Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. októbra 2017 o 10:08
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Prečo si tak veľmi užívame francúzske bozkávanie? Jazýčkové bozky v sebe skrývajú hotovú biologickú vedu

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Na prvý pohľad nechutná aktivita má svoj zmysel.

Ak by si potreboval detailne opísať francúzske bozkávanie, a teda jazýčkové bozkávanie, zrejme by si sa nedopracoval ku veľmi príjemnému popisu. V praxi to vyzerá tak, že dvaja ľudia strčia svoje jazyky do ústnej dutiny toho druhého, aby nimi mohli preskúmať ich útroby a povymieňať si telesné tekutiny. Bozkávanie skutočne neznie až tak lákavo, ale naše telo je vybavené komplexným systémom slúžiacim na to, aby sme dokázali potlačiť pocity zhnusenia a poddať sa vášnivému bozkávaniu.

Jazýčkové bozkávanie pritom neslúži len na rozpútanie vášne, ale z čisto biologického hľadiska hrá dôležitú rolu pri identifikácii toho správneho partnera. Naše telo väčšinu času vyhľadáva geneticky kompatibilných partnerov, pričom zvyčajne nás viac priťahujú partneri s rozdielnou imunologickou reakciou v porovnaní s tou našou. Bozkávanie nám umožňuje partnera doslova ochutnať a ovoňať, z čoho vieme približne vydedukovať naše imunologické reakcie na prítomnosť cudzieho jazyka v ústach a vďaka nim potom zaobstarať nášho potenciálneho potomka s genetickou výbavou, ktorá je lepšie prispôsobená na boj s infekciami a chorobami.


Dôležitým ukazovateľom je aj takzvaný komplex histokompatibility, ktorý sa sleduje napríklad pri transplantáciách a musí sa zhodovať ako u darcu, tak aj u príjemcu, aby bolo tkanivu umožnené uchytiť sa v novom tele, a práve vďaka histokompatibilite vie naše telo biologicky rozoznávať cudzie telá a ich vhodnosť na budúce rozmnožovanie. Pri najbližšej návšteve nočného klubu preto dobre porozmýšľaj nad tým, či si vieš nasledujúceho chlapíka alebo slečnu predstaviť ako rodiča svojich detí a potom sa už pusti do bozkávania.

Domov
Zdieľať
Diskusia