Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. októbra 2016, 22:12
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Do roku 2030 pôjdeme na Mars. Barack Obama oznámil prvý krok kolonizácie červenej planéty

TECH BARACK OBAMA NASA USA
Uložiť Uložené

Umožní to hlbšia spolupráca americkej vlády a súkromných inovátorov.

Po veľkolepej mediálnej šou, ktorú nedávno spôsobil Elon Musk a jeho plány dostať ľudstvo na Mars, vybudovať automatizovaný transportný systém so Zemou a založiť sebestačnú kolóniu, prichádza na rad americký prezident Barack Obama. Podľa jeho slov je vláda USA v bližšom kontakte so súkromnými spoločnosťami, kam mimochodom patrí i Elon Musk so SpaceX, a ich spoločný cieľ hovorí jasne - prvý človek vstúpi na povrch ešte stále záhadnej červenej planéty do konca roka 2030.

Vyjadrenie sa samozrejme zhoduje s informáciami od Muska, podľa ktorých zrealizujeme v priebehu 40 až 100 rokov transport asi jedného milióna ľudí z našej planéty. Po prvom príchode bude ešte potrebné nejaký ten čas na budovanie nevyhnutnej infraštruktúry, aby tam noví obyvatelia mali kde žiť. Taktiež je potrebné nejakým spôsobom vyrábať palivo pre spiatočné lety. Pokiaľ by ho museli brať až zo Zeme, cestujúci prídu o značné kapacity.

"Cesta na Mars vyžaduje pokračujúcu kooperáciu medzi vládou a súkromnými inovátormi, teda to, čo sa momentálne aj deje. Počas ďalších dvoch rokov prvýkrát vynesú astronautov na Medzinárodnú vesmírnu stanicu."

Odporúčané
Vojta (Mullet na tripu) prešiel celé USA stopom a bez peňazí: Na odvoz som čakal 14 hodín, v Grand Canyone ku mne prišiel medveď Vojta (Mullet na tripu) prešiel celé USA stopom a bez peňazí: Na odvoz som čakal 14 hodín, v Grand Canyone ku mne prišiel medveď 5. februára 2024, 9:30

"Ďalším krokom je prejsť za obežnú dráhu Zeme. Som poctený oznámiť, že spolupracujeme s našimi komerčnými partnermi na budovaní prepravných prostriedkov, ktoré umožnia transport astronautov na dlhších misiách v hlbokom vesmíre. Tieto misie náš naučia, ako môžu ľudia žiť ďaleko od Zeme -- niečo, čo potrebujeme kvôli dlhému dobrodružstvu na Mars."

Barack Obama tiež prezradil, že v súčasnosti na týchto plánoch pracuje asi cez 1 000 súkromných spoločností na čele so SpaceX. Konečný cieľ však nie je iba jazda na Mars a späť, ale vybudovať rovno malé mestá, ktoré sa dokážu postarať samé o seba. Najskôr musíme uskutočniť prvý fyzický kontakt človeka s červenou planétou. Elon Musk ho hodlá navštíviť prostredníctvom novej vesmírnej lode poháňanej metánom. Jej útroby dokážu poňať 100 cestujúcich a prvé cesty by mali trvať asi okolo troch mesiacov. Postupnou technologickou inováciou sa čas určite zníži, a to možno len na 30 dní. Cena jednej letenky môže stáť okolo 200-tisíc dolárov.

Domov
Zdieľať
Diskusia