Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. novembra 2016, 13:08
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Oficiálne najlepší mrakodrap sa nachádza v Šanghaji. Druhá najvyššia budova sveta má až 127 poschodí

ZAUJÍMAVOSTI ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY ČÍNA
Uložiť Uložené

Šanghaj sa môže pochváliť prestížnym ocenením.

Spoločnosť Emporis, líder v oblasti technických informácií na poli architektúry vyhlasuje každý rok cenu o najlepší mrakodrap, tzv. Skyscrapers awards. Za rok 2015 boli ocenenia udeľované len nedávno, prvé miesto si odnáša veľkolepá a majestátna Shangai Tower, po Burj Khalifa druhá najvyššia budova sveta.

Druhá najvyššia budova sveta sa dominantne vyníma nad ostatnými stavbami

 

A photo posted by ClassicalPopUps (@saliwyn) on

Jej výška však nie je jedinou očarujúcou vecou na tejto veži. Budova vysoká 632 metrov sa skladá z až 127 poschodí, no komisiu najväčšmi zaujal jej dizajn. Americká firma Gensler a architektka Jun Xia vytvorili návrh prekrásneho, na pohľad otáčajúceho sa mrakodrapu, na ktorom sa pracovalo sedem rokov. Vyzdvihnutá však bola aj funkčnosť budovy - tony ocele skrývajú najrýchlejšie výťahy na svete (74 kilometrov za hodinu) a nechýba reštaurácia v rekordnej výške nad zemou. Spomeňme ešte vyhliadkovú plošinu, bazén s výhľadom a niekoľko stoviek kancelárií a z mrakodrapu postaveného v roku 2015 sa stáva jasný víťaz celej súťaže. Druhé miesto patrí ruskej Moscow's Evolution Tower s podobným otáčavým architektonickým riešením.

 

A photo posted by Johan Granberg (@finnishswedeboy) on

Výhľad z vrcholu naozaj stojí za to.

 

A photo posted by AT (@ali_tomoum_) on

Domov
Zdieľať
Diskusia