Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. novembra 2016, 16:47
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Nová batéria od šikovnej študentky dokáže poháňať smartfón alebo laptop až niekoľko stoviek rokov

TECH
Uložiť Uložené

Zabudnite na nabíjacie cykly a zmenšovanie kapacity.

Každá jedna batéria v dnešnej spotrebnej elektronike zvládne plnohodnotne slúžiť iba časovo obmedzenú dobu. Pri priemerne drahých laptopoch sú to zhruba tie dva roky, pri smartfónoch zrejme dokonca ešte menej. Všetko, samozrejme, záleží aj od ďalších faktorov, kam možno zaradiť značku, triedu či takú cenovku. Problém tkvie v tom, že neustále vybíjanie a neustále nabíjanie takzvaného lítiovo-iónového zdroja zhoršuje jeho vlastnosti. Rastúci počet nabíjacích cyklov, čo je každé jedno minutie 100 percent batérie, vie postupom času citeľne zredukovať kapacitu, takže nám zariadenie potom vydrží na jedno nabitie kratšie, ako tomu bolo prvé mesiace po vybalení z krabice.

O prekvapujúcom vynáleze americkej študentky doktorandského štúdia na University of California sa niečo také ale povedať nedá. Jej vlastnoručne vyrobená batéria zvládne bez akýchkoľvek problémov slúžiť aj celých 400 rokov. Zaujímave ale je, že Mya Le Thai ju vytvorila úplnou náhodou, čiže nešlo o zámer, informuje web BusinessInsider. Tento husársky kúsok sa podaril počas práce na lepších nanovodičoch pre bežné zdroje energie, ktoré mali vďaka použitiu zlata a špeciálneho gélu zabezpečiť lepšiu pevnosť a aj dlhšiu životnosť batérie. Mladý vedec ale neočakával, že jeho výtvor zvládne 200-tisíc cyklov za tri mesiace a pritom nestratí takmer žiadnu kapacitu. Za bežných okolností by ju položilo zhruba tých 5 až 7 tisícok.

Kedy tieto batérie dorazia na spotrebiteľský trh, zatiaľ nevie nikto presne povedať. Podľa slov vedcov z kalifornskej univerzity musia najskôr nájsť vhodnú alternatívu za zlato, pretože by sme sa vzhľadom na aktuálnu cenu kovu zrejme nedoplatili. Niečo podobné sa v blízkej budúcnosti nepochybne hodí kompletne modulárnym smartfónom, ako je napríklad Projekt Ara od Googlu, ktorému len nedávno ukončili vývoj. Keď si niekto zaobstará modul s takouto batériou, ktorú sa rozhodne mať hoci aj 15 rokov, tak mu v tom nebude vôbec nič brániť.

Domov
Zdieľať
Diskusia