Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. decembra 2016, 13:22
Čas čítania 0:00
Tomáš Macho

Experimentálna kmeňová liečba pomohla ochrnutému pacientovi opäť pohybovať rukami

ZAUJÍMAVOSTI VEDA A VÝSKUM
Uložiť Uložené

Takéto správy vždy potešia!

Vieme, že sa to môže stať komukoľvek. No napriek tomu si ani len zďaleka nedokážeme predstaviť, aké ťažké sú pre ochrnutého človeka denno-denné aktivity, pričom na väčšinu pohybovo-založených činností môže okamžite zabudnúť. Bohužiaľ, máme to v sebe zakódované. Pokiaľ sa nás problém priamo netýka, neriešime ho. Percento ochrnutých ľudí, či už od krku nadol alebo od pása nadol je však dostatočne vysoké nato, aby sa tomuto problému venovala medicína v najväčšej možnej miere. 

Experimentálna kmeňová liečba pomohla ochrnutému pacientovi opäť pohybovať rukami
Zdroj: Greg Iger

Po dlhom období zaznamenal výskum, do ktorého vkladáme nádeje, obrovský míľnik. Experimentálna liečba kmeňovými bunkami síce nezaručuje žiadne overené, "tabuľkové" výsledky, každopádne s jej pomocou môže osoba pôvodne ochrnutá od krku nižšie opäť pohybovať rukami.

21-ročný Kristopher Boesen dostal počas jazdy automobilom na mokrej vozovke šmyk a spolu s autom skončil v strome a následne stĺpe verejného osvetlenia. Doktori predpokladali nezvratné ochrnutie väčšiny tela. Poškodenie miechy bolo tak výrazné, že Kristopherov bežný život závisel v plnej miere od pomoci druhých. "Všetko, čo som od začiatku chcel, bola šanca bojovať." Pomocná ruka prišla v apríli 2016, kedy mu doktor Liu ponúkol možnosť zúčastniť sa experimentálnej liečby kmeňovými bunkami. Ich úlohou je spustiť regeneračný proces, obnoviť poškodené nervy a obrazne povedané sprevádzkovať kontakt medzi mozgom a svalovým tkanivom.

Odporúčané
KVÍZ: Uhádneš, aký predmet sa nachádza pod mikroskopom podľa jeho priblíženej fotky? KVÍZ: Uhádneš, aký predmet sa nachádza pod mikroskopom podľa jeho priblíženej fotky? 17. januára 2024, 13:30

Do Krisovej miechy tak vstrekli 10 miliónov kmeňových buniek AST-OPC1 určených práve na poranenia krčnej miechy. Pacient bol predom varovaný, že liečba môže byť neúspešná a žiadne výrazne zlepšenie nenastane. Predsa len, výskum je ešte stále v plienkach, a tak sa len ťažko môžeme opierať o predchádzajúce úspechy. Už po 3 týždňoch však začínal opäť cítiť svoje ruky a ramená. Prvé zdvihnutie telefónu, prvý podpis perom. Za krátko bol schopný obsluhovať svoj invalidný vozík. Pokrok, ktorého sa dočkal, by bez kmeňových buniek v jeho živote nikdy nenastal. Lekári prisľúbili, že v liečbe budú pokračovať, avšak negarantujú, že niekedy bude môcť zo svojho vozíku vstať a viesť život tak ako pred autonehodou. Aktuálne informácie o kmeňových bunkách nájdete tu. Potenciál liečebnej metódy je obrovský, snáď jej výskum už čoskoro prekoná ďalšie stanovené ciele. 

Domov
Zdieľať
Diskusia