Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. júna 2017, 14:27
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Alexander je bezdomovec z Lučenca, ale zimu pravidelne trávi na Kanárskych ostrovoch. Na letenku si poctivo našetrí a užíva si tam slnečné lúče

ZAUJÍMAVOSTI BEZDOMOVECTVO
Uložiť Uložené

Šanko dokonca vie už viac ako 100 španielskych slov.

Mnohí Slováci snívajú o tom, že budú môcť jedného dňa vypadnúť na zimné mesiace niekam do tepla bez toho, aby sa museli strachovať o to, či na to budú mať dostatok peňazí. Bezdomovec Alexander zo slovenského Lučenca nemá žiadne státisíce a ani obrovské majetky, ale nedávno sa vrátil z Kanárskych ostrovov, kde prezimoval už štvrtýkrát a zrejme sa tam v budúcnosti ešte vráti. Zaujímavá reportáž televízie Markíza sa pozrela na život Šanka, ako ho známi familiárne volajú, trochu detailnejšie a zistila, že tento milý dôchodca žije skromný život, ale celý rok poctivo pracuje na tom, aby si ušetril dostatok peňazí a potom sa vybral na pár mesiacov na Tenerife, kde je život bezdomovca jednoduchší. Miestni ho tam už dokonca poznajú, vonku je krásne teplo a slnečno, a tak Šanko trávi svoje dni plávaním v Atlantickom oceáne či opaľovaním na pláži.

Stravuje sa tým, čo nájde, alebo sa zastaví na letisku a dostane sa ku nejakým balíčkom, ktoré ľudia nezjedli na palube lietadla a stihol sa už naučiť aj viac než 100 španielskych slov, takže komunikácia nie je až taká nemožná. Španieli ho na Kanárskych ostrovoch nemajú problém nechať prespávať na lavičkách pokojne aj celý rok, ale tentoraz Šanko odišiel 12. decembra a vrátil sa po viac ako štyroch mesiacoch a bola to parádna dovolenka. Alexander dostáva slovenský dôchodok a ako hovorí, dokáže si aj rôznymi prácami privyrobiť, takže 73 eur na letenku minulý rok našetril a aj keď si za pomoci kamarátov kúpil len jednosmernú, aj naspäť sa vďaka dobrým ľuďom bezpečne dostal. Ani vo svojich 73 rokoch tak Šanko nezostáva apatický voči ľuďom či spoločnosti a snaží sa žiť svoj život naplno aj v podmienkach, v ktorých sa ocitol, z čoho by si mnohí z nás mohli brať skvelý príklad.

Celú reportáž nájdeš na tomto odkaze.

Alexander je bezdomovec z Lučenca, ale zimu pravidelne trávi na Kanárskych ostrovoch. Na letenku si poctivo našetrí a užíva si tam slnečné lúče
Zdroj: Markíza
Domov
Zdieľať
Diskusia