Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. mája 2017, 20:33
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Hokejové majstrovstvá sú tu. Nemecko a Francúzsko štartujú 81. svetový šampionát

ŠPORT FRANCÚZSKO HOKEJ SLOVENSKO
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Ako sa nám za posledné roky vôbec darilo? Pozrime sa na zopár momentov.

Tak a je to tu! Jeden z najväčších športových sviatkov pre Slovákov a Slovenky, teda Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji, sa aktuálne koná v dvoch krajinách. 16 tímov rozdelených do dvoch silných skupín sa predstaví v nemeckom Kolíne nad Rýnom a francúzskom Paríži. Skupina A sídliaca v Nemecku má nasledovné zloženie: Rusko, USA, Švédsko, Slovensko, Nemecko, Lotyšsko, Dánsko a Taliansko. Vzájomné zápasy sa odohrajú v peknej Lanxess aréne s maximálnou kapacitou 18 500 divákov. Druhá, teda skupina B, sa skladá z tímov Kanady, Fínska, Česka, Švajčiarska, Bieloruska, Nórska, Francúzska a Slovinska. O najlepšie priečky budú bojovať zasa v AccorHotels Arena, kde sa zmestí 15 000 ľudí. Z každej základnej skupiny postupujú ďalej prvé štyri krajiny. Ešte pripomenieme, že Slovensko bude mať účasť aj v rozhodcovských kruhov, keď jedným z hlavných rozhodcov bude Jozef Kubuš a čiarovým Peter Šefčík.

Hokejové majstrovstvá sú tu. Nemecko a Francúzsko štartujú 81. svetový šampionát
Zdroj: Nike

Šampionát začína už dnes 5. mája a vyvrcholí 21. mája. A práve v danom období už tradične na Slovensku nastáva hokejová horúčka, kedy sa ľudia hokejom zaoberajú oveľa intenzívnejšie ako zvyčajne. Výsledkom bývajú búrlivé internetové diskusie po prehratých či vyhratých zápasoch, analýzy od dvojtýždňových odborníkov, nadávky, ale aj riadne povzbudzovanie v krčmách, domoch, v kruhu s priateľmi či po dobrých výsledkoch aj na námestiach. Každý z nás má o konečnom umiestnení našich reprezentantov rozličné názory, no určite si všetci želáme, aby bolo čo najvyššie. Nejdeme teraz ale nič podrobnejšie rozoberať, no ukážeme si aspoň naše najpamätnejšie hokejové momenty z posledných rokov a zároveň sa tak fanúšikovsky naladíme na náš najbližší zápas s Talianskom.

Hokejové majstrovstvá sú tu. Nemecko a Francúzsko štartujú 81. svetový šampionát
Zdroj: EMEFKA

Symbolicky začíname v roku 2011, kedy sme prvýkrát v ére slovenskej samostatnosti hostili šampionát svetovej úrovne. A práve 1.5. sme sa stretli s Nemeckom, ktorý sme začali ako zo zlého sna. 15 minút pred koncom sme prehrávali ešte 0:4, no znenazdajky sme skóre skorigovali na 3:4. Bohužiaľ, otočiť zápas sa nám už nepodarilo, no každý, kto ho sledoval, prežíval v závere intenzívne pocity.

Po trpkom sklamaní na domácej scéne ale prišlo najlepšie možné vynahradenie. Na turnaji vo Fínsku, ktoré u nás získalo zlato, slovenskí hokejisti dokázali niečo, čo od nich nikto nečakal - po dlhých rokoch sa prebojovali do finále. Ani tam sme nezačali najhoršie, keď sme po góle Zdena Cháru dokonca vyhrávali 1:0, no po uplynutí poslednej minúty poputoval najcennejší kov do Ruska. Získali sme tak "iba" striebro, ktoré má aj tak pre náš národ a hokej nevyčísliteľnú hodnotu. Veď, kedy sa nám najbližšie podarí získať opäť ďalší kov, hoc aj bronzový? Nižšie si teda pripomeňte náš legendárny štvrťfinálový zápas s Kanadou a následné súboje s Českom a Ruskom.

 

Po tomto úspechu sme na ďalší rok opäť kvalifikovali do štvrťfinále, kde sme však podľahli silnému Fínsku nešťastne 3:4. Roky 2014, 2015, 2016 boli pre našich hokejistov akoby zakliate, pretože zakaždým im pre nás dôležité štvrťfinále uniklo o kúsok, no my veríme, že počas aktuálneho šampionátu našu smolu konečne zlomíme.

A takto to vidí IIHF:

Hokejové majstrovstvá sú tu. Nemecko a Francúzsko štartujú 81. svetový šampionát
Zdroj: IIHF

Rozpisy zápasov:

sobota 6. mája od 16.15: Slovensko - Taliansko

nedeľa 7. mája od 20.15: Lotyšsko - Slovensko

utorok 9. mája od 20:15: Slovensko - Dánsko

streda 10. mája od 20:15: Slovensko - Nemecko

sobota 13. mája od 16.15: Rusko - Slovensko

nedeľa 14. mája od 16.15: Slovensko - USA

utorok 16. mája od 12.15: Švédsko - Slovensko

Anketa:
Na ktorom mieste sa podľa vás umiestnia naši hokejisti?
Budeme majstri
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
Nepostúpia do štvrťfinále
Vypadnú do nižšej kategórie
Budeme majstri
15 %
34 Hlasov
2.
5 %
12 Hlasov
3.
8 %
18 Hlasov
4.
6 %
13 Hlasov
5.
7 %
15 Hlasov
6.
8 %
17 Hlasov
7.
8 %
17 Hlasov
8.
9 %
21 Hlasov
Nepostúpia do štvrťfinále
25 %
56 Hlasov
Vypadnú do nižšej kategórie
9 %
19 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia