Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. mája 2017, 20:00
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Fat Joe: Autor súčasných aj nestárnúcich hitov s nomináciami na Grammy, ktorý poctí svojou návštevou festival Hip Hop Žije

HUDBA
Uložiť Uložené

Fat Joe známe meno pre všetkých zástancov rapu zo starej školy, no jeho presah do súčasnosti je nepopierateľný.

Festivalová sezóna sa nezadržateľne blíži a s ňou tiež obľúbený rapový sviatok s názvom Hip Hop Žije, na ktorom sa pod holým nebom stretne celá domáca rapová scéna aj zahraniční hostia. Aktuálny ročník sa bude opäť konať na bratislavských Zlatých pieskoch v dátume od 30. júna do 2. júla, tentokrát však vo väčšom areáli hneď vedľa jazera, vďaka čomu bude viac priestoru pre návštevníkov aj samotné atrakcie spájajúce všetky elementy hip hopu. Ako už mnohí z vás veľmi dobre vedia, okrem zásadných slovenských mien ako Rytmus, Ego, Majk Spirit či Separ vystúpi na festivale aj headliner spoza veľkej mláky - Fat Joe. Dnes sme sa rozhodli pripraviť si pre vás trochu rozsiahlejší článok o jeho živote a tvorbe, tak teda poďme na to.

Fat Joe je americký interpret rapového aj RnB žánru s kubánskymi koreňmi pochádzajúci z Bronxu. Jeho hudobná kariéra začala ešte v deväďdesiatych rokoch, kedy vystupoval so skupinou Diggin' in the Crates pod rovnakou prezývkou. Ešte do roku 1995 stihol vydať aj dva sólové albumy, vďaka ktorým sa dostal do povedomia známejších kolegov, čo je v tomto priemysle veľmi dôležité. Veľké úspechy sa začali dostavovať až keď konečne získal zmluvu od prestížneho labelu Atlantic Records. Jeho nasledujúci album Don Cartagen (mimochodom korešpondujúci s jeho priezviskom) sa dokonca umiestnil na slušnom siedmom mieste v hitparáde Billboard 200 a dostavili sa aj slušné predaje - viac ako pol milióna kópií.

Fat Joe: Autor súčasných aj nestárnúcich hitov s nomináciami na Grammy, ktorý poctí svojou návštevou festival Hip Hop Žije
Zdroj: Fat Joe FB

Rozbehnutú kariéru samozrejme bolo treba ďalej poháňať, a tak svoju pozíciu potvrdil ďalším projektom Jealous Ones Still Envy, ktorý zaznamenal aj platinovú platňu za viac ako milión predaných kusov albumov. Veľkú zásluhu na tom mali aj obrovské hity We Thuggin s R. Kellym a What's Luv s Ja Rule a Ashanti, čo sú zásadné skladby známe snáď pre každého fanúšika rapu. A druhá menovaná si dokonca vyslúžila aj nomináciu na prestížnu cenu Grammy. Fat Joe vydal pod Atlantic Records ešte dva albumy a presunul sa do ďalšieho presláveného labelu Virgin Records. Pomedzi sólovú kariéru sa raper z Bronxu venoval aj skupine Terror Squad, ktorá má na konte dva albumy, pričom úspešnejší bol práve ten druhý z roku 2004, odkiaľ pochádza aj legendárna skladba Lean Back, rovnako nominovaná na cenu Grammy.

 

Kariéru Fat Joe-a ovplyvnili aj spory so známejšími menami a snáď najznámejší je beef s 50 Centom, s ktorý trval skoro 10 rokov, no obaja ho ukončili v roku 2012 po tom, ako ich spoločný priateľ a človek stojaci za ich úspechmi spáchal samovraždu. Joe v tvorbe pokračoval aj naďalej a ďalší obrovský highlight zaznamenal v roku 2016 so skladbou All The Way Up s Remy Ma, Infarenom a French Montanom, ktorá sa okamžite stala klubovým hitom naprieč celým svetom a párty, kde by tento banger za noc neodznel ani raz by ste hľadali len veľmi ťažko. Za všetko hovoria aj youtube views a ďalšia nominácia na Grammy. Práve táto skladba opäť Joža nakopla a aj keď mnoho jeho kolegov už zavesilo mikrofón na klinec, on vydal ďalší album. 

 

Ten uzrel svetlo sveta ešte vo februári a nesie názov Plata O Plomo. Nejde však o výhradne sólovú záležitosť v podaní Fat Joe-a ale o albumový duet s raperkou Remy Ma, s ktorou spolupracuje už niekoľko dlhých rokov. Všetko teda nasvedčuje tomu, že na bratislavskom festivale Hip Hop Žije sa máme na čo tešiť a okrem tých najväčších svetových hitov zaznejú počas živého vystúpenia amerického interpreta aj aktuálne skladby. 

Na záver ešte pripomíname, že organizátori si pre návštevníkov v prípade nepriaznivého počasia pripravili aj alternatívu v krytých priestoroch, takže headliner Fat Joe svoj koncert určite odohrá, no pevne veríme, že všetko prebehne hladko pod holým nebom. Do pozornosti dávame aj možnosť zakúpenia lístkov v predpredaji za zatiaľ zvýhodnenú cenu, ktorá sa však bude s blížiacim sa koncom júna navyšovať. 

Fat Joe: Autor súčasných aj nestárnúcich hitov s nomináciami na Grammy, ktorý poctí svojou návštevou festival Hip Hop Žije
Domov
Zdieľať
Diskusia