Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. novembra 2016, 14:31
Čas čítania 0:00
Tamara S.

Úspešná šperkárka Linda Hudecová: Nikdy neprestávajte snívať a vždy si choďte za tým, čo chcete v živote dosiahnuť (Rozhovor)

KRÁSA
Uložiť Uložené

Linda nasledovala svoj trblietavý sen a dnes robí to, čo je jej srdcu najbližšie.

Dnes sme pre vás vyspovedali nadanú šperkárku Lindu Hudecovú, ktorá síce pochádza od nás zo Slovenska, no už dlhé roky žije a svoje trblietavé skvosty vytvára v Taliansku. V tejto krajine sa podľa vlastných slov cíti výborne a spokojný život nabitý pozitívnou energiou, dobrou náladou a kopou lásky sa následne odráža na jej pestrofarebných výtvoroch. Na tie ste už s najväčšou pravdepodobnosťou natrafili na stránkach slovenských magazínov, prípadne v televízii, no možno ste netušili, že nápadné náušnice a náhrdelníky zdobiace naše moderátorky, modelky a speváčky má na svedomí práve sympatická blondínka Linda Hudecová. To, ako začínala, kde čerpá inšpiráciu, ako sa jej žije mimo rodnej krajiny, komu okrem seba vďačí za úspech a čo má na svojej práci najradšej, si prečítaj v našom rozhovore, ktorý nám s radosťou poskytla.

Ahoj Linda, vítame ťa na Refresheri a na úvod ťa poprosíme, aby si sa čitateľom našej stránky v krátkosti predstavila.

Ahoj Refresher, volám sa Linda Hudecová, pochádzam zo Zemianskych Kostolian, no už 16 rokov žijem v Taliansku. Z toho pár rokov som žila v Selva di Val Gardena, čo je jedno z najznámejších lyžiarskych stredísk v Dolomitoch, kde som robila predavačku a spoznala som môjho manžela, ktorý pochádza z Toskánska. No a teraz je to asi už 12 rokov, čo žijeme vo Forte dei Marmi v našom krásnom Toskánsku, aj keď kvôli práci môjho manžela chodíme na zimu do hôr, čo je pre mňa dosť náročné, pretože musím sťahovať celé svoje laboratórium a to je jedna veľmi komplikovaná vec. Zbaliť totiž celú Linda's Dream, to nie je sranda (smiech). Ďalšia vec je, že ja to tu tak strašne milujem a nevymenila by som to za nič iné na svete. More, hory, dobré víno, dobré jedlo, kamaráti,... Na úvod asi stačí, pretože by som neskončila ani do noci. Keď neveríte, príďte a zamilujete si to tu.

Už niekoľko rokov sa venuješ výrobe šperkov. Opíš nám svoje začiatky, teda obdobie, kedy si zistila, že práve handmade šperky sú pre teba to pravé a ty im chceš venovať svoj čas a úsilie.

Hmm, šperkom sa venujem asi 5 rokov. Od malička som stále niečo vymýšľala, vždy som bola kreatívna. Pamätám si, ako som kamarátkam strihala vlasy (smiech), vyrábala tričká, prezliekala ich a všetko so všetkým som kombinovala. K šperkom som prišla tu v Toskánsku, objavila som totiž obchod, kde predávali rôzne korálky a iné veci na výrobu bižutérie a začala som si vyrábať sama pre seba náušnice. Keď som robila predavačku v jednom butiku, oslovila ma dcéra známeho speváka Zucchera, či by som jej ich zopár nevyrobila, že ona by ich rada predávala v jej malom stánku s bižutériou. No a tak sa aj stalo a sem tam som jej zopár vyrobila. Vtedy to však naozaj bolo len také mini hobby popri mojej práci. Linda's Dream vzniklo, keď som sa raz vrátila z dovolenky zo Slovenska, kde som si zakúpila nádhernú čipku a začala z nej vyrábať náušnice. No a práve za týmito náušnicami sa v Taliansku všetci bláznili. Následne ma oslovila majiteľka jedného známeho butiku tu u nás vo Forte. Z jej ponuky som takmer odpadla, pretože ona je už iný oriešok a je veľmi známa osobnosť. Vtedy som si povedala: „Linda, ideme na to.“ Urobila som to v štýle - skúsim, keď to pôjde, ok, keď nie, nič sa nedeje, aspoň som skúsila. No a tak vzniklo Linda's Dream.

V súčasnosti ťa živí iba výroba šperkov alebo máš popri nej aj nejaké iné zamestnanie?

Momentálne sa živím len svojou handmade prácou, v zime som niekedy pomáhala v obchode našich veľmi dobrých priateľov, no teraz to už vôbec nestíham a venujem sa len a len Linda's Dream.

Tvoja značka sa volá Linda's Dream, tvoje motto je Never Stop Dreaming. Znamená to teda, že si plníš svoj sen?

Áno. Linda's Dream, pretože som odmalička taký malý veľký „snílek“ a Never Stop Dreaming je vlastne motivácia. Znamená to, aby sme nikdy neprestávali snívať a vždy si išli za tým, čo chceme v živote dosiahnuť.

Pamätáš si na svoj úplne prvý handmade výrobok? Ako vyzeral?

Prvým boli náušnice pre mňa. Boli biele, čipkové, so Swarovského krištáľmi a ja ich doteraz milujem a budem si ich navždy pamätať ako štart môjho sna.

Venuješ sa tomu, čo ťa baví a napĺňa. Čo máš na svojej práci najradšej a je na nej niečo, čo by si naopak zmenila?

Najradšej vymýšľam nové veci a milujem, keď mi chodia krásne správy od mojich klientov. Vtedy mám až zimomriavky na chrbte od radosti. A čo by som zmenila? Potrebujem len viac času, pretože 24 hodín je veľmi málo (smiech).

Žiješ v Taliansku, kde sa to všetko začalo a tvoje šperky majú talianske ženy naozaj v obľube. Si však populárna aj na Slovensku a v Česku a my by sme radi vedeli, ako si sa dostala na náš trh.

Na Slovensku sú moje šperky naozaj populárne a slovenské ženy ich majú rady. Ako prvá mala moje náušnice Adela Banášová, ktorej som ich zaslala a ona si ich hneď dala na seba. Veľmi sa jej páčili a keď som ich uvidela na jej uškách, v očiach sa mi objavili slzy od šťastia. Ďalšie krásne stretnutie som mala s Gabi Drobovou, ktorej som napísala a keď sme sa stretli, bola úplne unesená a nadšená z mojej tvorby. Hneď si ich zobrala so sebou na Maurícius a s kočkami z FashionTV a vynikajúcim Lukášom Kimličkom nafotili úžasné fotky. Ja som vtedy len pozerala a v duchu sa sama seba pýtala, či je to sen alebo skutočnosť, bola som úplne bez seba. Fotky boli uverejnené v EMME a ľudia pomaličky začínali spoznávať Linda's Dream. Takže Gabi je vlastne krstnou mamou Linda's Dream a ja si tú ženu nesmierne vážim a vždy jej budem ďakovať.

Funguje takáto propagácia produktov prostredníctvom známych tvárí aj v Taliansku alebo tam je to zložitejšie?

Myslím, že propagácia produktov prostredníctvom známych tvárí funguje všade na svete. Tu je teraz nehorázne veľa blogeriek a funguje to tu na nich, no ja ich nesledujem. Jediná je Chiara Ferragni, no tá je iný level. Ostatné ma nezaujímajú. Veľa z nich mi však píše, či im nedám zopár náušníc, že oni sa v nich odfotia na Insta a spravia mi reklamu. Moje náušnice tu nosia manželky talianskych futbalistov, ktoré si ich zakúpili v butikoch, len sa ma prosím nepýtajte manželky ktorých futbalistov to sú, pretože ja futbal neznášam a nikoho teda nepoznám (smiech).

Keď sme už pri tom Taliansku, skús nám opísať svoj život v tejto krajine.

Cez týždeň tu chodím každé ráno na rýchlu chôdzu k moru na takú hodinku a pol, potom sprcha, vybavenie mailov a výroba náušníc. Takto to asi chodí každý jeden deň, no sú aj také, kedy musím ísť na tovar, vybaviť účtovníctvo, banky, nákupy a podobne. Cez víkend sme poväčšine s kamarátmi, tu musím podotknúť, že mám naozaj veľké šťastie, pretože mám vynikajúcich priateľov, ktorí sú pre mňa ako rodina. Dávame si spolu obedy, večere, je nám spolu skrátka dobre. No a v lete je to trošku iné, budík mávam na 6:00 - 6:30, ráno rýchla chôdza, potom práca do 15:00 - 15:30 a potom šup-šup na pláž až do večera. Niekedy však robím aj po večeroch. Milujem tieto naše večerné talianske aperitívy.

Vráťme sa k tvojim šperkom. Máš za sebou niekoľko kolekcií, pričom každá z nich bola zaujímavá iným spôsobom. Môžeš nám jednotlivé kolekcie bližšie predstaviť a máš medzi nimi aj svoju srdcovku?

Júj, ja ich robím tak veľa, že si ich už ani poriadne nepamätám (smiech). No moja zatiaľ najväčšia srdcovka je New Mexico - kolekcia, ktorú som predstavila v máji tohto roku. Použila som v nej všetky látky, ktoré som si doniesla z Nového Mexika, zo Santa Fe a Tulumu a som z nej doteraz paf. Ja jednoducho milujem všetko, čo je indiánske, asi som v minulom živote bola Indiánka, hihi.

Tvoje šperky sú veľké, nápadné, majú rôzne odlesky, hýria farbami. Prezradíš nám, kde nachádzaš inšpiráciu?

Inšpiráciu nachádzam na mojich cestách po svete, ale aj v každodennom živote. Aj moje krásne Toskánsko mi dáva veľa inšpirácie.

Ktorá krajina bola pre teba najinšpirujúcejšia, a ktorú by si chcela navštíviť?

Moja úplná srdcovka sú Spojené štáty americké. Vždy keď môžem, sa tam vraciam, pretože tam ma inšpiruje asi všetko a dodáva mi to poriadnu dávku energie. Najinšpirujúcejšie boli Texas, Utah, Arizona, Kalifornia,... Milujem však aj Karibik a jeho krásne farby a ľudí, ktorí sa tam na seba stále usmievajú. Na pláne mám určite Mexiko a veľa, veľa iných, veď svet je tak veľký a taký nádherný.

Na Instagrame sa ťa veľa ľudí pýta, kde si môžu šperky z tvojej dielne zakúpiť, tak nám to teda prezraď. Kde si môžu ženy, prípadne muži, ktorí by radi potešili svoju partnerku zakúpiť výrobky od teba?

Moje šperky si môžete zakúpiť v MOLOKU v Bratislave a v Košiciach v SloCz, prípadne ma môžete kontaktovať na [email protected].

Nad internetovým predajom si neuvažovala?

Pracuje sa aj na tom. :)

Ako dlho trvá výroba jedného kusu šperku a čo všetko obnáša?

Hm, presne to povedať neviem, pretože za jednu hodinu spravím jednu časť, no musím čakať do ďalšieho dňa, aby som to mohla dať všetko dokopy. Musí sa všetko dobre usušiť, takže nie je to také jednoduché. Niekedy by som si priala čarovný prútik, aby som si len buchla a náušnica by bola hotová. Je to precízna práca a aj tak sa mi nepodarí urobiť obe náušnice rovnaké. No práve to je na tom to najvzácnejšie, to je pravý handmade a to si treba vážiť.

Ak by si mala svoje šperky/svoju tvorbu opísať jedným slovom, aké by bolo?

Amore. To je to, čo do šperkov dávam. Moju lásku.

Rozhovor nám poskytla aj známa slovenská šperkárka Petra Toth, ktorá nám v ňom prezradila, že iné šperky ako svoje vlastné nenosí. Ako je to u teba?

Čo sa týka náušníc a náhrdelníkov, tak tie nosím len a len moje. No čo sa týka náramkov a prsteňov, tu mám niektoré kúsky od iných, do ktorých som úplne paf a jednoducho som ich musela vlastniť, pretože sú iné a mne sa páčia iné veci. Mám napríklad prsteň a náramok od jednej šperkárky, ktorá robí len korunované vagíny (smiech). Viem, je to smiešne a niekomu to môže pripadať vulgárne, no je to vlastne to, odkiaľ prichádza život každého z nás a ja som do jej šperkov úplne paf. Ďalej mám napríklad náramok od talianskej šperkárky pôsobiacej v Mexiku. Ten takisto milujem, pretože je na ňom celý svet a keďže ja zbožňujem cestovanie, okamžite sa stal mojou srdcovkou, ktorú som musela mať.

Čo by si vedela poradiť ženám ohľadom nosenia tvojich šperkov?

Moje šperky sú dosť výrazné, takže moja rada znie - nepreháňať to s oblečením. Je potrebné si pamätať, že v jednoduchosti je krása a to aj napriek tomu, že teraz sa so všetkým dosť preháňa. Túto záležitosť však radšej nechám na dobrých stylistov a tým, čo sa v móde skutočne vyznajú a vedia to správne nakombinovať.

Ak dovolíš, na záver sa ťa opýtame na plány do budúcna. Máš nejakú jasnú predstavu o tom, čo ťa čaká alebo čo by si chcela v blízkej dobe dosiahnuť?

Plánov do budúcnosti mám strašne veľa a keďže nerada prezrádzam nové veci a práve teraz mám v hlave veľký zmätok, lebo neviem čo skôr, nechajte sa prekvapiť, Refresher.

Linda, veľmi pekne ti ďakujeme za zaujímavé informácie a čas, ktorý si s nami strávila a prajeme ti veľa pracovných aj osobných úspechov. A teraz už prenechávame priestor tebe, aby si v prípade záujmu odkázala niečo inšpiratívne každému, kto si tento náš rozhovor prečítal.

Ďakujem vám za krásny rozhovor a čitateľkám odkazujem, aby neprestávali snívať a vždy si išli za svojím snom, aj keď to nebude jednoduché. Sú dobré aj zlé časy, no je potrebné byť silný, pracovať a nevzdávať sa. A nezabúdajte, Never Stop Dreaming a Never Give Up. Vaša Linda.

Linda vyšperkuje skutočne všetko - kabelky, topánky, klobúky a možno si pamätáte aj na jej korunky pre naše Miss

Domov
Zdieľať
Diskusia