Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. októbra 2017, 18:55
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Česko získa priame spojenie s morom. Po dohode budú do nového prístavu prichádzať aj veľké lode

ZAUJÍMAVOSTI ČESKÁ REPUBLIKA MORE
Uložiť Uložené

A to všetko už do najbližších troch rokov.

Pre stredoeurópske krajiny ako Rakúsko, Česká republika, Maďarsko a Slovensko je typické, že nemáme žiadny priamy prístup k akémukoľvek moru. Poliaci majú k dispozícii Baltské more, Nemci aj Severné more, Slovinci zasa Jadran. Sú tak v menšej výhode, čo sa týka obchodu, pretože lode k nim chodia priamo, vykladajú a nakladajú sa v dôležitých prístavoch a podobne. Stredobodom nášho záujmu je však teraz dôležité prístavné mesto Hamburg. Ešte za čias Rakúsko-Uhorska tu mali na brehoch ústia rieky Labe svoje stanovištia aj zástupcovia monarchie, avšak keď sa ríša na začiatku 20. storočia rozpadla a vzniklo hneď niekoľko nástupníckych štátov s rozličnými nárokmi, práve Česi (resp. Československo) vďaka Versaillskej mierovej zmluve v roku 1929 získali v Hamburgu rovno 3 prístavy.

Česko získa priame spojenie s morom. Po dohode budú do nového prístavu prichádzať aj veľké lode
Zdroj: Google Earth

Majú aj svoje mená, a to Saalehafen, Peutehafen a tiež aj Moldauhafen. Nejde o obrovské niekoľko-hektárové plochy, avšak stačí. Vo veci sú pomerne zašité miesta, kde sa veľké lode nedostanú. Situácia by sa ale mala zmeniť. Ako uviedli Lidové noviny, po vzájomnej dohode medzi ministrom dopravy ČR a primátorom Hamburgu by Česko malo získať nové lukratívne priestory. Ide o prístav Kuhwerder Hafen nachádzajúci sa na vynikajúcom mieste. Prístup sem majú aj veľké zaoceánske lode, čo doteraz do českých prístavov nemali. Česi tak získajú priame spojenie s morom a následne aj svetovými oceánmi.

Domov
Zdieľať
Diskusia