Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. mája 2017, 10:35
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Nórsko nechá utratiť až 2 200 sobov. Voľne žijúce zvieratá trpia veľmi nebezpečnou chorobou

ZAUJÍMAVOSTI NÓRSKO
Uložiť Uložené

Odstrelenie 2 200 sobov je nevyhnutným krokom.

Ťažko sa to číta, no skutočne je to tak. Nórske ministerstvo poľnohospodárstva nariadilo odstrel približne 2 200 sobov žijúcich na území krajiny. Samozrejme, nemožno očakávať, že by to natoľko progresívna krajina robila bezdôvodne. V okolí miest Oslo a Bergen je vytýčená obrovská skupina týchto majestátnych zvierat, ktoré musia byť bohužiaľ z veľkej väčšiny vyhubené. Jednak preto, aby predišli mukám a taktiež, aby bez zámienky neohrozovali ostatné zvieratá. Soby vo vytýčenom stáde totiž trpia chorobou zvanou CWD. Ide o takzvané chronické chradnutie, no všetko sa začína mozgovou poruchou. Pri CWD sú tiež bežné príznaky podobné ako pri chorobe šialených kráv, zviera sa jednoducho začne správať nevyspytateľne a prestane sa ovládať.

Nórsko nechá utratiť až 2 200 sobov. Voľne žijúce zvieratá trpia veľmi nebezpečnou chorobou
Zdroj: Nattfodd | wikimedia

Ochorenie je nákazlivé a hrozí, že sa rozšíri aj za hranice označeného regiónu, preto nórska vláda nariadila takto radikálny krok, aj keď je zároveň aj vyslobodením, keďže je CWD smrteľným ochorením. Choroba bola prvýkrát v Nórsku identifikovaná vlani, odvtedy krajina nelenila a otestovala 11 000 losov, jeleňov, sobov a iných zvierat, pričom choroba bola potvrdená len u tohto stáda. Ide o vôbec prvý prípad, kedy sa ochorene CWD vyskytlo mimo územia Severnej Ameriky alebo Južnej Kórey. Zatiaľ ani nie je známe, odkiaľ sa samotná choroba vzala, keďže prišla veľmi náhle.

Nórsko nechá utratiť až 2 200 sobov. Voľne žijúce zvieratá trpia veľmi nebezpečnou chorobou
Zdroj: pixabay.com
Domov
Zdieľať
Diskusia