Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. novembra 2017, 12:14
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Množte sa ako králiky! Poľské ministerstvo zdravotníctva bojuje proti nízkej pôrodnosti vtipným videom

ZAUJÍMAVOSTI POĽSKO
Uložiť Uložené

Poľská vláda vie, ako ľudí pred televíziou zaujať.

Aj napriek tomu, že počet ľudí na svete stúpa raketovou rýchlosťou, môžu za to najmä krajiny južnej a východnej Ázie. U nás, v strednej Európe, je tempo výrazne uvoľnenejšie a pokojne môžeme povedať, že pôrodnosť je na Slovensku i v okolitých krajinách na hrane. Experti to prisudzujú napríklad nie ideálnej ekonomickej situácii v určitých regiónoch, no napríklad i odlišnej mentalite dnešných mladých ľudí, ktorí chcú byť neviazaní a voľní omnoho dlhšiu dobu, než tomu bolo v minulosti.

Ak však nechceme, aby počet obyvateľov Európy začal výrazne klesať, musíme začať niečo robiť a prvé kroky už ohlásilo napríklad aj také susedné Poľsko, kde na jednu ženu pripadá 1,32 dieťaťa. Tamojšie ministerstvo zdravotníctva pripravilo program na nasledujúce štyri roky, v ktorom upozorňuje aj na problémy s nízkou pôrodnosťou. Aby však na svoje aktivity pritiahlo pozornosť, na televízne obrazovky poslalo naozaj vtipnú reklamu vyzývajúcu k tomu, aby sa ľudia začali množiť ako králiky. Tie sa vo videu kŕmia šalátom, jablkami či mrkvou s komentárom, že zdravo žijú, cvičia a takmer vôbec sa nestresujú. Navyše sa vyhýbajú alkoholu, a tak ak sa chceš stať úspešným rodičom, príkladom by ti mali byť práve králiky. V reklame sa navyše zjaví i ľudský pár na pikniku, čo si zahraničné agentúry interpretujú aj ako výzvu na viac romantických momentov vo vzťahoch.

Domov
Zdieľať
Diskusia