Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. apríla 2017, 13:17
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Ako by vyzeral dnešný svet, ak by sa obnovil Sovietsky zväz? Slovensko by susedilo s obrovskou mocnosťou

ZAUJÍMAVOSTI EURÓPA POLITIKA
Uložiť Uložené

Stovky miliónov obyvateľov, mimoriadne silná armáda, no tradičné ekonomické problémy. Pozrite si zaujímavé vysvetlenie sna radikálnych ľavičiarov.

Jedna z najväčších mocností 20. storočia je dnes už síce minulosťou, no človek nikdy nevie a pokojne sa môže stať realitou aj teraz. Samozrejme, to už je na väčšie články, rozbory a analýzy, okolnosti atď., no zistiť, ako by mohlo novodobé obnovenie Sovietskeho zväzu vyzerať, je dovolené. Rok 2017 je pre októbrovú revolúciu špecifickým v tom, že 7. novembra dôjde k jej stému výročiu, a preto sa myšlienky a spomienky na ZSSR budú objavovať častejšie. Poďme ale teda na samotný rozbor.

Ako by vyzeral dnešný svet, ak by sa obnovil Sovietsky zväz? Slovensko by susedilo s obrovskou mocnosťou
Zdroj: screenshot

Ako prvé si prezradíme, z akých krajín by sa zväz dnes skladal. Nakoľko sa na svetovej politickej mape v okolí Ruskej federácie veľa nezmenilo, zloženie by bolo nasledovné - Estónsko, Lotyšsko, Litva, Bielorusko, Ukrajina, Moldavsko, Gruzínsko, Arménsko, Azerbajdžan, Kazachstan, Uzbekistan, Tadžikistan, Turkmenistán, Kirgizsko a Tadžikistan (celkovo by sa rozlišovalo až 11 jednotlivých časových pásiem). Vďaka pripojeniu nášho východné suseda by sme sa ocitli v priamom susedstve novodobého Sovietskeho zväzu. Po pripojení spomenutých štátov by celá krajina získala väčšiu rozlohu ako (jednotlivo) celé Pluto, Antarktída, Austrália, Južná Amerika, Severný ľadový oceán či Južný oceán. Veľká rozloha predznamenáva aj veľký počet obyvateľov. Tých by malo byť odhadom okolo 295 000 000, vďaka čomu by krajina figurovala celosvetovo na 4. priečke v počte obyvateľov. Keď už sme pri nich, je potrebné poznamenať, že populácia ZSSR v roku 1991 bola takmer identická - 293 000 000, čo predznamenáva nepriaznivý vývoj počtu obyvateľov. Samotní dnešní Rusi by tvorili 46 % z celkového počtu obyvateľov a veľké zastúpenie by mali aj Ukrajinci, Uzbekistanci a ďalší. 58 % zo všetkých ľudí by ovládalo ruštinu.

Ako by vyzeral dnešný svet, ak by sa obnovil Sovietsky zväz? Slovensko by susedilo s obrovskou mocnosťou
Zdroj: screenshot

O vyznávaní náboženstva by sa dalo dlhšie polemizovať, no ak by bolo povolené aspoň kdesi v súkromí, tak by nám vyšli nasledujúce percentá - 54 % vyznávači pravoslávia, 24 % sunniti, 12 % ateisti, 3 % katolíci, 3 % šiiti, 4 % ostatné náboženstvá. Hlavným mestom by bola pravdepodobne Moskva a vďaka hospodárstvu by sa novovzniknutý zväz ocitol na 8. mieste na svete. Hanbiť by sa nemuseli ani za svoju armádu, pretože s rozpočtom okolo 80 miliárd amerických dolárov (4. najväčší na svete) by si mohli dovoliť 1 440 000 aktívnych vojakov a 2 890 000 rezerv. Celkovo by mohli v prípade potreby operovať s 4 320 000 vojakmi a vojačkami. V zálohe by mali pre istotu rovno 7 300 jadrových hlavíc.

Za výhody by sa dala považovať veľmi silná armáda, najväčší jadrový arzenál na svete či najväčšia produkcia ropy, naopak nevýhodou by bola slabá ekonomika a stagnujúci populačný rast. Aj napriek všetkým spomenutým faktorom by mal nový vojenský blok oproti dnes fungujúcej organizácii NATO stále veľkú nevýhodu, o ktorej sa dozviete v nižšie priloženom videu.

 Myslíte si, že by bolo vytvorenie niečoho podobného dnes vôbec možné? Ak vás podobné záležitosti bavia, určite si pozrite aj príspevok o možnom obnovení Rakúsko-Uhorska.

Domov
Zdieľať
Diskusia