Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. novembra 2017, 12:38
Čas čítania 0:00
Jana S.

Známe modelky na obrazoch slávnych maliarov. Fotograf Pari Dukovic vytvoril pre Harper´s Bazaar nezvyčajný editoriál

MÓDA MÓDA
Uložiť Uložené

Keď sa spojí umenie a móda v dokonalej súhre.

Pari Dukovic je fotograf gréckeho pôvodu pôsobiaci v New Yorku. Je fascinovaný umeleckou maľbou a sochárstvom, čo sa premieta aj do jeho práce. Jeho farebné fotografie s atmosférou sa často objavujú v časopise The New Yorker, v ktorom bol v roku 2013 najmladším fotografom v histórii časopisu vôbec.

Narodil sa a vyrastal v Istanbule. Fotografovanie ho pohltilo odvtedy, ako od otca dostal svoj prvý fotoaparát. V roku 2006 sa presťahoval do New Yorku, kde odštartoval svoju kariéru. Neformálny dokumentárny štýl Pariho fotografií, dôsledné technické spracovanie a inšpirácia historickým umením sú ukazovateľmi jeho práce a odlišujú jeho fotografie v dnešnej dobe od ostatných. Pôsobí v oblasti portrétovania krásy, módy a dokumentárnej fotografie. Okrem známych magazínov, ako Vanity Fair, Harper´s Bazaar, GQ, Rolling Stone, The New Yorker, spolupracuje aj s módnymi a kozmetickými značkami Chanel, Rag&Bone, Nike, Dior, W Hotels a MAC Cosmetics

Talentovaný fotograf pripravil pre magazín Harper´s Bazaar úžasný editoriál s názvom Art of BeautyDokonale vystihuje jeho schopnosť prepojiť umenie s krásou a módou. Niekoľko známych modeliek mu pózovalo na pozadí umeleckých diel slávnych maliarov. A nebolo to len tak. Každá fotografia má hlbší zmysel a prepojenie modelky s maliarskym dielom nesie určité posolstvo

Winnie Harlow ako Mona Lisa

Na obraze od Leonarda da Vinciho stvárnil fotograf modelku Winnie Harlow ako Monu Lisu. O Winnie je známe, že trpí kožnou chorobou s názvom vitiligo, čo je strácanie pigmentu. Nová kontroverzná kniha Mona Lisa: Ľudia a maľba tvrdí, že najtajomnejší polovičný úsmev v histórii môže patriť manželke talianskeho obchodníka s otrokmi. Winnie, 23-ročná kanadská modelka, sa rozhodla na túto informáciu pozrieť kritickým okom: "Ako môžeme vedieť, kto bola v skutočnosti Mona Lisa? V tých rokoch predsa neexistovali ešte žiadne selfie!" (Zdroj: Harper´s Bazaar)

Odporúčané
To najlepšie z pouličnej kultúry a možnosť vyhrať 3 300 €. Druhý ročník eventu The Streets Culture predstavil niekoľko noviniek To najlepšie z pouličnej kultúry a možnosť vyhrať 3 300 €. Druhý ročník eventu The Streets Culture predstavil niekoľko noviniek 26. apríla 2024, 15:00

Samozrejme modelka to myslela sarkasticky a chcela vyjadriť absurditu toho, ako si niektorí ľudia dokážu vytvoriť názor na človeka na základe fotky alebo profilu na sociálnej sieti. Ľudia sa za ňou často otáčajú a prichádzajú s otázkou, či vie, že sa jej choroba dá liečiť. Winnie so zdravým sebavedomím im vždy odpovie len toľko, že prečo by sa mala meniť? Toto je predsa jej skutočné ja

Candice Huffine v Zrodení Venuše

Plus-size topmodelka Candice sa stala jasnou voľbou pre Zrodenie Venuše od Sandra Boticceliho. Jej ženské krivky dokonale zobrazili rímsku bohyňu lásky, Afroditu. Candice obraz prvýkrát videla ako teenagerka a už vtedy si vraj uvedomovala určité spojenie s bohyňou a najmä s vyobrazením ženskosti na slávnych historických maľbách. Venušu považovali v minulosti za múzu a súčasný módny svet zabúda, aký typ ženského tela bol vždy považovaný za krásny. Modelke trvalo odvtedy 10 rokov, kým sa prešla po móle, ale tento rok zažiarila v kolekciách zvučných mien. Prabal Gurung, Christiano Siriano a Tom si ju vybrali aj s jej väčšími krivkami a my budeme dúfať, že nezdravo vychudnutým modelkám už konečne odzvonilo.

Originál od Sandra Boticelliho

Hari Nef ako Madam X

Transgender model a herec Hari Nef sa stal slávnym ako symbol rozporu. Otvorená, vzdorovitá a voľnomyšlienkárska 25-ročná tvár Gucci Bloom je modernou Madam X. Nie je žiadnym prekvapením, že počas štúdia na vysokej škole napísal prácu o slávnej žene v čiernom od Johna Singera Sargenta a podnikol prvý výlet do New Yorku do Metropolitného Múzea Umenia, aby ju videl. "Ona mala povesť a slobodného ducha; bola účastníkom večierkov a mnohých afér", povedal Nef o hviezde parížskej spoločnosti z 19. storočia, ktorej skutočné meno je Virginie Amélie Avegno Gautreau. Tiež sa nechal inšpirovať jej výrokom: "Môžete byť v krásnom oblečení so zmyselne odhalenou pokožkou, ale to neznamená, že musíte zatvárať oči pred prvým Tomom, Dickom alebo Harrym, ktorého vidíte."  (Zdroj: Harper´s Bazaar) 

 

Príspevok, ktorý zdieľa @guysandpeople,

Halima Aden a Dievča s perlovou náušnicou

Mladá žena holandského majstra Johannesa Vermeera, Dievča s perlovou náušnicou, je zvodné práve kvôli svojej zdržanlivosti. Hanblivo ponúka divákovi pohľad len na kúsok ucha s náušnicou. Pre prvú moslimskú modelku, ktorá nosila hijab (šatku, ktorá zakrývala celú hlavu a krk), je aj kúsok odhalenej kože niečo úplne nové. 20-ročná modelka má prepichnuté obe uši, ale nikdy ich neodhalila. Bola to súčasť jej súkromia. Pre Aden je skromnosť nielen dodržiavanie tradície, ale aj záležitosť jej presvedčenia. Počas svojej kariéry musela prispôsobiť svoje presvedčenie aj novým výzvam, ale dnes ju už nič neprekvapí, pretože mala možnosť na hlave okrem šatky nosiť už mnoho módnych doplnkov.

Originál od Johannesa Vermeera

Erika Linder ako Egon Schiele

Austrálsky umelec Egon Schiele je známy ako moderný majster, ale surová, androgýnna sexualita jeho autoportrétu upevnila jeho odkaz. Androgýnna sexualita je rovnako záležitosťou 27-ročnej švédskej modelky Eriky Linder, preto sa stala námetom pre Schieleho autoportrét. Erika sa hrá so svojím pohlavím už od jej prvého snímku, kde stvárňovala Leonarda DiCapria. Oveľa lepšie sa cíti v pánskom oblečení ako v šatách, preto sa stala tiež tvárou pánskej kolekcie v reklamnej kampani pre Toma Forda.  

Domov
Zdieľať
Diskusia