Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. augusta 2017, 10:37
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Prečo nás pri behu bolestivo pichá v boku? Nepríjemný pocit dokáže spoľahlivo znechutiť každú námahu

ZAUJÍMAVOSTI BEH
Uložiť Uložené

Bodavý pocit neobľubuje nikto z nás.

Ak si jeden z tých ľudí, ktorí nemajú problém bežať na autobus alebo sa len jednoducho niekam veľmi ponáhľaš, prípadne športuješ, určite poznáš pichanie v boku. Nepríjemný pocit začína už pri behu, no neprestáva ani pri úplnom zastavení a človeku dokáže neuveriteľným spôsobom znepríjemniť akúkoľvek namáhavú činnosť. V boku však nič vpichnuté nemáme, a tak sa možno čuduješ, čo stojí za zdrojom odpornej bolesti.

Prečo nás pri behu bolestivo pichá v boku? Nepríjemný pocit dokáže spoľahlivo znechutiť každú námahu
Zdroj: pixabay.com

V skutočnosti pichanie reprezentuje tlak vyvinutý na nervové pletivo v našej bránici, ktoré sa týmto podráždi. To však môže byť spôsobené viacerými dôvodmi. Ten najčastejší je, že na bránicu tlačia rýchlo a hlboko dýchajúce pľúca. Okrem toho sa však pri behu zapájajú aj brušné svaly, ktoré následne vytvárajú väčší tlak v brušnej dutine. Úplne z iného súdka je však zasa dôvod, kedy za bolesť môže úplne iné tkanivo, a to svalové. Konkrétne ide o úpony, ktorými sú k stenám dutiny prichytené pečeň a slezina. Tieto orgány pri intenzívnom pohybe rôzne poskakujú, keďže nie sú pevne zachytené, čo môže veľmi ľahko spomínané úpony unaviť a začnú bolieť.

Odporúčané
Takto rozbehali New Balance influencerov v Bratislave s kampaňou „Run Your Way“. Zúčastnili sa aj Yaksha a Naty Kerny Takto rozbehali New Balance influencerov v Bratislave s kampaňou „Run Your Way“. Zúčastnili sa aj Yaksha a Naty Kerny 1. októbra 2023, 11:30

Nepríjemnému bodaniu sa dá čiastočne vyhnúť. Potreba pravidelného dýchania je snáď samozrejmá, no ak ideš behať, nemusíš hneď od začiatku nasadiť vražedné tempo. Jednoducho začni pomalšie. Úpony prichytávajúce orgány totiž len stačí roztiahnuť a rozpohybovať, čim viac budeš bežať, tým skôr si na nové pohyby zvyknú. Mimochodom, pichaním v boku netrpia len bežci, otravná bolesť sa úplne bežne vyskytuje aj pri tenise či jazde na koni.

Prečo nás pri behu bolestivo pichá v boku? Nepríjemný pocit dokáže spoľahlivo znechutiť každú námahu
Zdroj: pexels.com
Domov
Zdieľať
Diskusia