Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. januára 2017, 10:34
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Samica žraloka Leonie sa 3 roky nestretla so samcom, ale aj tak sa jej vyliahli traja potomkovia. Ide o prvý zaznamenaný prípad takejto zmeny

ZAUJÍMAVOSTI ŽRALOK
Uložiť Uložené

Leonie bola v minulosti oplodnená po sexuálnom styku, ale teraz sa jej vyliahli potomkovia bez pričinenia samca.

Je možné otehotnieť bez toho, aby sa k samici priblížil samec po celé tri roky? Odborníci na žraloky si zrejme takúto špecifickú otázky nepokladajú každý deň, ale pri samici menom Leonie museli tento zvyk zmeniť. Leonie je žralok, konkrétne stegostoma bodkovaná, a u jej kolegýň sa už v minulosti objavili prípady, pri ktorých sa samiciam pomocou partenogenézy vyliahli vajíčka bez toho, aby mali sexuálny styk so samcami. Stegostomy teda z času na čas, najmä ak nie je v ich blízkosti po dlhý čas samec, otehotnejú asexuálnym spôsobom, avšak Leonie bola ešte o čosi zaujímavejšia, pretože jej sa už potomkovia v minulosti vyliahli po tom, čo mala sexuálny styk s iným žralokom.



Po premiestnení do iného akvária v Austrálii zostala izolovaná od akýchkoľvek samcov po celé tri roky a aj naďalej kládla vajíčka. Jej ošetrovatelia však nečakali, že po troch rokoch bez kontaktu so samcom sa im jedného dňa pred očami vyliahnu hneď traja jej potomkovia. Podobný prípad stegostomy, ktorá v minulosti otehotnela sexuálnym spôsobom a následne sa procesy v jej tele pretransformovali, aby mohla naklásť ďalšie oplodnené vajíčka aj asexuálnou cestou, pritom ešte nikdy nebol zaznamenaný. Výskumníci si neboli istí, či sa v jej tele náhodou nezachovali zablúdené spermie a prejavili sa až po takomto dlhom čase, lenže genetické testy potomkov preukázali, že zdieľajú takmer všetky znaky s ich matkou, takže pričinenie samca bolo vylúčené. Spontánne asexuálne oplodňovanie je u žralokov či hadov znakom toho, že aj napriek nedostatku prítomnosti opačného pohlavia sa živočíchy snažia zachovať svoj rod a posunúť genetickú informáciu na svojich potomkov. Na druhej strane, výskumníci vo svojej správe ľudí ubezpečili, že žiadna náhla premena na asexuálne oplodňovanie nebola u cicavcov, čiže ani u človeka, nikdy zaznamenaná.

Odporúčané
Expert na žraloky: V Egypte zabil ženu defektný žralok. Vo vode nesmieš spanikáriť, takmer nikdy nechce zaútočiť (Rozhovor) Expert na žraloky: V Egypte zabil ženu defektný žralok. Vo vode nesmieš spanikáriť, takmer nikdy nechce zaútočiť (Rozhovor) 5. júla 2022, 14:30


Domov
Zdieľať
Diskusia