Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. novembra 2016 o 10:59
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Svet je zasa o niečo krajším miestom. Talianske obchody budú musieť nepredané potraviny rozdať ľuďom v sociálnej núdzi

ZAUJÍMAVOSTI BEZDOMOVECTVO POTRAVINY
Uložiť Uložené

Nový zákon prináša prospešnú zmenu.

Snahy o šetrenie potravinami sa množia po celom svete. Jedným z reagujúcich štátov je aj Taliansko. To síce touto novinkou priamo neprispieva k úspornej výrobe potravín, na druhú stranu nimi však začne šetriť ešte o niečo viac. Aktuálne je totiž tesne pred schválením zákon (s väčšinovou podporou), podľa ktorého musia všetky obchody či podniky odovzdať nepredané potraviny charite. Nejde však iba o strohý príkaz - obchody a podniky, ktoré budú svoj zákon poctivo dodržiavať budú od štátu dostávať rôzne úľavy, napríklad v podobe menších poplatkov za odpad. Tie sa majú dokonca líšiť podľa množstva darovaných potravín. "Chceme, aby bolo pre majiteľov podnikov výhodnejšie odpad darovať, než vyhodiť," povedal pre La Repubblica taliansky minister poľnohospodárstva.

Svet je zasa o niečo krajším miestom. Talianske obchody budú musieť nepredané potraviny rozdať ľuďom v sociálnej núdzi
Zdroj: wikimedia

Taliansko je už druhou krajinou, ktorá takýto zákon zavádza - vo februári Talianov predbehlo Francúzsko. Cieľom celého zákona je znížiť počet vyhodených potravín - ich hodnota podľa odhadov dosahuje až neuveriteľných 12 miliárd eur. Pointou novely zákona je tiež zmena bezpečnostných pravidiel užívania potravín - charite budú môcť byť darované aj produkty po dátume spotreby. Taliansko má ambície takto ušetriť až milión ton potravín. Podobné nápady sa však potichu šíria aj celou Európskou úniou, môžeme teda očakávať, že sa niekedy dočkáme aj ustanovujúcej vyhlášky. Dôvod je jednoduchý. Máme potraviny, ktoré vyhadzujeme, a máme hladných ľudí, ktorí by si ich radi vzali. V súčasnej situácii je k nim tie potraviny dostať neľahkou úlohou, preto si tento krok Talianska rozhodne zaslúži povšimnutia.

Svet je zasa o niečo krajším miestom. Talianske obchody budú musieť nepredané potraviny rozdať ľuďom v sociálnej núdzi
Zdroj: pixabay.com
Domov
Zdieľať
Diskusia