Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. februára 2017, 9:00
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Oscary zachvátila kontroverzia a politika. Na odovzdávaní cien však hviezdili aj surová dráma o homosexuálnom živote Moonlight či Gibsonov vojnový film

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Skúsme sa aspoň na chvíľu venovať oceneniam...

Mnohí, ktorí práve čítajú tieto riadky, zapínali o 01:00 Doma, len aby televíziu o pár minút na to vypli, keďže väčšinu asi komentáre módnej polície v komerčnej televízii veľmi nezaujímajú. Red Carpet možno niekoho fascinuje, ale čím viac Oscarov máte za sebou, tým skôr pochopíte, že sú na jedno kopyto a nedeje sa počas nich prakticky nič. Nakoniec, oblečenie bude riešiť niektorý z kolegov. My sa už konečne vrhnime na to, čo nás na dnešnom večeri/ráne lákalo najviac. 

Tohtoročný galavečer začal príjemným vystúpením Justina Timberlakea, len aby pokračoval nástupom Jimmyho Kimmela. Mnohí čakali na jeho vtipy smerované na adresu Matta Damona viac než na vyhlásenie niektorých kategórií, a možno to aj stálo za to, aj keď sme možno dúfali v niečo viac, Kimmel rozhodne nesklamal a pekne sa o Damona obtrel hlavne kvôli The Great Wall. Horšie to už bolo so simultánnym prekladom, ktorý pokazil mnoho vtipov. Doma by možno malo uvažovať nad tým, že by divákom sprístupnila aj live prenos bez prekladu, keďže niečo sa skutočne nedá preložiť (alebo sa extrémne zmätkuje, že?) a potom to pôsobí kadejako, hoci sa tlmočníci snažia. Keď už ale niekto nie je schopný ani správne pomenovať kategórie alebo sa za tie roky naučiť, že angličtina sa prekladá až po odznení celej vety, nastane to, čo nastalo dnes. Úvodný prejav Kimmela nebol ničím výnimočným, aspoň ale nerozdelí divákov všade po svete na dva, prípadne viac táborov, ako tomu bolo minulý rok. V každom prípade, počas celého večera kvalitne zabával. 

Oscary zachvátila kontroverzia a politika. Na odovzdávaní cien však hviezdili aj surová dráma o homosexuálnom živote Moonlight či Gibsonov vojnový film
Zdroj: Netflix

Možno trochu prekvapivo, no Oscara za najlepší mužský herecký výkon si odnáša Mahershala Ali za rolu v Moonlight. Niežeby nebol úžasný, ale jeho screentime, hoci ho využil na 100 %, pravdepodobne nestačil na to, aby sa povzniesol nad Michaela Shannona či Jeffa Bridgesa. V každom prípade, gratulujeme mu. Svoj nesmierny talent dostatočne preukázal aj v minulom roku. Dúfame, že sa v budúcnosti nestratí. Nedávno sme vám priniesli aj článok zaoberajúci sa kostýmami, takže ak ste ho čítali (a čakáte na pokračovanie, ktoré publikujeme už čoskoro), určite vás zaujímalo, ktoré kostýmy boli tento rok toho Oscara hodné. Víťazkou sa už po štvrtýkrát stala Collen Atwood, a to za jej prácu pre Fantastické zvieratá a kde ich nájsť. 

Dosť veľkým prekvapením bolo asi víťazstvo Suicide Squad v kategórii najlepší make-up. Nuž... k tomuto sa radšej vyjadrovať nejdeme, víťazovi môžeme akurát tak pogratulovať. Ďalšou zaujímavou kategóriou boli dokumenty. Nanešťastie sa im stále nevenuje toľko pozornosti, koľko by sa malo, obzvlášť pri takých kvalitných počinoch, aké boli tento rok nominované. Najväčšie šance mali zrejme 13th od Avy Duvernay a O.J.: Made in America. Oscara si nakoniec odniesol posledný menovaný. Nasledovalo spevácke vystúpenie mladej hviezdy z Moana, ktorá za svoju snahu dostala tyčkou po hlave... na pána. Slovenskí ani českí diváci si toto vystúpenie asi veľmi neužili, keďže sme v kinách počuli preložené pesničky.

Oscary zachvátila kontroverzia a politika. Na odovzdávaní cien však hviezdili aj surová dráma o homosexuálnom živote Moonlight či Gibsonov vojnový film
Zdroj: Warner

A keď už je aj Suicide Squad oscarovým filmom, rozpútali by sa vášne, keby sa ním nestalo aj Arrival. Svoju prvú Sošku si odnieslo za strih zvuku. Následna nás čakal mix zvuku. V tejto kategórii sa víťazom stalo Hacksaw Ridge, takže Mel Gibson mohol byť s večerom viac menej spokojní. Rovnako ako bola matka víťaza. 

Nasledovala ďalšia herecká kategória. Neprekvapivo si Zlatú sošku odniesla černoška (tento rok mali prevahu), podľa mnohých však zaslúžene. Viola Davis tak skompletizovala zlatý hattrick, keď vďaka role vo Fences vyhrala ocenenia BAFTA, Golden Globes a nakoniec aj Cenu akadémie. Možno sme to viac priali Naomie Harris, ale nemôžeme tvrdiť, že by šlo o nezaslúžené víťazstvo Violy Davis. Nasledoval najlepší cudzojazyčný film a v tomto prípade každý očakával víťazstvo Toniho Erdmana, prípadne želali Oscara pre film Pod pieskom. Nakoniec však vyhral The Salesman z Iránu a vyste už videli, prečo si po Oscara neprišiel sám režisér Farhadi, ale vyslal delegáciu (áno, Trump dostal s/o).

Oscary zachvátila kontroverzia a politika. Na odovzdávaní cien však hviezdili aj surová dráma o homosexuálnom živote Moonlight či Gibsonov vojnový film
Zdroj: Paramount

Najlepším krátkym animovaným filmom sa stal Piper, ktorý sme mohli vidieť pred Finding Dory. Veľké prekvapenie sa nekonalo ani v kategórii Najlepší animovaný celovečerný film. Hoci sme všetci fandili nádhernej Červenej korytnačke, podľa zásluh si Oscara odniesla Zootopia. Už len oznámiť pokračovanie, že? Oscara za najlepšiu výpravu prišli odovzdať, celkom náhodne, Jamie Dornan a Dakota Johnson. Prvú zo 14 nominácií v tomto prípade premenil aj La La Land. Mnohí pritom očakávali, že výpravou to nekončilo. Vtip večera tak úplne nevyšiel. Kimmel a spol. totiž vytiahli náhodných turistov do autobusu, ktorý ich odviezol do National Dolby Theatre. Tých pár nasledujúdich minút im už však nikto nezoberie, keďže sa mnohí stretli so svojimi idolmi. 

Nasledovali ďalšie dve kategórie, ktorých víťazov by sme pokojne mohli natipovať. Teda aspoň v redakcii. Cenu za najlepšie vizuálne efekty si odniesla Kniha džungle (nabudúce, Star Wars), no a Mel Gibson mal ďalší dôvod na úspech, keďže si jeho strihač John Gilbert zobral domov Oscara za najlepší strih, kedy porazil La La Land, Hell or High Water, Arrival či Moonlight. Najlepším krátkym hraným dokumentom sa stalo The White Helmets, na druhej strane, najlepším kraťasom celkovo bolo Sing (Maďarom ide karta).

Po krátkej pauze si druhého Oscara pripísalo La La Land, tentokrát za kameru v podaní Linusa Sandgrena (Lubezki mal tento rok voľno). Nasledoval John Legend so soundtrackom k najčarovnejšiemu filmu roka, no a celé to vyvrcholilo víťazstvom La La Landu v oboch soundtrackových kategóriách. Nasledovala smutná povinnosť In Memorian, ktoré bolo tento rok až príliš dlhé, a to sa doň ani všetci nezmestili.

Oscary zachvátila kontroverzia a politika. Na odovzdávaní cien však hviezdili aj surová dráma o homosexuálnom živote Moonlight či Gibsonov vojnový film
Zdroj: Lionsgate/Summit

Najlepším pôvodným scenárom sa stal ten pre Manchester by the Sea, ktorý napísal Kenneth Lonergan. Scenár najlepšie zadaptoval zase Barry Jenkins za Moonlight, ktorý si aj natočil. Scenáre sú častokrát utláčané do úzadia, keďže sa vyhlasujú hneď pred najjagavejšími kategóriami. A pritom je skutočne pravdou, že scenár je základ. A obe víťazstvá sú tento rok zaslúžené. 

Najlepším tohtoročným režisérom sa celkom zaslúžene stal Damien Chazelle. Ten... ehm, nemá 22 rokov (ale 32) a nie je najmladším výhercom Oscara. Stále však platí, že je najmladším oscarovým režisérom a čaká ho ešte veľmi svetlá budúcnosť. Nasledovala azda najsledovanejšia kategória, a teda vyhlásenia najlepšieho herca roka, kde sa znova stretli najväčšie kapacity Hollywoodu. Víťazne z toho odišiel Casey Affleck. Casey sa popasoval so svojou postavou po svojom a na plátno priniesol zlomeného človeka, ktorý sa nedokázal a nechcel preniesť cez svoju minulosť. Depresiu nesúcu si skrz celý film preniesol aj na samotného diváka a právom si odnáša najcennejšiu sošku. Jeho úprimná ďakovná reč dohnala k slzám ako Denzela Washingtona, tak i jeho brata Bena. Manchester by the Sea tak získalo svojho druhého Oscara, čím sa dostalo na úroveň Moonlightu. Dva Oscary získalo aj Hacksaw Ridge, no a úplným víťazom sa podľa očakávania stalo La La Land. Okrem Zlatej sošky pre kameru, výpravy, soundtrack, pieseň, réžiu a hlavnú ženskú rolu si ospevovaný muzikál pripísal na konto aj Oscara pre najlepší film roka, teda... wait for it. 

Oscary zachvátila kontroverzia a politika. Na odovzdávaní cien však hviezdili aj surová dráma o homosexuálnom živote Moonlight či Gibsonov vojnový film
Zdroj: A24

Ale len na minútku-dve. Zdá sa, že niekto pokašľal Oscary a zruinoval deň celému štábu La La Landu. Najprv bolo La La Land vyhlásené najlepším filmom roka, následne organizátori nechali predniesť reč hneď niekoľkých tvorcov filmu, aby sa prišlo na to, že Oscara za najlepší film získal Moonlighto. Viac o tom sa ale dozviete v tomto článku. Nikto zatiaľ nevie, čo sa vlastne stalo a kde nastala chyba, no môžete si byť istí, že nasledujúci (minimálne) dni sa o ničom inom rozprávať nebude. 

Tak trochu táto chyba zatienila celý večer a my už vlastne ani nevieme, o čom to vlastne máme písať. Na záver si teda pozrite kompletný výpis nominovaných a výhercov a v komentároch nám dajte vedieť, čo si myslíte o Kimmelovom moderovaní, celkovej úrovni show, tlmočníkoch, jednotlivých výhercoch, víťazoch a hlavne o tom konci. 

Najlepší film

Arrival

Fences

Hacksaw Ridge

Hell or High Water

Hidden Figures

La La Land

Lion

Manchester by the Sea

Moonlight

Najlepší režisér

Denis Villeneuve, Arrival

Mel Gibson, Hacksaw Ridge

Damien Chazelle, La La Land

Kenneth Lonergan, Manchester by the Sea

Barry Jenkins, Moonlight

Najlepší herec v hlavnej role

Casey Affleck, Manchester by the Sea

Andrew Garfield, Hacksaw Ridge

Ryan Gosling, La La Land

Viggo Mortensen, Captain Fantastic

Denzel Washington, Fences

Oscary zachvátila kontroverzia a politika. Na odovzdávaní cien však hviezdili aj surová dráma o homosexuálnom živote Moonlight či Gibsonov vojnový film
Zdroj: Paramount

Najlepšia herečka v hlavnej role

Isabelle Huppert, Elle

Ruth Negga, Loving

Natalie Portman, Jackie

Emma Stone, La La Land

Meryl Streep, Florence Foster Jenkins

Najlepšia herečka vo vedľajšej role

Viola Davis, Fences

Naomie Harris, Moonlight

Nicole Kidman, Lion

Octavia Spencer, Hidden Figures

Michelle Williams, Manchester by the Sea

Najlepší herec vo vedľajšej role

Mahershala Ali, Moonlight

Jeff Bridges, Hell or High Water

Lucas Hedges, Manchester by the Sea

Dev Patel, Lion

Michael Shannon, Nocturnal Animals

Oscary zachvátila kontroverzia a politika. Na odovzdávaní cien však hviezdili aj surová dráma o homosexuálnom živote Moonlight či Gibsonov vojnový film
Zdroj: A24

Najlepší cudzojazyčný film

Land of Mine

A Man Called Ove

The Salesman

Tanna

Toni Erdmann

Najlepší dokument

Fire at Sea

I Am Not Your Negro

Life, Animated

O.J. Made in America

13th

Nejlepšia kamera

Arrival

La La Land

Lion

Moonlight

Silence

Oscary zachvátila kontroverzia a politika. Na odovzdávaní cien však hviezdili aj surová dráma o homosexuálnom živote Moonlight či Gibsonov vojnový film
Zdroj: Paramount

Najlepšie kostýmy

Allied

Fantastic Beasts and Where to Find Them

Florence Foster Jenkins

La La Land

Passengers

Najlepší make-up

A Man Called Ove

Star Trek Beyond

Suicide Squad

Najlepší hraný krátky film

Enenemis Intérieurs

La Femme et le TGV

Silent Nights

Sing

Timecode

Strih zvuku

Arrival

Deepwater Horizon

Hacksaw Ridge

La La Land

Sully

Najlepší mix zvuk

Arrival

Hacksaw Ridge

La La Land

Rogue One: A Star Wars Story

13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi

Krátky dokument

Extremis

4.1 Miles

Joe’s Violin

Watani: My Homeland

The White Helmets

Oscary zachvátila kontroverzia a politika. Na odovzdávaní cien však hviezdili aj surová dráma o homosexuálnom živote Moonlight či Gibsonov vojnový film
Zdroj: Sony

Najlepší originálny soundtrack

Jackie

La La Land (Justin Hurwitz)

Lion

Moonlight

Passengers

Najlepšia originálna skladba

Audition (The Fools who Dream),” La La Land

“Can’t Stop the Feeling,” Trolls

“City of Stars,” La La Land

“The Empty Chair,” Jim: The James Foley Story

“How Far I’ll Go,” Moana

Najlepší adaptovaný scenár

Arrival

Fences

Hidden Figures

Lion

Moonlight

Najlepší originálny scenár

Hell or High Water

La La Land

The Lobster

Manchester by the Sea

20th Century Women

Oscary zachvátila kontroverzia a politika. Na odovzdávaní cien však hviezdili aj surová dráma o homosexuálnom živote Moonlight či Gibsonov vojnový film
Zdroj: Lionsgate

Najlepší animovaný krátky film

Blind Vaysha

Borrowed Time

Pear Cider and Cigarettes

Pearl

Piper

Najlepší animák

Kubo and the Two Strings

Moana

My Life as a Zucchini

The Red Turtle

Zootopia

Oscary zachvátila kontroverzia a politika. Na odovzdávaní cien však hviezdili aj surová dráma o homosexuálnom živote Moonlight či Gibsonov vojnový film
Zdroj: Disney

Najlepšia výprava

Arrival

Fantastic Beasts and Where to Find Them

Hail, Caesar!

La La Land

Passengers

Najlepšie vizuálne efekty

Deepwater Horizon

Doctor Strange

The Jungle Book

Kubo and the Two Strings

Rogue One: A Star Wars Story

Najlepší strih

Arrival

Hacksaw Ridge

Hell or High Water

La La Land

Moonlight

Domov
Zdieľať
Diskusia