Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. januára 2017, 22:37
Čas čítania 0:00
Martin B.

Päť najkrajších ciest na Slovensku. Prevetrať auto a užiť si parádnu jazdu s úžasnou scenériou sa dá aj u nás

ZAUJÍMAVOSTI SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Prírodný charakter Slovenska tak nejak predurčil vznik niekoľkých výnimočných ciest.

Keď sa hovorí o najkrajších cestách, často sa spomína Rumunsko a cesta Transfagarasan. Na Slovensku však máme minimálne porovnateľné prírodné bohatstvo a je preto prirodzené, že za zážitkom za volantom nemusíme cestovať do zahraničia. Na našom území sa nachádza hneď niekoľko úsekov, ktoré si zaručene užije každý milovník áut a prírody v jednom. Preto sme sa rozhodli vybrať päť ciest, ktoré považujeme za tie TOP.

1. Manínska tiesňava 

Tento úzky kaňon sa nachádza neďaleko Považskej Bystrice a je najužším miestom, ktoré pretína cesta. Nevyberaj sa sem s ničím širokým, autobusy a dodávky tu majú v najužších častiach vážne problémy a kostrbatá, no nádherná cesta slovenskou prírodou by tu mohla skončiť sklamaním. Tiesňava nie je dlhá, má len niečo okolo kilometra, no tento krátky prejazd rozhodne stojí za to - ak ťa z oboch strán objímajú masívne skaly, v niektorých miestach vysoké až 400 metrov, cítiš obrovskú pokoru a rešpekt. 

2. Hodruša - Hámre

Táto cesta nebude obzvlášť v mojej hlave nikdy zabudnutá - ako malý som sa tohto úseku na našich pravidelných cestách do Banskej Štiavnice vždy obával, pretože našej starej a nevýkonnej Škode 120 spôsoboval strmý svah vážne problémy. Cesta, ktorá prepája Žarnovicu a Banskú Štiavnicu je medzi vodičmi už legendou, mimo toho, že si užiješ krútenie volantom, navyše tu "číha" aj obrovské prírodné a kultúrne bohatstvo - okolie je prešpikované baňami a s nimi súvisiacimi tajchami. Oplatí sa teda aj zastaviť.

3. Zuberec - Liptovská Mara 

Kým cesta medzi Žarnovicou a Štiavnicou prechádza cez husté listnaté lesy, cesta medzi Zubercom a Liptovom je viac "otvorená" a ponúka nádherné výhľady na okolitú prírodu, vrátane Nízkych a Vysokých Tatier či Liptovskú kotlinu. Na približne 25 kilometroch prekoná tvoj tátoš prevýšenie 600 metrov a rovnako ako on, aj ty zažiješ nezabudnuteľnú cestu.

4. Diaľnica D1

Je ľahké označiť najväčšiu cestu na Slovensku za najkrajšiu, no ten pocit, keď stojíš na odpočívadle, chladný vzduch sa ti zarýva pod kožu a v diaľke sa týčia Tatry, ťažko povedať, či u nás vôbec existuje krajší pohľad. Google Maps ťa ale sklame na ich záberoch sú Tatry z D1 perfektne utopené v hustých mračnách, preto si to musíš ísť vyskúšať naživo. Ak si bez auta, podobný výsledok ti ponúkne aj vlak na trase BA - KE.

Päť najkrajších ciest na Slovensku. Prevetrať auto a užiť si parádnu jazdu s úžasnou scenériou sa dá aj u nás
Zdroj: Wikimedia.org

5. Horský priechod Donovaly

Ak tu práve nie je nátresk a kolóny áut smerujúce do miestneho lyžiarskeho strediska, je približne 30 kilometrov dlhý horský priechod Donovaly rajom pre šoférov. Osamelé domčeky, potôčiky, svieže ihličnaté lesy, poriadne prevýšenie a zákruty, ktorých rezanie prináša zvláštne uspokojenie. V zime sa však táto cesta mení na hotové peklo, preto sa jej radšej vyhni.

A čo tvoje obľúbené úseky?

Domov
Zdieľať
Diskusia