Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. septembra 2017, 12:29
Čas čítania 0:00
Richard Balog

Ženský rap vôbec nemusí byť len o póze, ale môže riešiť aj dôležitejšie témy, o čom vás presvedčí Dope Saint Jude (Rozhovor)

REFRESHER
Uložiť Uložené

Raperka z Juhoafrickej republiky, ktorá sa nebojí skrz svoju hudbu otvárať témy ako homosexualita alebo rovnoprávnosť.

Ženský rap v súčasnosti naberá v naších končinách značný vzostup popularity a na scéne sa objavajú mená ako Luisa či Nika Mi, ktorých pomerne netradičná tvorba nie je po chuti každému. Vo svete je situácia ale mierne odlišná a zástupkyne nežnejšieho pohlavia sa vo svojích textoch často snažia poukázať aj na reálne problémy, vrátane homofóbnosti ľudí. Dokonalým príkladom je vždy dobre naladená Catherine z Kapského mesta známa pod pseudonymom Dope Saint Jude, s ktorou sa nám podarilo pre vás pripraviť rozhovor.


 

A post shared by Dope Saint Jude (@dopesaintjude) on

Ahoj Catherine, úvod nášho rozhovoru môžeme odštartovať ľahkou otázkou: Ako sa momentálne máš a aké bolo tvoje tohtoročné leto?

Ahojte, mám sa veľmi dobre, ďakujem za opýtanie. Moje leto 2017 bolo a vlastne stále je o štarte doma v Juhoafrickej republike, čomu sa veľmi teším.

Môžeš sa prosím ťa trochu bližšie predstaviť našim čitateľom a taktiež priblížiť pseudonym Dope Saint Jude, respektíve z akého dôvodu si po ňom siahla?

Samozrejme, volám sa Catherine Saint Jude Pretorius, čiže môj pseudonym vznikol práve z druhého mena. Saint Jude je považovaná za patrónku beznádejných alebo stratených príčin. Svoju prvú skladbu som vydala ešte koncom roka 2013, následne na to ďalších 5 spoločne so sprievodným videom a celkom to rozvírilo internetové hladiny.

 

Považujeme ťa za raperku s názorom, ktorá sa nebojí diskutovať o sexualite, zmene pohlavia a podobných záležitostiach prostredníctvom svojej hudby. Myslíš, že je to správna cesta ako poukázať na dané problémy aj mladým ľuďom nielen v tvojom prostredí?

Napríklad taká sexualita je ešte aj v súčasnosti veľké tabu, čomu vôbec nemôžem uveriť. Myslím si, že by sme mali o tom hovoriť a diskutovať oveľa viac. Dúfam v to, že moja hudba naštartuje konverzácie medzi mladými ľuďmi...

 

Tvoja hudba má množstvo spoločných prvkov s tou od interpretov ako Princess Nokia, Mikky Blanco, A$AP Rocky či možno Frank Ocean. Sú práve to ľudia, ktorých obdivuješ najviac a prípadne ťa niečim inšpirujú?

Áno, som veľkým fanúšikom všetkých menovaných autorov. Mám rada ich hudbu a celkovo milujem interpretov, ktorí sú skutočne autentickí a bez pretvárok.

 

A post shared by Dope Saint Jude (@dopesaintjude) on

 

Tvoja posledná práca, EP Reimagine obsahuje 6 skladieb, pričom všetky boli produkované tebou samotnou. Nie je to tak úplne typické a preto nám nedá neopýtať sa, prečo si sa tak rozhodla? Je daný projekt pre teba povedzme osobnejší ako tie predchádzajúce produkované niekym iným? 

Áno, určite... Rozhodla som sa celý projekt poňať vo vlastnej réžii práve z dôvodu, že ide o osobnú záležitosť. Neviem či niečo podobné ešte urobím aj v budúcnosti, ale nakoniec som tomuto rozhodnutiu naozaj rada. Bolo pre mňa veľmi dôležité robiť to, čo som cítila v danom momente. 

 

Ako by si čo najvystížnejšie opísala uvedené EP? Pre Highsnobiety si povedala, že ide o poctu tvojej mame, ktorá nás opustila 2 dni pred vydaním. Muselo to byť pre teba veľmi náročné pustiť to von medzi ľudí... 

Reimagine by som rada opísala ako oveľa jemnejšie, než to, čo sa mi obvykle páči... Som rada, že som dokázala urobiť niečo také v čase, kedy ma navždy opustila moja mama. 

Spomínané EP Reimagine, ktoré môžete podporiť kúpou cez platformu Bandcamp

Ospravedlňujeme sa, ale nevieme príliš veľa informácií o hip-hope a rape v Juhoafrickej republike. Čo je najdôležitejšia vec, ktorú by sme mali vedieť? Si jedinou zástupkyňou nežnejšieho pohlavia na scéne?  

Hip-hop a rap v rámci JAR má početné zastúpenie. Čo sa týka žien, tak som jedna z mála pôsobiac v Kapskom meste. Najväčšia komunita je určite v Johannesburgu. Ak by som mala spomenúť mainstreamových umelcov, tak napríklad AKA, Cassper Nyovest alebo Nasty C, ktorých hudba je kombináciou lokálných prvkov a amerického vplyvu. 

Súhlasíš s nami, že svet by bol oveľa lepším a krajším miestom, keby ľudia boli k sebe menej homofóbni, rasistickí či agresívni?

Samozrejme...Verím, že svet by bol naozaj lepším, ak by sme boli voči sebe viac tolerantní a prejavovali si vzájomnú empatiu.  

 

Počula si už niekedy niečo o Slovenskej alebo Českej republike? Respektíve, neplánuješ naše dve malé krajiny v strede Európy v budúcnosti navštíviť? 

Skutočne sa už nemôžem dočkať, kedy zavítam do Českej republiky... Počula som veľa vecí o Prahe a o pamiatkách, ktoré ukrýva.  Teším sa na návštevu a taktiež na spoznávanie histórie krajiny. 

Catherine, ako každého, tak ani teba neminie naša klasická "Refresher" otázka a to: Aký film, seriál, hudobný album, hra, aplikácia alebo technická vychytávka sú aktuálne tvoje obľúbené a odporúčila by si ich aj našim čitateľom?  

Z filmov ma v poslednom období asi najviac zaujala komédia so Salmou Hayek s názvom Beatriz at Dinner a v rámci seriálov sú to určite moji obľúbení The Simpsons. Čo sa týka hudby, tak určite album Batuk Freak od brazílskej raperky menom Karol Conká. Na záver aplikácia Freedom, ktorá vám pomôže zablokovať sociálne média na dlhšie časové obdobie, čo z času na čas prospeje každému. 

 

 

A post shared by Dope Saint Jude (@dopesaintjude) on

Aké sú tvoje plány v blízkej budúcnosti a kde vidíš Dope Saint Jude o povedzme o takých 5 až 10 rokov?  

Aj naďalej plánujem rozvíjať svoju hudobnú kariéru a popritom sa budem snažiť čo najviac cestovať naprieč svetom... Som nadšená z toho, že sa môžem prejavovať umením. 

Koniec nášho rozhovoru je tu a tak by sme sa ti chceli pekne poďakovať za tvoj čas, hudbu či názory, pričom teraz už prenechávame priestor tebe, aby si mohla zanechať aspoň stručný odkaz svojím fanúšikom a našim čitateľom. 

Ďakujem za váš záujem a všetkým prajem len to najlepšie :) 

Na záver ešte pripájame videoklip na singel Brown Baas z roku 2015 mapujúci život a vývin Catherine v jednom z troch metropolitných miest v JAR.

Domov
Zdieľať
Diskusia