Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. októbra 2017, 15:07
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Hlavný dizajnér z Applu: Na smartfóne bez rámikov sme pracovali päť rokov pred predstavením iPhonu X

TECH APPLE
Uložiť Uložené

Jony Ive prezradil, že displej cez celú prednú stranu im nie je až tak cudzí. Museli však čakať na technológie.

Nová desiatka nezaujala pozornosť iba celého fanklubu kalifornského výrobcu, ale aj tých, ktorí stoja na opačnej strane rieky. iPhone X je z takmer každého uhľa pohľadu možné považovať za smartfón, aký sa dokáže vyrovnať súčasnej ťažkej váhe s operačným systémom Android, kam patrí taký Samsung Galaxy Note8 alebo čínsky klenot Xiaomi Mi MIX 2. Najzaujímavejší je však bez akýchkoľvek jeho dizajn, pretože až 82,9 % prednej plochy prémiového tela pokrýva pestrofarebný Super AMOLED panel, a to ho radí medzi úplnú špičku.

Dvorný dizajnér Applu ale tvrdí, že s podobnými vizuálnymi konceptmi sa pohrávali dávno pred predstavením očakávanej high-end novinky. Nehovoríme tu o roku, dvoch a dokonca ani troch.

Ako prezradil počas amerického podujatia TechFest, na ich vízii priniesť takzvaný edge-to-edge displej začali pracovať približne päť rokov dozadu, no jediné, čo mohli, bolo hrať sa s prototypmi. Technologické riešenia, ktoré potrebovali kvôli výstrednému konštrukčnému prevedeniu, boli v tej dobe príliš drahé a pár z nich dokonca ešte ani neexistovalo. Výroba niečoho takého preto nepripadala do úvahy.

Odporúčané
Vyskúšali sme Apple Vision Pro v uliciach Bratislavy: Ľudia si nás fotili a čudovali sa. Oplatí sa za 3 500 eur? (Recenzia) Vyskúšali sme Apple Vision Pro v uliciach Bratislavy: Ľudia si nás fotili a čudovali sa. Oplatí sa za 3 500 eur? (Recenzia) 13. februára 2024, 9:30

"Existujú určité nápady, ktoré máme, no čakáme na technológiu, aby nás dobehla," uviedol na margo niekoľkoročného vývoja úplne nového dizajnu pre nadchádzajúce iPhony. Finálne práce na tom, s akým prišla pred nedávnom desiatka, pritom trvali zhruba tie dva roky. 

Rok 2017 je však iný, čo môžeme vidieť aj na viacerých tohtoročných vlajkových modeloch od konkurenčných výrobcov z mobilného priemyslu. Ceny súčiastok postupom času klesli na prijateľnú hranicu a keďže tak vďaka tomu nemusia citeľne zvyšovať cenovky, nič im už nebráni v tom, aby obohatili svoje esá o čoraz žiadanejší moderný pomer medzi konštrukciou zariadenia a jeho zobrazovacím panelom. 

Domov
Zdieľať
Diskusia