Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. mája 2017, 16:01
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Zachránil svet pred kybernetickým útokom, teraz daruje odmenu charite. 22-ročný hacker neprestáva prekvapovať

TECH
Uložiť Uložené

10-tisíc dolárov pomôže tomu, kto to naozaj potrebuje.

Keď sa pred pár dňami začal digitálnou diaľnicou šíriť nebezpečný vírus, konkrétnejšie ransomware pýtajúci výkupné, všetci len mávli rukou. Pozornosť mu začali venovať až vtedy, keď začínalo byť naozaj zle. A pokiaľ by nezakročil nadaný, len 22-ročný odborník na informačné technológie zo Spojeného kráľovstva, ktorý ešte stále býva v rodičovskom dome, mohlo byť oveľa, oveľa horšie, hoci podľa jeho slov išlo iba o obyčajnú náhodu.

Za svoj čin, v rámci ktorého aspoň dočasne zastavil šírenie WannaCry, preto dostal celkom slušnú odmenu, no príliš si ju neužije. Web BusinessInsider vďaka informáciám z prvej ruky totiž tvrdí, že celú sumu, čiže zhruba tých 10-tisíc dolárov venuje charite.

"Nerobím to, čo som spravil, pre peniaze alebo slávu. Radšej tie peniaze dám ľuďom, ktorí ich skutočne potrebujú."

Vydieranie prostredníctvom sofistikovaného škodlivého kódu s názvom WannaCry, ktorý vraj pochádza priamo zo Severnej Kórey, postihlo ako viaceré nemocnice z rôznych krajín, tak aj veľké spoločnosti či dokonca počítače nemeckých železníc. Kyberkriminálnici po zablokovaní prístupu k dátam a funkcionalite elektronického zariadenia požadovali výkupné v hodnote niekoľkých stoviek dolárov, pričom zároveň žiadali, aby prevod prebehol v populárnej digitálnej mene Bitcoin. Dokopy sa im podľa dostupných detailov poradilo vyzbierať okolo 50-tisíc dolárov

Domov
Zdieľať
Diskusia