáš prenajíma luxusné autá a nehnuteľnosti v Dubaji: Modelky sa s autom len odfotia, niektoré nemajú ani vodičák (Rozhovor) Tomáš prenajíma luxusné autá a nehnuteľnosti v Dubaji: Modelky sa s autom len odfotia, niektoré nemajú ani vodičák (Rozhovor) 18. februára 2024, 14:30

Ceny za prenájom sa samozrejme odlišujú na základe lokality, hodnoty nehnuteľnosti a od možností na prácu a život. To, samozrejme, platí aj pre kúpnu cenu bytu a spravidla je dané, že mesto Bratislava je vo všeobecnosti nákladnejšie ako v prípade menších miest. Toto kritérium je pravdepodobne prvoradé u každého človeka.

Samozrejme, ak záujemca o nové bývanie má dostatočnú hotovosť na kúpu bytu aj bez úveru, finančné hľadisko nie je až tak smerodajné. Rozdiely v pomere splátky hypotéky a splátky nájmu sú v súčasnosti menšie, preto treba zvážiť aj viacero iných faktorov. Napríklad vďaka aktuálnej ponuke od Tatra banky je hypotéka pre mladých do 15.12. s úrokom od 0,05 % ročne a navyše bez poplatkov za úver, kolky na katastri a účet. Bližšie informácie o tom, čo všetko brať do úvahy pri kúpe nehnuteľnosti, nájdeš v predošlom článku.

Je výhodnejšie bývať v podnájme alebo si zobrať hypotéku na vlastné bývanie? Názory sa líšia a je potrebné zvážiť viacero faktorov
Zdroj: pxhere.com

Je dôležité taktiež zvážiť svoje plány do budúcnosti, či chcem ostať v danom meste alebo krajine a možno o pár rokov nepôjdem do zahraničia. Ak sa však napokon rozhodneme aj tak odísť, kedykoľvek sa dá nehnuteľnosť predať a úver splatiť. Rozdiel medzi splatenou sumou úveru a cenou bytu nám zostane ako hotovosť. 

Na druhej strane, kúpa nehnuteľnosti predstavuje dôležitú investičnú príležitosť a ak má záujemca dostatočne silné a stabilné finančné zázemie, môže kúpiť nehnuteľnosť a prípadne ju neskôr prenajímať. Je potrebné však brať do úvahy aj možnosť, že byt nemusí byť vždy obsadený, taktiež náklady spojené s prevádzkou bytu či rôzne nevyspytateľné a nepríjemné situácie s nájomcami.

Je výhodnejšie bývať v podnájme alebo si zobrať hypotéku na vlastné bývanie? Názory sa líšia a je potrebné zvážiť viacero faktorov
Zdroj: pxhere.com

Názory sa rôznia a sú ovplyvnené konkrétnymi možnosťami záujemcu o bývanie. Ak má stály zamestnanecký pomer s dobrými platovými podmienkami, má tak šancu bývať vo vlastnom za rovnakú cenu, ako by zaplatil za nájom cudzieho bytu.

Odporúčané
Tento developer ti poskytne úrok 1,47 % na bývanie. Pri 3-izbovom byte tak na splátkach za 2 roky ušetríš skoro 7 200 eur Tento developer ti poskytne úrok 1,47 % na bývanie. Pri 3-izbovom byte tak na splátkach za 2 roky ušetríš skoro 7 200 eur 28. novembra 2023, 14:00

Veľmi dôležitým faktorom pri kúpe je aj samotné financovanie nového bývania. V súčasnosti môžu mladí ľudia ešte stále využiť hypotekárny úver so štátnym príspevkom pre mladých na úver do výšky 50 000 €, ktorý ponúka veľmi výhodné podmienky pri požičaní finančných prostriedkov pri kúpe bytu či rodinného domu. Tatra Banka dokonca ponúka dofinancovanie nehnuteľnosti v kombinácii s klasickou hypotékou či bezúčelovým úverom. O pojme hypotéka sa môžeš informovať aj v našom článku. Poďme si teda porovnať, čo je naozaj výhodnejšie - prenájom alebo hypotéka?

Je výhodnejšie bývať v podnájme alebo si zobrať hypotéku na vlastné bývanie? Názory sa líšia a je potrebné zvážiť viacero faktorov
Zdroj: pixabay.com

Pre ilustračný príklad sme si zvolili Bratislavu, ktorá je stále pre mladých ľudí najzaujímavejšia z pohľadu štúdia či nových pracovných pozícií a zároveň tvorí zhruba polovicu podielu na realitnom trhu. Z hľadiska početnosti ponúk je dostatočne reprezentatívna aj zvolené lokalita - Ružinov. Ceny bytov v hlavnom meste sú v roku 2017 na svojom maxime, pričom jednoizbový byt v spomínanej lokalite stojí zhruba 80 000 € a dvojizbový okolo 120 000 , no dnes je výhodné obdobie pre mladých ľudí na požičanie si peňazí za veľmi výhodných podmienok. Ako priemernú mzdu sme zvolili 850 €.

Čisto z pohľadu nákladov je finančne výhodnejšie splácať úver ako platiť prenájom. Investícia do bývania je však zároveň aj životným krokom a spravidla sprevádza zásadné kroky v živote, ako je založenie rodiny alebo jej rozrastanie. Je vhodné upozorniť, že výška splátok je veľmi individuálna a v prepočte nie je zohľadnený posun úrokových sadzieb v budúcnosti, posun výšky nájomného či zmeny cien bytov. Avšak zohľadniť tieto faktory je veľmi komplikované až nemožné, no slúžia ako zorientovanie sa vo všeobecných nákladoch na bývanie.

Odporúčané
Hypotéky môžu byť ešte drahšie. V prípade vyššieho zdanenia bánk by nemuselo dostať úver až 20-tisíc Slovákov Hypotéky môžu byť ešte drahšie. V prípade vyššieho zdanenia bánk by nemuselo dostať úver až 20-tisíc Slovákov 15. novembra 2023, 9:00

Podľa výpočtov je v súčasných podmienkach výhodnejšie vziať si hypotéku, ako bývať v podnájme, najmä kvôli hypotekárnemu úveru so štátnou podporou pre mladých s takmer nulovou úrokovou sadzbou počas prvých 5 rokov splácania, ktorý ponúka aj Tatra Banka. Okrem toho, že náklady na bývanie sú podobné, v prospech hypotéky hrá aj skutočnosť, že po jej splatení ostáva byt v majetku človeka.

Prenájom

Počet izieb Mesačný nájom
1 400 € (vrátane energií)
2 560 € (vrátane energií)

Hypotéka

Výška úveru  Doba splatnosti  Úroková sadzba Mes. splátka pri ŠPM 
80 000 € 360 mesiacov 0,05% (potom 3,05%) cca. 270 € + energie
120 000 € 360 mesiacov 0,05% (potom 3,05%)

cca. 440 € + energie

Hypotéka v Tatra Banke pri 120 000 €

Výška úveru  Doba splatnosti Úroková sadzba Mes. splátka pri ŠPM
50 000 € (ŠPM) 360 mesiacov 0,05 % 139,94 €
70 000 € (Hypotéka TB) 360 mesiacov 1,45 % 239,91 €
Spolu - - cca. 380 € + energie
Domov
Zdieľať
Diskusia