Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. mája 2017, 10:19
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Slováci patria k najintenzívnejším konzumentom alkoholu na svete. Takmer sme dobehli aj Čechov

ZAUJÍMAVOSTI ALKOHOL PIVO
Uložiť Uložené

Alkohol je u nás neprekvapivo stále veľmi populárny.

To, že sa na Slovensku teší alkohol veľkej obľube určite každý z nás tuší, no vždy je zaujímavé predostrieť a prezrieť si nejaké tie porovnania s vonkajším svetom. O tie sa postarali World Health OrganizationWorld Health Statistics a vyzerá to tak, že obsadzujeme pomerne vysoké priečky. Samozrejme, do prvého miesta má Slovensko ešte ďaleko, no prvá polovica je to bez debaty. Nasledujúca infografika sa zaoberá počtom vypitého čistého alkoholu, teda liehu, etanolu vo všetkých možných alkoholických nápojoch a jedlách, prerátaného na počet obyvateľov a za jeden rok.

Kým prvé priečky obsadzujú Litva, Bielorusko a Moldavsko, je zaujímavé zistiť, že vypiť si nie je problém ani v horúcej Afrike, príkadmi sú Uganda či Namíbia. Slovensko skončilo s 12,3 litrami čistého alkoholu vypitého na osobu za rok, čo je pomerne slušný výkon. Nestačilo to však na kolegov z Českej republiky, ktorí nás prekonávajú o takmer liter a pol, keďže jeden z nich za rok dá až 13,7 litra. Samozrejme, všetky hodnoty sú spriemerované, čiže aj keď vieš dať za noc dvanásť pív, starenka z vedľajšieho vchodu by s tým mala väčší problém.

Slováci patria k najintenzívnejším konzumentom alkoholu na svete. Takmer sme dobehli aj Čechov
Domov
Zdieľať
Diskusia