Do módy sa postupne dostáva aj resell vzácnych potravín.
Len pred približne týždňom sme vám priniesli článok o maslovej kríze, ktorá intenzívne zasiahla kompletne celé Česko aj Slovensko. Toto familiárne pomenovanie pre neprirodzené zdražovanie v našich končinách obľúbenej potraviny si už osvojili obe republiky, no bude veľmi zaujímavé sledovať aj samotný vývoj. Všetko sa začalo ešte pred pár mesiacmi a vrcholí v týchto dňoch, kedy nárast ceny dosahuje viac ako 100 % v porovnaní s obdobím minulého roka. Odborníci aj výrobcovia však varujú, že ceny masla budú mať stúpajúcu tendenciu minimálne do Vianoc. Všetky dôležité dôvody, prečo sme sa do tejto situácie vôbec dostali, sme už zhrnuli, a tak poďme rovno k veci.
Každý, pochopiteľne, na krízu reaguje iným spôsobom a zatiaľ čo niektorí nahradili maslo iným dostupným tukom, našla sa aj skupinka špekulantov, ktorí vycítili príležitosť a radi by zo situácie vyťažili zopár drobných. Jedným z nich je aj šéfkuchár z karlovarského hotela, ktorý si cenu masla veľmi dobre uvedomoval, a preto sa rozhodol trochu si na ňom privyrobiť. Za dva mesiace si systematicky odniesol z hotela až 50 kilogramov masla, no okrem toho aj 8 kilogramov syra a 6 kíl klobásy. Podľa hovorkyne českej polície sa škody odhadujú na na viac ako 14 000 českých korún (536 eur), pričom len maslo má celkovú hodnotu viac ako 10 000 korún (383 eur). Kuchárovi hrozia až dva roky väzenia, no pravdepodobne mu skutok tradične prejde len s podmienkou.