Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. novembra 2017, 12:58
Čas čítania 0:00
Radka T.

Austrálčania chcú homosexuálne manželstvá. V referende sa vyslovili za jednoznačné áno

ZAUJÍMAVOSTI AUSTRÁLIA
Uložiť Uložené

Väčšina Austrálčanov je za to, aby sa mohli páry rovnakého pohlavia sobášiť.

Kým na Slovensku môžeme o niečom takom zatiaľ len snívať, v Austrálii je väčšina ľudí za to, aby sa páry rovnakého pohlavia mohli sobášiť. Jednoznačné áno homosexuálnym manželstvám povedala v referende nadpolovičná väčšina účastníkov referenda. A to, že nezáväzné hlasovanie nebolo márne, potvrdzuje aj pozitívny postoj premiéra Malcolma Turnbulla.

Za hlasovalo takmer 62 percent zúčastnených voličov, proti bolo 38 percent a dokopy sa ich na hlasovaní zúčastnilo takmer 80 percent. Celkovo to bolo 12,7 milióna ľudí po celej krajine. 

Austrálčania chcú homosexuálne manželstvá. V referende sa vyslovili za jednoznačné áno
Zdroj: commons.wikimedia.org/David Jackmanson

Po výsledkoch referenda v prospech uzatvárania manželstiev osobami rovnakého pohlavia vypukli v Austrálii bujaré oslavy. Nechýbali farebný dúhový dym či konfety. Oslavy prebiehali v Sydney i v Melbourne.

V  nadväznosti na výsledok premiér Malcolm Turnbull povedal, že výsledok bol ohromujúci v prospech súhlasnej odpovede a vyzval na uznanie manželstiev osôb rovnakého pohlavia ešte pred Vianocami. „Hlasovali za férovosť, za záväzok aj za lásku. Teraz je na nás v parlamente, aby sme sa s tým vysporiadali,“ vyhlásil premiér. 

Domov
Zdieľať
Diskusia