Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. septembra 2017, 17:04
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Slováci panikária, lebo u nás zdraželo maslo. Z maslovej krízy si už aj uťahujeme a čaká nás až do Vianoc

ZAUJÍMAVOSTI SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Cena jednej z najpoužívanejších surovín stúpa do výšin.

Slovensko momentálne prežíva krízu, ktorú aktívne pociťujeme na našich peňaženkách. Ak si v posledných dňoch a týždňoch zašiel do obchodu s cieľom kúpiť maslo, pokojne sa ti mohlo stať, že si sa pri sekcii s mliečnymi výrobkami otočil a odišiel bez neho. Cena sa za posledný rok zvýšila o viac ako celé 1 euro za štvrť masla (250 gramov) a ľudia začínajú panikáriť, pretože odborníci aj výrobcovia predpokladajú vyššie ceny až do Vianoc. Maslová kríza, ako ju už začali familiárne nazývať niektoré slovenské médiá, však má komplexné vysvetlenie, takže sa nikto nemusí obávať, že Slovensko sa snažia okolité krajiny aj Európska únia sabotovať a vybrali si na to práve cenu masla.

Jedným z dôvodov je rastúca popularita masla ako preferovanej suroviny namiesto margarínov. Margaríny si na slovenskom trhu zažili dlhodobú popularitu, lenže návrat k maslu trvá už niekoľko rokov a vyšší dopyt v kombinácii so zrušenými mliečnymi kvótami zo strany Európskej únie spred pár rokov spôsobili vysokú produkciu lacného mlieka, keďže krajiny už neboli limitované množstvom, aké môžu ročne vyprodukovať. Ešte pred dvomi či tromi rokmi sa preto Európa nachádzala v presne opačnej situácii a mliekarne mali k dispozícii viac vyprodukovaného mlieka, ako bolo potrebné. Vtedajšia mliečna kríza skončila, pretože Európska únia dotovala mliekarne finančnými príspevkami, ak dokázali znížiť produkciu mlieka, aby sa predišlo zbytočnému hromadeniu tejto suroviny a množstvo hovädzieho dobytka bolo poslané na porážku. Po troch rokoch však prišiel čas, keď dopyt stále stúpa, po znižovaní produkcie mlieka už ponuka nestíha, a tak je jednoduchým výsledkom stúpajúca cena masla. Ďalšími z dôvodov sú aj zákaz exportu mliečnych výrobkov do Ruska, nižší obsah tuku v mlieku vyprodukovanom v letných mesiacoch a znížený objem dovozu v porovnaní s minulým rokom.

Viaceré slovenské mliekarne v súčasnosti nedokážu uspokojiť dopyt na trhu na 100 percent a nepostačuje ani náš tohtoročný import zo zahraničia, a tak je logické, že ak dopyt prevyšuje ponuku, cena bude aj naďalej stúpať. Do Vianoc by vraj mohla prevýšiť až hodnotu 3 eurá, ale po nich by sa mala opäť stabilizovať a situácia by mala byť pokojnejšia. Cena masla pritom nestúpa len na Slovensku, ale aj v okolitých krajinách, kde dosahuje historické maximá, takže treba len zachovať chladnú hlavu a maslo nahradiť napríklad bravčovou masťou, ako to mnohí Slováci s humorom naznačujú v komentároch na sociálnych sieťach.

Domov
Zdieľať
Diskusia