Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. novembra 2017, 8:44
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Strašidelný piskot šíriaci sa vesmírom bol konečne rozlúštený. Znepokojujúce zvuky majú na svedomí miniatúrne výbuchy

ZAUJÍMAVOSTI NASA VESMÍR
Uložiť Uložené

Experti z NASA konečne našli riešenie záhadného pôvodu zvukov.

Pokiaľ si jeden z ľudí, ktorí na fyzike dávali pozor, určite v prvom rade vieš, že vesmírom sa zvuk nešíri. Toto tvrdenie však trošku narušili objavy viacerých dôležitých činiteľov, medzi ktoré patria napríklad aj gravitačné vlny, a teraz je celá téma spornou. Vedci však zvládli premeniť zrážanie častíc s našou atmosférou na zvukové stopy a v podstate tak počujeme to, čo by sme počuli vo vesmíre, ak by sa mal zvuk ako šíriť. Zvuky vesmíru sú poväčšine vzdialený buchot a šuchot, no pred niekoľkými týždňami vedci zachytili naozaj znepokojujúci zvuk, z ktorého po chrbte priam behajú zimomriavky.

Strašidelné pískanie vôbec nevytvára príjemný pocit a omnoho radšej by sme vo vesmíre počuli iné zvuky. Vedci boli mesiace zmätení zo zvláštneho zvuku, ktorý sa dostal aj na titulné strany médií a až teraz sa podarilo expertom z NASA objaviť riešenie. Vo vesmíre putujú častice v akýchsi pásoch, nazvaných Van Allenove. Aj napriek tomu, že približná trajektória putujúcich častíc je vytýčená, nie sú viazané žiadnou veľkou silou, a tak sa často stane, že z pásu jednoducho vypadnú, pričom občas skončia napríklad na našej atmosfére. Jej vplyvom častice doslova explodujú a práve veľmi časté zvuky týchto miniatúrnych výbuchov spôsobujú tak nepríjemný zvuk, ako si môžeš vypočuť napríklad i na nahrávke nižšie.

Strašidelný piskot šíriaci sa vesmírom bol konečne rozlúštený. Znepokojujúce zvuky majú na svedomí miniatúrne výbuchy
Zdroj: NASA/ESA
Domov
Zdieľať
Diskusia