Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. decembra 2016 o 16:37
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

The Walking Dead je horšie nielen každou ďalšou sériou, ale i každým ďalším dielom. Je načase prestať seriál pozerať?

FILMY A SERIÁLY THE WALKING DEAD
Uložiť Uložené

AMC to s naťahovaním seriálu už príliš prehnalo.

Tak nejako som dúfal, že posledná séria je prvým príznakom zlepšenia celkovej kvality a že to naťahovanie AMC jednoducho využilo na príchod Negana. Po skvelom debute 7. série sme akosi všetci verili, že sa začnú diať zaujímavé veci, dej sa prestane naťahovať, dorazia zaujímavé postavy a dejové linky sa buď začnú spájať, alebo aspoň rozvíjať atraktívnym smerom, a to hlavne pre diváka. Ako veľmi sme sa mýlili, že?

Zbytočné dejové odbočky, natiahnuté dialógy a prehrávané scény či nudné posúvanie deja. Pamätáte si vôbec, čo sa stalo medzi 2. a 7. epizódou? Určite vám ako prvé napadne Tarine dobrodružstvo, ktoré bolo nielenže úplne zbytočné a nudné, navyše bude mať možný dopad (ak vôbec) na celý seriál asi len v budúcej sérii. Okrem toho, nemôžete predsa venovať celú jednu epizódu vedľajšej postave. Tara je tu s nami už snáď 4 roky, no viac dialógov predniesli aj zombíci. Nič o nej nevieme a vôbec by nám nevadilo, keby to tak aj ostalo. Prečo jej teda venovať celých 50 minút? To nikdy nepochopíme. A keď už hovoríme o danej epizóde, naviažeme tak aj na ďalší dôležitý faktor strhávajúci body celkovej kvalite. 

The Walking Dead je horšie nielen každou ďalšou sériou, ale i každým ďalším dielom. Je načase prestať seriál pozerať?
Zdroj: AMC

Rozhodnutie venovať sa v jednotlivých epizódach v 90 % stopáže jednej lokalite, respektíve skupinke postáv, je najhorším možným spôsobom postupnej gradácie deja, aký si už tak pretiahnutý a vatou vyplnený seriál, akým je Walking Dead, môže dovoliť použiť. A to hneď z niekoľkých dôvodov. Nemusí vám sadnúť postava/postavy, scenár môže byť deravý a napísaný na kolene, tempo je neuveriteľne pomalé a stopáž sa umelo naťahuje (častokrát sa vám aj zdá, že to trvá viac, než koľko vám hlási váš prehrávač videa). Netušíme, kde mali producenti a režiséri hlavu, ale na čistom vzduchu to nemohlo byť. Seriál zažíva najhoršie možné kvalitatívne obdobie, čo sa odrazilo aj na divákoch, ktorí toho už jednoducho majú dosť. Ratingy klesli na historicky nízke čísla a drvivá väčšina webov hovorí, že nadišiel čas, kedy by sme mali zombíkom a Rickovi zamávať i my. Celkom s nimi aj súhlasím. Dej sa neustále vetví na ďalšie úseky a predstavuje množstvo nových postáv, vôbec nám ich však nie je schopný priblížiť. Najhoršie je, že hlavná premisa sa miesto 3-4 dielov natiahne na dvojnásobok, čím výrazne škodí ako sympatiám k postavám, tak tempu a udalostiam v seriáli.

Keďže sa v ňom nič dôležité nedeje a epizódy sa začínajú kopiť, človek ľahko zabudne, na čo sa vlastne pozerá a o čo v tom seriáli komu ide. Herci sú priemerní, réžia je vláčna a dialógy sa opakujú už niekoľko sérií. Daryl za celú sériu povedal tak 6 slov a utieral chcanky, Ricka sme v polovici epizód ani len nezahliadli, Carl je iritujúca a nereálna postava (scenár mu pomáha prežiť v každej časti, no ten jeho nadutý, vážny a otravný ksicht, ktorý aj tak nikdy nevie, čo robí, by sa mal bližšie zoznámiť s Lucille) a vlastne... nikto na tom nie je dobre. Môžu za to však neschopní scenáristi, ktorí nevedia udalosti v mŕtvom svete oživit ničím zaujímavým. Walkeri hrajú druhé husle už pomaly druhý rok a od momentu, kedy Rick a spol. v Alexandrii zmasakrovali celé stádo, sa vlastne ani nijako neblysli. Nebyť Negana v podaní úžasného Jeffreyho Deana Morgana, The Walking Dead by bol skutočne podpriemerný seriál nehodný nášho času. 

Nasledujúci odsek bude obsahovať spoilery. 

The Walking Dead je horšie nielen každou ďalšou sériou, ale i každým ďalším dielom. Je načase prestať seriál pozerať?
Zdroj: AMC

A pritom je to veľká škoda, keďže potenciál toho sveta, ako i niektorých postáv (hlavne tých, ktoré nám ešte tvorcovia nepredstavili, keďže budú radšej bezhlavo kopírovať komiksy, než by radšej zatraktívnili svoj seriál) a vojny ľudí medzi ľuďmi/zombíkmi je obrovský. Obrovský a nevyužitý, prázdny, nudný a nič neriešiaci. Všetko, čo sa stalo v prvých ôsmich epizódach by sa dalo natlačiť do štyroch. V rukách správnych režisérov a strihačov by to mohlo vypáliť veľmi intenzívne, dokonca s pár dejovými prekvapeniami. Takto všetko pozitívne prekrýva vata a nekonečné zívanie. Jediným skutočne jediným pozitívom a dôvodom, prečo to s Walking Dead ešte nezabaliť, je Negan. Brilantný Jeffrey Dean Morgan si rolu nesmierne užíva a jeho postava je nesmierne sympatická. Zatiaľ čo Rick. a spol mu zabili desiatky ľudí, on sa pomstil zabitím len jedného. Druhá smrť prišla až kvôli neuposlúchnutiu rozkazov. Nepomstil sa Carlovi za jeho malý výlet, dokonca ani nikoho nezabil za to, čo mu vyviedla Rosita. Spencer musel zomrieť, Abraham taktiež a všetci ostatní, ktorí zomreli na Neganov popud, boli zabití len kvôli tomu, že ho niekto neuposlúchol, prípadne ho rovno chcel zabiť. Keď si to tak vezmete, Negan je vlastne anjelik (aj keď trochu chorý). To Rickova skupina tu vypálila pár kempov, zabila stovky ľudí a zaslúžila sa o smrť mnohých nevinných. Ideálne by bolo, keby ich rady niekto preriedil. A ani neskúšajte v komentároch argumentovať tým, že sa vlastne nič zlé nedeje a stále je to super seriál. Ale, ale... maskéri a kostyméri si stále odvádzajú skvelú robotu! Jednak jej majú oveľa menej, jednak je to úplne štandard, takže už ani posledná slamka nádeje sa nedá v rukách slepých fanboyov využiť.

The Walking Dead je horšie nielen každou ďalšou sériou, ale i každým ďalším dielom. Je načase prestať seriál pozerať?
Zdroj: AMC

Ako sa teda rozhodnúť? Ja som napríklad už sekol aj s Vikingami, pretože to ďalej nemalo význam a nechcem sa dostať do rovnakej pozície ako pri Walking Dead. Čím ďalej, tým častejšie sa ale prikláňam k možnosti, že sa vykašlem aj na Ricka a spol. Je to síce hodina času týždenne, ale radšej ju venujem na dopozeranie Sopranos. A keď si spomeniem na vyjadrenie šéfa AMC, že TWD vlastne ani nemá koniec... Nikoho však neodhovárame, cítili sme však, že po mid-season finále je treba vyjsť s pravdou na povrch a prestať sa tváriť, že by sme nejakému filmovo/seriálovo zdatnému kamarátovi tento seriál odporučili. Nie! Ruky preč vážení, toto je už len boj pre veteránov, ktorým príde ľúto, že s týmto seriálom zabili 7 rokov a teraz sa naň majú vykašľať. Ak sa tak však niekedy má stať, je ideálny čas. A ako to vidia ďalší členovia redakcie?


PS: Naozaj je nutné znova a znova prežívať Carolino depresívne obdobie odmietania násilia? Aj tak čochvíľa skončí jej dýka v niekoľkých ľudských mozgoch. Už je to skutočne úbohé.

Braňo

Siedma séria začala veľkolepo a prvá časť bola bezpochyby jednou z najlepších, najnapínavejších a najnechutnejších, aj keď takmer bez pričinenia zombies, o ktorých by tento seriál mal/mohol byť. Holt, dobre napísané postavy, hoci aj záporné, sú ťahúňom a v seriáli sme ich doteraz mali zúfalo málo. Dôležitosť postáv ako je Negan dokazujú aj ďalšie epizódy, ktoré si už bohužiaľ idú v klasickom Walking Dead duchu. Naťahovanie stopáže, otrasné dialógy a nepochopiteľné venovanie sa jednotlivým dejovým líniám počas celej časti. Ok, Ezekielovo Kingdom bolo treba predstaviť, ale nestačilo v prestrihoch? Koho zaujíma Carol, všetci vieme, že zatrpkla, že sa nechce ďalej socializovať, že je to drsňáčka a od submisívnej manželky, ktorá občas dostala po hube má na míle (resp. šesť sérií) ďaleko. Ostatné epizódy sú na tom podobne. Vyhráva samozrejme výprava s Tarou a Heathom, ktorú som dopozeral naozaj s veľkým sebazaprením. Chápem, že rozpočet je obmedzený a častí je veľa, ale tentokrát to tvorcovia naozaj prepálili. Rozťahať päť epizód, ktoré by sa dejovo zmestili ledva do troch, to je naozaj na facku. Zachránili to tie posledné. Áno, vďaka Neganovi. Skutočne dobre napísaný psychopat, ktoré si svoje miesto sadistického diktátora uzurpoval právom. Či nás však v afektovanom podaní zatiaľ znesiteľného Jeffreyho Deana Morgana bude zabávať aj nadalej a nezačne otravovať, to je otázne. Ak zábavnosť seriálu bude postavená iba na jeho krvavých výstrelkoch, tak zrejme rýchlo omrzí.

The Walking Dead je horšie nielen každou ďalšou sériou, ale i každým ďalším dielom. Je načase prestať seriál pozerať?
Zdroj: AMC

Mário (donnie)

Naozaj nás má toto ešte baviť? Koniec 6. série znova vyhajpoval celú TWD komunitu a pripravil nás na štart niečoho úplne nového. Perfektný rozbeh tej siedmej nám chcel naznačiť, že nás čaká niečo surovejšie a drastickejšie. Nestalo sa a TWD sa po prvej epizóde žačalo každým novým dielom čoraz viac zabárať do jeho tradičných šablónovitých koľají, z ktorých ho nevytiahlo ani to, že na scéne začal dostávať viac času perfektný Negan. Každá epizóda či aktuálne aj midseason finále prebieha podľa známeho vzorca, kde 90 % času sledujeme telenovelu, dialógy medzi postavami, ktoré však namiesto šálky čaju v ruke držia sekeru, ktorú sem tam zaboria jednému z chodcov medzi oči. Zvyšných 10 % predstavuje záver každej epizódy, ktorý sa nás ako malé deti snaží navnadiť prekvapujúcou udalosťou na sledovanie tej ďalšej. Postupom času sa nedá nevšimnúť si, že celý seriál nabral už celkom iný smer, kde si ľudia už definitívne zvykli na pohodlie domova a pocit bezpečia za múrmi komunity. Priestor teda vo väčšom merítku dostali medziľudské vzťahy a detailnejší záber na chovanie postáv, ktoré je v niektorých prípadoch až komicky absurdné. Akcia zmizla a zmrskla sa už len na pár kopancov medzi živými po lese pobehujúcimi ženami. Pri TWD som od samotného začiatku a nerobí mi problém prehlásiť, že do nových epizód sa hrniem už len z povinnosti a miernej zvedavosti, komu zase tradične vystrelia oko.

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia