Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. júla 2017, 12:19
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Archeológovia objavili v Číne pohrebisko 5000 rokov starých obrov. V tom čase sa týčili vysoko nad akýmkoľvek človekom

ZAUJÍMAVOSTI ČÍNA
Uložiť Uložené

Len kostry dosahujú výšku až 190 centimetrov.

Na východe Číny sa archeológom podarilo objaviť pohrebisko plné ľudských pozostatkov, ktoré výskumníkov výrazne prekvapili. Prvotné odhady hovoria o tom, že kostrové pozostatky by mohli pochádzať spred približne 5000 rokov, čo v žiadnom prípade nevysvetľuje ich ohromné rozmery. Nález v čínskej provincii Šan-tung obsahuje ľudské kostry, ktorých výška dosahuje od 180 centimetrov až po 190 centimetrov, čo je oveľa viac ako výška mnohých ľudí v dnešnej dobe. Archeológovia pritom výšku odhadovali a vypočítavali len na základe štruktúry nájdených kostí, takže ak zoberieme do úvahy aj ďalšie faktory ovplyvňujúce vzhľad a rozmery živého človeka, majitelia kostier by pred 5000 rokmi dosahovali pokojne aj dva metre. V tom čase by vďaka takejto výške vyčnievali spomedzi svojich rovesníkov, pretože ešte aj dnes v 21. storočí dosahuje priemerná výška čínskych mužov len čosi viac ako 172 centimetrov.

Archeológovia už začali zisťovať, na koho kostrové pozostatky sa to môžu pozerať, pretože štýl pohrebiska dokazuje, že muži zrejme patrili k vysokej sociálnej vrstve a mali prístup aj ku zdrojom, o ktorých sa bežným ľuďom v tom čase mohlo len snívať. S výškou prichádzal aj rešpekt a sila v spoločnosti, ale je ešte príliš skoro špekulovať o tom, koho hroby vlastne boli objavené.

Odporúčané
PELIKÁN SPUSTIL MEGAAKCIU NA LETENKY: Do týchto 6 obľúbených ázijských krajín sa dostaneš o stovky eur lacnejšie PELIKÁN SPUSTIL MEGAAKCIU NA LETENKY: Do týchto 6 obľúbených ázijských krajín sa dostaneš o stovky eur lacnejšie 5. marca 2024, 16:00




Domov
Zdieľať
Diskusia