Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. februára 2017, 23:59
Čas čítania 0:00
Tibor P.

Niektoré európske krajiny vyhlásili stop fajčeniu. Malo by sa nimi inšpirovať aj Slovensko?

ZAUJÍMAVOSTI CIGARETY FÍNSKO SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Krátka úvaha na spoločensky citlivú tému.

Prešlo len niečo vyše mesiaca od momentu, keď sme vás informovali o tom, že Fínsko ako prvá krajina na svete podniká všetky kroky k tomu, aby v najbližšom období úplne zakázala predaj cigariet. V roku 2010 sa táto severská krajina rozhodla svoju legislatívu nastaviť tak, aby sa im tento cieľ podarilo splniť do roku 2040. Dnes je situácia opäť trochu iná a hranica dosiahnutia tohto záväzku sa po novom datuje o desať rokov skôr, teda na rok 2030. Zákaz by sa navyše nemal týkať len klasických, tabakových cigariet, ale aj tých kapsulových, charakteristických tým, že sa po ich stlačení aktivuje daná príchuť. Vo všeobecnosti môžeme krajinu tisícich jazier definovať ako oblasť, kde to človek s týmto zlozvykom má v živote už teraz poriadne sťažené - v práci si nemôže zapáliť už vyše 20 rokov, od roku 2007 je chvíľkového potešenia zbavený aj v reštauráciách či v baroch.  

Na túto tému sa v jednom z rozhovorov vyjadril aj štátny tajomník tamojšieho ministerstva zdravotníctva Ilkka Oksala"Cieľom je zbaviť sa fajčenia raz a navždy. Ide o dlhodobý cieľ, no napriek tomu ho chceme dosiahnuť. Keby sa nami inšpirovali aj ostatné krajiny, znamenalo by to koniec tabakového priemyslu vo svete. So zástupcami tohto sektora sme viedli debaty, ale ak mám byť úrpimný, sme proti tomuto biznisu. Momentálne je výroba tabaku v našej krajine povolená, ale budeme robiť mnohé zmeny, aby sme pomohli ľuďom skoncovať s fajčením." A Severania pritom nie sú jediní, ktorí sa chystajú v oblasti tabakovej politiky poriadne pritvrdiť. Aj Rusko chce, aby jeho obyvatelia boli zdravší a aby neprepadali tomuto zlozvyku. Aj keď tí na to neidú až tak drasticky ako ich kolegovia. 

Odporúčané
REPORTÁŽ: Boli sme v Holíči, kde nakrúcajú hollywoodsky film. Okolo zámku je ostnatý plot, videli sme prípravu scény aj hercov REPORTÁŽ: Boli sme v Holíči, kde nakrúcajú hollywoodsky film. Okolo zámku je ostnatý plot, videli sme prípravu scény aj hercov 1. mája 2024, 15:00

V Rusku totiž značná časť poslancov vládnucej strany predložila do štátnej Dumy návrh zákona, ktorý by zakázal predaj cigariet každému obyvateľovi krajiny narodenému po roku 2015. Predaj cigariet takto vyhranenej skupine osôb by bol považovaný za rovnako ilegálny ako v prípade iných návykových látok. Nakoľko v Rusku je vodka oveľa populárnejšia ako cigarety, pričom každoročne podiel aktívnych fajčiarov v krajine klesá, takéto legislatívne opatrenie by nemalo veľký dopad ani na ruskú ekonomiku. Toto konštatovanie platí rovnako aj pre už spomínanú severskú krajinu. Náš článok však nemá byť ani o Fínsku, ani o Rusku. Má byť o Slovensku.

Niektoré európske krajiny vyhlásili stop fajčeniu. Malo by sa nimi inšpirovať aj Slovensko?
Zdroj: pixabay.com

Na spomínanú tému sme sa zamýšľali aj v našej redakcii a položili sme si hypotetickú otázku - stálo by za to, aby sme podobný krok uskutočnili aj u nás na Slovensku? Vybrali sme preto niekoľko argumentov, prečo by stálo za to podobné opatrenie presadiť aj v našej malebnej krajine. Iste na mnoho z nich prídete aj sami a zrejme vás týmito tvrdeniami až tak veľmi neprekvapíme. Rovnako si uvedomujeme, že náruživých fajčiarov zrejme nepresvedčíme, že ich zlozvyk vedie v budúcnosti k zhoršeniu ich zdravotného stavu, mnohých možno nahneváme, že túto tému otvárame. Napriek tomu sa do rozoberania tejto spoločensky vážnej témy púšťame s odhodlaním priniesť vám formou čísel a faktov argumenty, prečo mnohí z nás s opatreniami tohto typu súhlasia. Bez ďalších zbytočných slov prejdime priamo k meritu veci.

Začneme veľmi prozaicky - fajčenie škodí zdraviu. To už vedia aj deti v materskej škole, no problémom je, že s pribúdajúcim vekom z hláv mnohých z nich tento fakt vyprchá a vychutnávajú si plnými dúškami efekt nikotínu. Ten je, mimochodom, veľmi prudkým jedom. Jeho smrtiace dávky sa však fajčením a iným spôsobom bežného užívania nedajú dosiahnuť. Pre porovnanie - jedna cigareta obsahuje približne 15 miligramov (mg) nikotínu, z toho sa fajčiarovi do tela dostane 1 mg. Smrteľná dávka predstavuje 60 mg. Napriek svojej jedovatosti sám o sebe nespôsobuje závažné zdravotné problémy, tie môžeme pripísať najmä účinkom kancerogénov, ktoré sú spolu s ním v cigaretách prítomné. Nikotín sa pri fajčení vstrebáva sliznicami dýchacieho a tráviaceho traktu a následne pôsobí v mozgu na tzv. nikotínové receptory. Má stimulačný účinok, vyvoláva pocity ľahkej eufórie, zvýšeného sebavedomia, krátkodobo zlepšuje pamäť a sústredenie. Prečo spomíname niečo, čo zrejme každý z vás vie? Pretože skrz tieto, pre fajčiara povzbudivé, efekty, sa veľmi rýchlo dopracujeme k tomu, vďaka čomu tabakový biznis točí obrovské peniaze a vlády niektorých krajín pripravujú antifajčiarsku politiku. Závislosť. A mimochodom, ak si myslíte, že vodné fajky sú lepšie ako klasické cigarety, možno budete prekvapení. Chladnejšie a zásaditejšie prostredie vodných fajok napomáha jednoduchšiemu vstrebávaniu a tolerancii nikotínu. Preto pri tomto spôsobe ho človek do seba dostane vo väčšom množstve, na jedno natiahnutie až desaťkrát viac ako v prípade klasickej cigarety.

Fajčiarove pľúca v kontraste so zdravými pľúcami

Niektoré európske krajiny vyhlásili stop fajčeniu. Malo by sa nimi inšpirovať aj Slovensko?
Zdroj: s-media-cache-ak0.pinimg.com

Keby však závislosť bola jediným problémom, ten by sa prostredníctvom odvykacej terapie dal vyriešiť pomerne rýchlo. Avšak to, čo tak ľahko opraviť nedokážeme, sú ostatné následky spojené s dlhodobým fajčením. Fajčiari majú vo všeobecnosti väčší príjem energie a menej vyváženú stravu s nižším zastúpením zeleniny, ovocia, vlákniny či vitamínov. Taktiež je pre nich charakteristické to, že cítia iné chute ako bežní smrteľníci. Tie majú okrem toho aj znížené, pretože sa im vo zvýšenej miere vyplavujú serotonín a dopamín, takže sú počas dňa menej hladní. Zvýšená hodnota bazálneho metabolizmu spôsobuje, že sa im síce ľahšie chudne, ale ako formu diéty by som to nikomu rozhodne neodporúčal. Častejšie nutkanie na stolicu patrí medzi ďalšie charakteristické poznávacie znaky tuhého fajčiara - za všetko môže zvýšená črevná peristaltika. Po niekoľkých rokoch intenzívneho holdovania zlozvyku je veľká pravdepodobnosť, že sa u neho daný životný štýl prejaví v podobe cukrovky, obezity alebo metabolického syndrómu, pretože takýto človek má zvýšené hladiny LDL (zlého) cholesterolu, ktorý napomáha kumulácii tukových častíc v cievnom riečisku a naopak znížené hladiny HDL (dobrého) cholesterolu, ktorý sa stará o to, aby sa tieto častice kumulovali v orgánoch na to určených. Špeciálnou skupinou sú tiež fajčiace tehotné ženy. Budem čo najúpornejšie veriť, že sa nasledujúca poznámka týka len veľmi zanedbateľnej skupiny žien, pretože nižšia pôrodná hmotnosť plodu, znížené hladiny dôležitých vitamínov a porucha kojenia stoja za to, aby sa aspoň počas 9 mesiacov človek kvôli svojmu ešte nenarodenému potomkovi prekonal. 

Odporúčané
V púšti v Nigérii vznikla farebná dedina, z jej minulosti ťa však zamrazí. Dizajnérku projektu čoskoro stretneš aj v Bratislave V púšti v Nigérii vznikla farebná dedina, z jej minulosti ťa však zamrazí. Dizajnérku projektu čoskoro stretneš aj v Bratislave 30. apríla 2024, 10:30

Ďalšim nesporným dôvodom, prečo zakázať predaj cigariet, je s tým spojená ekonomická záťaž pre obyvateľov našej krajiny. Predaj tabakových výrobkov je z času na čas aktualizovaný tým spôsobom, že sa cena a daň z predaja zvyšuje. Pre štátnu pokladnicu je to nepochybne pozitívny krok - zvýšením dane z jednej krabičky o približne 10 až 20 centov predstavuje navýšene príjmov o vyše 30 miliónov eur.  Inštitút finančnej politiky vo svojej analýze z roku 2015 uviedol, že sa z predaja cigariet vybralo na daniach vyše 660 miliónov, čo predstavuje takmer 3 percentá zo všetkých daňových príjmov.  Ekonómovia, prípadne osoby naklonené reči čiernych čísel, by iste v tejto chvíli mohli namietať, prečo pripraviť štátnu kasu o takúto, pre bežne pracujúceho človeka, astronomicky vysokú sumu. Zvlášť preto, že si každý z nás uvedomuje, že fajčenie je zlozvyk a prehrešok toho-konkrétneho človeka a štát ani ostatní jeho obyvatelia nemôžu sa dospelého človeka niesť zodpovednosť. Súhlasím, ale je tu jedno, resp. dve ale. Prvým protiargumentom z mojej strany je tvrdenie, že táto suma mi príde ako zanedbateľná  v porovnaní s tým, koľko sa vedome a nevedome štát pripraví o peniaze dôsledkom nešetrného hospodárenia s verejnými financiami. Tým druhým protiargumentom je tvrdenie, že by ľudia zbavení zlozvyku fajčiť mohli investovať peniaze iným spôsobom a tak či tak by sa daň z iného nimi kúpeného tovaru do štátnej kasy dostala. A ak by to bolo ekonomicky nevýhodné, určite by ani Fíni, ani Rusi nemali tendenciu takéto opatrenie zavádzať. No nie?

Niektoré európske krajiny vyhlásili stop fajčeniu. Malo by sa nimi inšpirovať aj Slovensko?
Zdroj: www.moneysavingexpert.com

Pasívne fajčenie, teda inhalácia cigaretového dymu osobami, nachádzajúcimi sa v blízkosti fajčiara, znamená pre ľudské telo a najmä pre cievy takmer rovnaké riziko (80 - 90 %) ako aktívne fajčenie. U našich bratov za riekou Moravou má na svedomí 120 - 160 úmrtí ročne. Okrem toho môže viesť k nasledujúcej plejáde ochorení: rakovine pľúc, infarktu myokardu, zápalom horných a dolných ciest dýchacích, zápalom stredného ucha, prieduškovej astme či chronickej obštrukčnej chorobe pľúc. Deti fajčiacich žien sú v čase po narodení ohrozené tzv. syndrómom náhleho úmrtia kojencov. To je len malé spektrum dôvodov, pre ktoré nemusia mať nefajčiari v láske fajčiarov. Taktiež si môžete položiť otázku, koľkokrát vám smrdelo vaše oblečenie akoby ste boli v údiarni? A to ste pri tom len boli v debate s náruživým fajčiarom, počas ktorej ste si museli odkašľať toľkokrát, že ste to po chvíli prestali počítať. Iste, nikto nikoho nenúti, aby sa zdržiaval pri fajčiarovi, ale nebolo by jednoduchšie, ak by cigarety jednoducho neboli? Zrejme otázka, ktorá bude spoločnosť ešte dlho polarizovať - na tých, ktorí sú za všetkými desiatimi a na tých, ktorí uznávajú teóriu "nech si každý robí, čo chce, lebo je to jeho život".  

Odporúčané
Hanušovský viadukt stavali väzni z pracovných táborov. Dvakrát zničený most má temnú minulosť, stále je najväčší v strednej Európe Hanušovský viadukt stavali väzni z pracovných táborov. Dvakrát zničený most má temnú minulosť, stále je najväčší v strednej Európe 28. apríla 2024, 14:30

Čo dodať na záver? Obmedzenie až úplný zákaz fajčenia je zo zdravotného hľadiska jednoznačne správny krok, ktorý by s odstupom času mohol veľmi výrazne prispieť k zlepšeniu zdravotného stavu obyvateľstva ktorejkoľvek krajiny. Prekážkou bude nepochybne sila tabakových spoločnosti, pre ktoré by takéto opatrenie mohlo byť v prípade celosvetového rozšírenia likvidačné a názor fajčiarov, pre ktorých je cigareta natoľko pevná súčasť ich životov a denných rituálov ako pre niekoho iného ranná káva či šálka teplého čaju. Ja ako autor môžem sám za seba povedať, že sú mi iniciatívy tohto charakteru maximálne sympatické a aj keď rozumiem názorom druhej strany, v duchu ich podporujem. Keďže platí "čo človek, to iný názor", nechávame vám priestor na diskusiu. Budeme radi, ak nám napíšete, či sa s našim názorom stotožňujete, alebo nie. Veríme, že tu vznikne zmysluplná a predovšetkým pokojná debata na úrovni. 

Domov
Zdieľať
Diskusia