Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. novembra 2016, 17:12
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Papierová prilba pre cyklistov? Je recyklovateľná, ľahká, lacná a dokáže zachrániť život

TECH
Uložiť Uložené

Menšia revolúcia v oblasti cyklistiky.

Cyklisti sa v našej republike dajú rozdeliť na dve skupiny. Prvá z nich by mohla byť zoskupením ľudí dodržiavajúcich dopravné predpisy a jazdiacich na dobre vybavených bicykloch so svetlami, reflexnými prvkami, kvalitnými brzdami a podobne. Druhá skupina (v našom štáte je pravdepodobne vo väčšine) môže byť zasa charakterizovaná nedisciplinovanými jedincami sťažujúcich život na cestách kadekomu, či už jazdou po chodníku alebo v noci bez riadneho osvetlenia či zvýraznenia. Čo však ale nesmie vo výbave cyklistu chýbať? No jednoznačne prilba! Obľúbený, no mnohými nenávidený predmet dokáže zabrániť väčším úrazom hlavy, a preto nie je na škodu ju na hlave počas jazdy mať.

Ako vyzerajú klasické prilby vieme všetci, no pozrime sa podrobnejšie na istú novinku. 29-ročná študentka Isis Shiffer si dala námahu vytvoriť prilbu z papiera, ktorá je okrem iného aj ľahko recyklovateľná. Vďaka svojmu nápadu sa jej už podarilo vyhrať aj medzinárodnú súťaž s názvom James Dyson Award, kde sú oceňovaní ľudia s prínosom a inšpiráciou pre budúce generácie v oblasti technológií či inžinierstva. Jej EcoHelmet má cenu rovných 5 €, čiže by mala byť prístupná pre každé sociálne vrstvy. Možno sa čudujete, ako dokáže papier dopomôcť našej hlave si ju nedoriadiť, no na dôkladných testoch jej boli priradené rovnaké vlastnosti ako pri tradičných prilbách.

Papierová prilba pre cyklistov? Je recyklovateľná, ľahká, lacná a dokáže zachrániť život
Zdroj: ecohelmet.com
Papierová prilba pre cyklistov? Je recyklovateľná, ľahká, lacná a dokáže zachrániť život
Zdroj: ecohelmet.com

Možno sa jej produkt raz v budúcnosti ujme a papierové prilby nebudú žiadnou výnimkou ani na našich cestách.

Domov
Zdieľať
Diskusia