Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. januára 2017, 15:53
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Kedysi sa v Číne predávali aj za státisíce. Viac než 1000 opustených tibetských mastifov si však nevie nájsť nový domov

ZAUJÍMAVOSTI ČÍNA PES
Uložiť Uložené

Smutný pohľad na to, ako tisíce psov zostalo bez lásky aj domova.

Len pred niekoľkými rokmi bola tibetská doga, alebo iným názvom tibetský mastif, považovaná za jedno z najdrahších plemien psov na celom svete. Mimoriadnu popularitu si títo štvornohí chlpáči získali najmä v Číne, kde sa okamžite stali symbolom vyššej sociálnej triedy a ceny šteniatok tibetskej dogy sa pomaly šplhali až k závratným číslam. V roku 2014 sa jedna vyšľachtená tibetská doga na čínskej výstave predala za takmer 1,5-milióna eur, lenže udržať stabilný trh s jedným plemenom je v dlhodobom horizonte prakticky nemožné, a tak sa už pred pár mesiacmi ľudia svojich tibetských mastifov vzdávali. Keď chovné stanice pochopili, že vďaka tibetskej doge by mohli zarobiť obrovské peniaze, vrazili všetko svoje úsilie do tohto plemena, avšak po čase trh nielenže upadal, ale šteniatok mastifa bolo odrazu toľko, že ich nemal kto kupovať.

Kedysi sa v Číne predávali aj za státisíce. Viac než 1000 opustených tibetských mastifov si však nevie nájsť nový domov
Zdroj: By Pleple2000, GFDL

Kombinácia všetkých týchto faktorov nakoniec spôsobila, že tibetské dogy bez majiteľov začali okupovať celé štvrte v niektorých čínskych mestách a nebyť aktivistov na správnych miestach, tak skoro by sa situácia pod kontrolu asi nedostala. Len v prefektúre Yushu je momentálne opustených viac než 1000 tibetských mastifov a postarať sa o nich nie je žiadna zábava. Jeden z budhistických chrámov v tejto oblasti sa s pomocou ďalších organizácií rozhodol vyzbierať dostatok peňazí na to, aby mohol mastifov dostať z ulíc, pretože psy postupne napádali aj náhodných okoloidúcich a obyvatelia sa začali báť chodiť po vonku osamote. Okem toho sa títo roztomilí chlpáči púšťali aj do miestneho dobytka, takže ich po postupnom odchytávaní umiestinli do vlastnej rezervácie, sterilizovali a teraz len dúfajú, že sa postupne nájdu ľudia ochotní adoptovať si ich.  

Domov
Zdieľať
Diskusia