Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. marca 2017, 22:39
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Prečo ľudia mávajú sex? Austrálski vedci prišli so štúdiou, ktorá sa zaujíma o spôsob nášho rozmnožovania

ZAUJÍMAVOSTI VEDA A VÝSKUM
Uložiť Uložené

Sex má výhody i nevýhody, no aj napriek nim nás udržiava nažive.

Niektorí ľudia majú jednoducho potrebu všetko zisťovať a rozoberať až do detailov, no to je jedine len dobre. Množstvo z týchto ľudí je práve vedcov a jedna výskumnícka skupina z austrálskej univerzity v Adelaide si položila otázku, prečo sa vlastne ľudia rozmnožujú sexom. A nielen ľudia. Pri väčších tvoroch je pohlavné rozmnožovanie omnoho bežnejšie než pre tých menších, a pritom, keď sa to vezme z čisto populačného hladiska, nájsť si druha na oplodnenie je práca navyše, teda aspoň oproti rastlinám či živočíchom, ktoré majú možnosť bezpohlavného rozmnožovania. A vyzerá to tak, že austrálski vedci už majú k dispozícii aj odpoveď na otázku, prečo sa reprodukujeme sexom.

Prečo ľudia mávajú sex? Austrálski vedci prišli so štúdiou, ktorá sa zaujíma o spôsob nášho rozmnožovania
Zdroj: pixabay.com

Skupina vedcov tvrdí, že sex má oproti bezpohlavnému rozmnožovaniu jeden významný benefit, a tým je efektívne kombinovanie génov pri tvorení potomka. Rekombinovaná DNA by tak teoreticky mala byť lepšia než jednotlivé DNA oboch rodičov, čo okrem iného znamená miniatúrny posun v evolúcii alebo predovšetkým, kombinácia informácii užitočných v boji proti chorobám, ktoré obaja rodičia nadobudli. Gény potomstva tak nadobudnú zaujímavé mutácie, ktoré majú potenciál poriadne zamiešať karty v boji proti rôznym neduhom.

Odporúčané
KVÍZ: Uhádneš, aký predmet sa nachádza pod mikroskopom podľa jeho priblíženej fotky? KVÍZ: Uhádneš, aký predmet sa nachádza pod mikroskopom podľa jeho priblíženej fotky? 17. januára 2024, 13:30

Takáto flexibilita však pri nepohlavnom rozmnožovaní, akým disponujú napríklad rastliny či drobné živočíchy, neexistuje. Výmena informácií a mutácie prebiehajú, ak vôbec, mimoriadne pomaly, čo môže mať za následok jednoduchú vec. Existuje totiž šanca, že kým sa dieťa stihne niečo naučiť od rodičov, celý ich rodokmeň môže dávno vyhynúť. Vírusy, baktérie, parazity či iné patogény sa podľa vedúceho výskumu neustále vyvíjajú, a práve preto je dôležité byť vždy pripravený. A navyše, rozmnožovať sa pohlavným spôsobom je celkom zábava.

Prečo ľudia mávajú sex? Austrálski vedci prišli so štúdiou, ktorá sa zaujíma o spôsob nášho rozmnožovania
Zdroj: pixabay.com
Domov
Zdieľať
Diskusia