Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. októbra 2016, 10:51
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Paradox starého otca alebo ako zabiť vlastného dedka tak, aby bol stále nažive

ZAUJÍMAVOSTI VEDA A VÝSKUM
Uložiť Uložené

Od mŕtveho dedka až po mágiu kvantových superpozícií.

Vecí, ktoré dokážu náš mozog poriadne zamotať, je obrovský počet - niektorým sme sa venovali aj u nás - no poriadne si zavariť hlavu nikdy nie je na škodu. Či už ide o očný klam alebo ilúziu, zložitý paradox či len zapeklitú hádanku, keď sa ich snažíme pochopiť a nedarí sa nám to, často vznikajú zábavné a hlavne zaujímavé momenty. Množstvo z nich má zaujímavé (a často aj vedecké a zložité) vysvetlenie, niektoré však dodnes nie sú rozriešené. Niekomu totiž kedysi napadol nejaký relevantný problém a ani storočia nestačili učencom na rozriešenie.

To však nie je prípad vrcholne zaujímavého paradoxu starého otca (Grandfather paradox) - ten svoje riešenie má, no naše mozgy trošku potrápi. Zábavný je už v jeho podstate - jeho pointa je takáto:  Predstav si, že vieš cestovať v čase. Tak sa vrátiš o 60 rokov do minulosti, kde, ako správny vnuk, zabiješ svojho dedka. Prvý problém nastáva v momente, keď si uvedomíš, že ak si ho zabil, nemohol stvoriť jedného z tvojich rodičov a ty si sa nemohol narodiť. Ale pozor, pokračovanie - kedže aktuálne nie si narodený, nemohol si ani ísť do minulosti a zabiť ho. Mätúce.

Paradox starého otca alebo ako zabiť vlastného dedka tak, aby bol stále nažive
Zdroj: YouTube | minutephysics

Prejdime k riešeniu, tie sú dokonca dve. Na začiatok si pre zjednodušenie vysvetlenia definujme dva pojmy - súčasnosť (to, kde sme našli stroj času a odkiaľ sme pricestovali) a minulosť (to, kde zabiješ svojho dedka, 60 rokov pred súčasnosťou). To odfláknutejšie riešenie hovorí, že ak sa vrátime do minulosti, tak súčasnosť, ktorú sme opustili pokračuje ďalej, kedže náš odchod z nej nič nemení. My sme sa len premiestnili do alternatívnej reality, ktorá je zhodná s tou, z ktorej sme prišli, no je o tých 60 rokov pozadu. Ak v nej zabijeme dedka, súčasnosť, z ktorej pochádzame to neovplyvní, preto my v súčasnosti ostaneme žiť, iba v minulosti do ktorej sme pricestovali, sa žiadne ja nikdy nenarodí.

Paradox starého otca alebo ako zabiť vlastného dedka tak, aby bol stále nažive
Zdroj: YouTube | minutephysics

Druhé riešenie je výrazne zaujímavejšie, a nebudeme klamať, aj o niečo zložitejšie. Poďme pokračovať v niti načatej o dva odstavce vyššie, kde sme celú pointu paradoxu starého otca vysvetľovali. Teda keď nie som narodený, lebo môj dedko bol v minulosti zabitý, nemohol som ho zabiť (aj keď síce už raz bol technicky mŕtvy), kedže som sa nikdy nenarodil. Ešte raz. Môj dedko bol v minulosti zabitý, lebo som ho nemohol zabiť. Inými slovami fakt, že dedko je mŕtvy, vychádza z toho, že nemôže byť mŕtvy, lebo som ho nemohol zabiť. A keď nemôže byť mŕtvy, ostáva mu len žiť, no pritom je podľa prvej časti vety stále mŕtvy. Výsledok je teda vo finále výrazne prekvapujúci - dedko je v minulosti živý aj mŕtvy naraz a ja som sa tým pádom narodil aj nenarodil v ten istý moment.

Odporúčané
Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) 25. apríla 2024, 11:00

Teraz ti možno napadla brilantná otázka - čo je na tomto komplikovanom preslove riešením? Je ním práve posledná veta - dedko je v minulosti živý aj mŕtvy naraz. Riešenie však musí byť možné aj v bežnom svete, čo pri dedkovi, ktorý by mal žiť a zároveň byť mŕtvy akosi nefunguje - veď vykonáva dve protichodné činnosti. Dedka si však môžeme predstaviť ako subatomárnu časticu - tie dokážu robiť niečo, čomu sa hovorí kvantová superpozícia a znamená to, že sa paralelne dejú nejaké dve činnosti so spoločným výsledkom. Dobrým príkladom je napríklad Schrödingerova mačka - jej princíp v skratke spočíva v tom, že vedec zavrie mačku do krabice s ampulkou plnou jedovatého plynu. To, či jed otrávi mačku závisí od toho, či sa pri ampulke umiestnená pomaly rozpadajúca sa častica úplne rozpadne (tá totiž drží ampulku s jedom zavretú). Čiže - ak je častica celá, mačka žije. Ak je rozpadnutá, mačka je mŕtva. Ak je však častica len spolovice rozpadnutá, z pohľadu kvantovej fyziky je častica rozpadnutá aj nerozpadnutá, teda je v superpozícii. Mačka však reálne byť živá aj mŕtva nemôže, aj keď to tento pokus dokazuje (viac si o živej-mŕtvej mačke môžeš prečítať tu).

To, že sme sa práve dozvedeli o nejakých superpozíciách nám pomôže rozriešiť celý paradox. Poďme si ho rozobrať na niekoľko jednoduchých bodov, vďaka ktorým bude všetko omnoho prehľadnejšie. Sleduj:

1) Žijem v prítomnosti. Vrátil som sa do minulosti.
2) Žijem v minulosti. Zabijem dedka, dedko je mŕtvy.
3) Nežijem, kedže dedko je mŕtvy, nemohol mať deti a jedno z nich nemohlo mať mňa.
4) Nežijem, teda som sa nemohol zabiť dedka. Dedko teda žije.
5) Žijem v prítomnosti, kedže dedko mal deti a jedno z nich malo mňa.
6) Žijem v minulosti. Zabijem dedka, dedko je mŕtvy.

Časť od bodu 2 by sa však bez existencie kvantových superpozícií zdala pomerne pochybná - dedka som zabil, no on celý ten čas vlastne žije, lebo som ho vlastne nezabil - to vyvoláva celkom zmätok. Práve superpozície toto umožňujú - dedko je živý aj mŕtvy presne tak, ako aj častice v atóme robia dve nezlúčiteľné veci naraz (napríklad sú pomerne často na dvoch miestach naraz). Hotovo.

Paradox starého otca alebo ako zabiť vlastného dedka tak, aby bol stále nažive
Zdroj: YouTube | minutephysics

Na záver ešte dodáme, že ak by sa tretia osoba pozrela do minulosti, dedka by tam našla, aj keď je zároveň teoreticky aj v súčasnosti. Detto ak by sa pozrela aj do súčasnosti. V skutočnosti by sa na dedka mohli pozerať dvaja odlišní ľudia zároveň - jeden by ho sledoval v minulosti, druhý v súčasnosti, obaja by ho videli, kedže dedko by bol na dvoch miestach naraz - presne ako elektrón (=subatomárna častica) v atóme. Či by ho mohol sledovať jeden človek v minulosti aj súčasnosti zároveň - ktovie - zatiaľ ostáva záhadou.

Pri riešení paradoxu neboli zavraždení žiadni rodinní príslušníci.

Domov
Zdieľať
Diskusia