Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
19. augusta 2017 o 11:13
Čas čítania 0:00
Adam L.

Nacisti preslávili a dehonestovali symbol hákového kríža. Aký je jeho skutočný význam naprieč kultúrami?

ZAUJÍMAVOSTI ADOLF HITLER HISTÓRIA
Uložiť Uložené

Adolf Hitler nebol ani zďaleka prvým človekom nosiacim hákový kríž.

Píše sa rok 1920, v Nemecku sa na kríze priživuje novovznikajúca Národná socialistická nemecká pracovná strana - NSDAP, ktorá umožnila Hitlerovi dostať sa k moci. Symbol hákového kríža bol vybraný už pred zakladaním strany. Inšpiráciu čerpali z germánskej mytológie, tvrdí sa, že konkrétne ide o obraz Thora od maliara Martena Wingeho. Boh Thor je spájaný s bleskom, búrkami, silou a ochranou ľudstva. Na slávnom obraze možno vidieť opasok zdobený hákovými krížmi. Nacisti význam obrazu otočili o 180°. Thor, osvietený a čistý človek bojujúci za slobodu, sa stal predlohou pre xenofóbne ideológie.

 Obraz Thor bojujúci s obrami od Martena Wingeho

Nacisti preslávili a dehonestovali symbol hákového kríža. Aký je jeho skutočný význam naprieč kultúrami?
Zdroj: Marten Winge

Symbol, ktorému sme zvykli hovoriť hákový kríž, je v skutočnosti svastikou. Najstaršia známa svastika pochádza z Ukrajiny z obdobia 10 000 rokov pr. Kr., symbol sa však prelína naprieč kultúrami po celom svete. Nájdeme ho v Indii, Afrike, pri amerických Indiánoch, budhistoch, v antickom Grécku, pri germánskych národoch či dokonca na Islande. Ako je to možné, nevie nikto. Jeho význam sa pravdepodobne líši, predsa len ide o jednoduchý symbol. Môže predstavovať napríklad vietor, pohyb či rotáciu v zmysle krútenia planét, oblohy alebo reinkarnácie. Na Islande svastika znamenala pohyb slnka po oblohe. V hinduizme zastáva význam pozitívny, ale aj negatívny, čo záleží na smere krútenia.

Svastika v Byzantýnskom kostole v Izraeli, 5. - 7. storočie

Nacisti preslávili a dehonestovali symbol hákového kríža. Aký je jeho skutočný význam naprieč kultúrami?
Zdroj: Etan J.Tal

Pokiaľ ide o budhizmus, nájdeme symbol priamo na sochách Budhu. V tomto smere ide o pozitívny význam spojený so zásluhami či osvietenou mysľou. V predvojnovej Európe nebolo ničím nezvyčajným, ak ste na ulici stretli človeka s príveskom hákového kríža, spájal sa totiž so šťastím. Dokonca ho používali viaceré firmy ako súčasť loga či športové tímy. 

Ženský predvojnový hokejový tým v Kanade

Nacisti preslávili a dehonestovali symbol hákového kríža. Aký je jeho skutočný význam naprieč kultúrami?
Zdroj: Wikipedia/Karoa

Prečo si Hitler vybral práve svastiku? Pre jej prastarý pôvod a preto, lebo prekrútili históriu pre svoje potreby a považovali kríž za árijský symbol. Árijská rasa tu predsa bola ako prvá a svojou čistotou je všetkým nadriadená. Pôvodný symbol pozmenili, pravdepodobne aj pre marketingový úspech. Pootočili ho o 45° a vložili do bieleho kruhu na červenom pozadí a ako iste viete, červená si pýta svoju pozornosť najviac zo všetkých farieb. Symbol tak univerzálny bol zárukou pevných základov plánovanej novej spoločnosti. Z rovnakého dôvodu chcel Hitler, aby sa árijské umenie rozšírilo po celej ríši. Chcel napísať vlastnú históriu. Svastike žiaľ pripisujeme nešťastné asociácie, ktorými sme zmazali jej bohatú históriu a symboliku.

Domov
Zdieľať
Diskusia