Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. mája 2017, 0:52
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Instagram má suverénne najhorší dopad na psychiku mladých ľudí. Samotná mládež jeho vplyv trefne zhodnotila v prieskume

ZAUJÍMAVOSTI INSTAGRAM
Uložiť Uložené

Psychické zdravie mladej generácie je krehké.

Niet pochýb o tom, že sociálne siete v dnešnej dobe výrazne vplývajú na psychický stav jednotlivých užívateľov. Najnovší britský prieskum organizácie The Royal Society for Public Health oslovil až 1479 mladých ľudí vo veku od 14 do 24 rokov s cieľom získať zaujímavé názory a informácie o tom, čo si mladá generácia myslí o konkrétnych sociálnych sieťach. Výskumníkov zaujímali Facebook, Twitter, Snapchat, Instagram a YouTube, pričom ohľadom každej zo sietí sa účastníkov prieskumu pýtali niekoľko rôznych otázok. V otázkach mali mladí ľudia hodnotiť vplyv sociálnej siete na problematiku úzkosti, depresie, osamelosti, telesného vzhľadu či šikany a to udeľovaním bodov.

Výsledky neboli úplne prekvapivé a skôr potvrdili hypotézu, ktorá v odborných kruhoch existovala, pretože najhoršie zo všetkých sietí vyšiel Instagram. Práve Instagram mladí ľudia označili za sieť s najhorším vplyvom na psychické zdravie, ale oveľa lepšie na tom nebol ani Snapchat. Na opačnej strane rebríčka sa zase umiestnilo YouTube, ktoré si medzi mladou generáciou drží najprívetivejší vzťah ku zlepšovaniu psychického stavu, druhý skončil Twitter a tretí zase Facebook. Výsledky prieskumu teda ukazujú, že sociálne siete by mali viac dbať o komfort a zdravie svojich užívateľov, pričom odborníci a aktivisti už navrhli aj niekoľko vylepšení, vďaka ktorým by sa sociálne siete mohli stať príjemnejším miestom. Po určitom čase strávenom na sociálnej sieti by až 70 percent mladých ľudí privítalo vyskakovaciu správu o tom, že by si mali oddýchnuť a začať robiť inú aktivitu, ale populárnou bola aj iniciatíva za označovanie retušovaných a upravovaných fotiek malou ikonkou niekde v rohu príspevku. Mladí ľudia by na sociálnych sieťach mali byť častejšie upozorňovaní na to, ako rozoznať pravdivú informáciu od tej nepravdivej či zavádzajúcej, pretože aj obyčajná správa niekedy stačí na to, aby sa človek psychicky zosypal, čo samotné sociálne siete rozhodne nechcú dopustiť.


Domov
Zdieľať
Diskusia