Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. októbra 2016, 11:30
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Jazierko hlboko pod hladinou Mexického zálivu s doslova smrteľným koktejlom. Morská slaná voda sa s ním nemieša

ZAUJÍMAVOSTI MORE SMRŤ
Uložiť Uložené

Vlastný svet na dne zálivu.

Určite si už niekedy rozmýšľal nad tým, čo sa ukrýva na dne morí a aj keď väčšina svetových oceánov a svet hlboko pod ich hladinami zostáva pre ľudstvo stále záhadou, vedci našli na dne Mexického zálivu fascinujúci fenomén pripomínajúci prostredie napríklad z cudzích planét. Nejde pritom u úplne čerstvý objav, pretože o výskyte miest s extrémnou koncentráciou soli na morskom dne sa vie už dlhé roky, avšak bližšie sa im venoval profesor Erik Cordes. V praxi ide o to, že na morskom dne existujú neveľké miesta pripomínajúce jazerá s vodou, ktorá sa nechce a ani nedokáže zmiešať s tou obyčajnou morskou, a tak prakticky vytvára svoj vlastný svet pod hladinou.

Výskumom sa prišlo na to, že voda v podmorskom jazere dosahuje až päťkrát vyššiu úroveň salinity ako morská voda navôkol a v kombinácii s vysokou koncentráciou metánu a sirovodíka skrátka zabraňuje prieniku morskej vody do tohto doslova smrteľného koktejlu. Jeho toxicita totiž spôsobuje to, že živočíchy prispôsobené na život v bežnej morskej vode nemajú šancu prežiť pôsobenie toľkých látok a v podmorskom jazierku rýchlo zomierajú. Na druhej strane, nájdu sa aj živočíchy, ktoré v jeho vode zvládajú prežívať, ale ide výlučne len o baktérie či červy. Jazierko s anglickým názvom „Jacuzzi of Despair“ pritom svojou veľkosťou nedokáže nikoho ohúriť. Jeho obvod dosahuje približne 30 metrov, hĺbka sa zastavila na necelých štyroch metroch a nachádza sa v hĺbke niečo cez jeden kilometer. Napriek tomu by sme žiadnemu človeku neodporúčali ani v špeciálnych oblekoch pokúšať osud jeho návštevou, pretože ako ti odborníci sami ukážu na videu, určite by si nechcel skončiť ako napríklad bezvládne kraby, ktoré učinili veľmi zlé rozhodnutie.   

Domov
Zdieľať
Diskusia