Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. decembra 2016, 10:38
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Prišiel čas opraviť si školské zošity, do periodickej tabuľky pribudli štyri nové značky prvkov

ZAUJÍMAVOSTI VEDA A VÝSKUM
Uložiť Uložené

Po dlhých diskusiách sú tabuľky konečne aktualizované.

Po päťmesačnom pripomienkovom konaní je to konečne oficiálne. Medzinárodná únia pre čistú a aplikovanú chémiu oznámila schválenie nových mien pre niektoré periodické prvky. Ak si si teda v detstve robil srandu z komplikovaných a zábavných mien niektorých z posledných prvkov tabuľky, táto hračka je dnes už neaktuálna. Slovenské názvy zatiaľ nie sú známe, uvádzame preto latinské, ktoré by však mali byť podobné tým slovenským, kedže spomínajú vlastné mená.

113. prvok, doteraz známy ako ununtrium (Uut) dostáva názov nihonium (Nh). Jeho názov vychádza z japonskej výslovnosti japonskej verzie slova Japonsko.

115. prvok, doteraz známy ako ununpentium (Uup) dostáva názov moscovium (Mc). Názov odkazuje na ruskú časť rusko-amerického tímu výskumníkov.

117. prvok, doteraz známy ako ununseptium (Uus) dostáva názov tennesine (Ts). Názov pripomína americkú časť vedcov z Tennesee, spolu s ruskými spolupracovali aj na výskume moscovia.

118. prvok, doteraz známy ako ununoktium (Uuo) dostáva názov oganesson (Og). Názov prvku má pripomínať ruského chemika Jurija Oganessiana.

Všetky prvky sú takzvané transurány, čiže majú viac protónov než normálny urán. V prírode sa bežne nevyskytujú a všetky sa umelo vyrábajú, čím sú veľmi vzácne, nestabilné a takmer ihneď sa rozpadajú. Vyrábajú sa napríklad v jadrových reaktoroch a ich využitie je zatiaľ veľmi diskutabilné, hovorí sa však najmä o elektromagnetickej sfére. Tieto štyri prvky boli poslednými s provizórnymi menami a po určení slovenských názvov sa budú periodické tabuľky aktualizovať.

Prišiel čas opraviť si školské zošity, do periodickej tabuľky pribudli štyri nové značky prvkov
Zdroj: wikimedia/Joe Sullivan
Domov
Zdieľať
Diskusia