Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. decembra 2016, 17:31
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Vedcom sa prvýkrát podarilo natočiť prízračného žraloka z hlbín oceánu. Na hlave má vysúvací pohlavný orgán

ZAUJÍMAVOSTI ŽRALOK
Uložiť Uložené

Chiméra sa zvyčajne vyskytovala pri Austrálii.

O žralokoch si toho už musel počuť mnoho, veď tieto morské tvory sa stali námetmi pre desiatky filmov a dokumentárnych seriálov, avšak ich vzdialení príbuzní s názvom chiméry toľko šťastia nemali. Žraloky patria do triedy drsnokožcov, chiméry sú zase ich podtriedou a zvyčajne obľubujú obrovské hĺbky svetových oceánov. Vedcom sa však ešte v roku 2009 podarilo v hĺbke asi 2-tisíc metrov natočiť zábery tvora pripomínajúceho žraloka, ktorý však žralokom nebol.

Dlhé roky strávili analýzou toho, o aký konkrétny druh chiméry by mohlo ísť a nakoniec prišli k záveru, že išlo o tvora s latinským názvom Hydrolagus trolli vyskytujúceho sa zvyčajne v okolí Austrálie a Nového Zélandu. Až po toľkých rokoch sa teda autori z kalifornskej inštitúce Monterey Bay Aquarium Research Institute rozhodli zverejniť zábery spomínaného živočícha a prezradili aj to, že naň natrafili úplnou náhodou. Len tak pre zaujímavosť, po úspešnej identifikácii nášho prízračného žraloka, alebo v angličtine ghost shark, si môžeme povedať, že tento živočích má mimoriadne nezvyčajne umiestnený svoj pohlavný orgán. Nachádza sa totiž priamo na jeho hlave a je ľahko vysúvateľný, takže slepá chiméra žijúca v obrovských hĺbkach je kedykoľvek pripravená na reprodukciu.

Domov
Zdieľať
Diskusia